Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dalmacija će zaplesati i zapjevati u slovenskom Mozirju

08.09.2011. 22:00
Dalmacija će zaplesati i  zapjevati u slovenskom Mozirju


Zahvaljujući slovenskim prijateljima Zadrani će ove subote publici Mozirja u tamošnjoj športskoj dvorani spletom plesa, folklora i pjesme predočiti mozaičnu panoramu kulture i duhovnog bića svoga kraja


Zadarska udruga  za promicanje kulturnih programa “MareArtis Zadar”  planirala je za ovaj vikend  svoj najnoviji projekt naslovljen “Dalmacija pjeva i  pleše” kojim će se prekograničnim skokom u Sloveniju  predstaviti auditoriju u gradiću Mozirje. To njihovo putovanje u susjednu državu je  u kontekstu temeljne nakane  udruge kojom ona nastoji biti  u službi neprestane razmjene  kulturnih programa i na  međunarodnom nivou te uspostave suvislijih kontakata  probijanjem graničnih barijera šireći time obzore svoga  poslanja. Jednim od tih kontakata važi i višegodišnje prijateljstvo sa srodnim Kulturnim društvom “Slap” iz spomenutog slovenskog Mozirja  koje je i za ovu priliku preuzelo svu logistiku njihova puta i boravka u Sloveniji.
 Zahvaljujući tim slovenskim prijateljima Zadrani će  ove subote publici Mozirja u  tamošnjoj športskoj dvorani  spletom plesa, folklora i pjesme predočiti mozaičnu panoramu kulture i duhovnog  bića svoga kraja. Dodatnu  težinu toj prezentaciji dat će i  turistička promidžba zadarske i biogradske rivijere kojom će se nastojati privući  potencijalne posjetitelje i nove goste.
Važno je istaknuti da ovom  najnovijem prethode i slična  prekogranična gostovanja u  organizaciji MareArtisa u  proteklom razdoblju ostvarena u BiH i Vojvodini, točnije  u Velikoj Kladuši i Novom  Sadu, kojima su požnjeli zapažen uspjeh i prijem kod  tamošnje publike.
O njihovoj sadašnjoj odluci, bolje reći hrabrosti kojom  su prionuli ovom neuobičajenom poduhvatu u recentnim  recesijskim prilikama nesklonim ostvarenjima u kulturi  htjeli smo podrobnije saznati  u razgovoru s predsjednicom  ove kulturne udruge, već afirmiranom zadarskom  pjesnikinjom Nikolinom Mojić.
– Naša udruga od svoga osnivanja 2007. sve svoje programe ostvaruje isključivo  samofinanciranjem, samozatajnim volonterskim radom i  skromnim donacijama njenih  marnih članova, bez ijedne  kune potpore dosad resornih  struktura koje još nisu uspjele prepoznati njeno pregalaštvo na međunarodnoj  razmjeni u kulturi, što naročito obeshrabruje i žalosti  članove ove udruge koji za  svoj maran rad ne mogu dobiti nikakvu moralnu i materijalnu zadovoljštinu, ustvrdila je Mojić.
Prve kontakte s Kulturnim  društvom “Slap” iz slovenskog Mozirja, kaže Mojić, uspostavili su još 2007. zahvaljujući njezinom ranijem  poznanstvu s članom njihova  Upravnog odbora, Božidarom Šimićem pjesnikom što   je svoj lirski trag ostavio i u  slovenskoj i hrvatskoj poeziji. Uslijedilo je i prvo gostovanje u Mozirju predstavljanjem pjesničkih zbirki N.  Mojić i B. Šimića i nastupom  ženske dalmatinske klape  Garofuli iz Bibinja.
– Našim slovenskim domaćinima smo se nastojali revanširati njihovim uzvratnim  gostovanjem kod nas koje je i  uslijedilo 2010. no zbog nekih nesnalaženja i nedoumica u organizaciji umjesto Bibinjaca, u ulozi domaćina  “uletjeli”  su Debeljačani, odnosno njihov KUD Debeljak.  Pri planiranju ovog našeg ponovnog gostovanja u Sloveniji debeljački KUD je bio  uredno pozvan i obaviješten  no oni su se ovaj puta neshvatljivo oglušili na sve naše  dopise te smo morali pronaći  drugog pokrovitelja projekta.  U toj ulozi se izvrsnim pokazao Grad Biograd i njihova  muzejska ustanova sa spomenutim ravnateljem koji  nam je pružio velikodušnu  potporu pri ostvarenju ovog  našeg krupnog zalogaja kojeg  planiramo ivan granica RH.  Poimence želim istaknuti  prof. Jordanka Miloša koji je  preuzeo ogroman dio koordinacije glazbenog dijela programa, te Dragana Kutiju iz  Polače sa svojom kantautorskom izvedbom Samačke  zdravice.


Tko nastupa u Mozirju




Na pozornici sportske dvorane u Mozirju nastupit će  dječji orkestar OŠ Biograd pod ravnanjem prof. Miloša te biogradska ženska pjevačka klapa Moreta, a  raznovrsnosti programa će još pridonijeti KUD Bokolje iz Dobropoljane na Pašmanu s prikazom etnološke i folklorne baštine svoga  živopisnog otoka.  Kontrapunkt ovoj otočnoj folklornoj skupini koja njeguje baštinsku umjetnost svojim će nastupom u Mozirju biti mlada i talentirana nada na zadarskoj glazbenoj sceni, kantautorica Tea Vidaić sa suvremenijim  pristupom glazbenom izričaju.