Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dom ostvario preko tri tisuće noćenja

08.09.2011. 22:00
Dom ostvario preko tri tisuće noćenja


Kako je naglasila voditeljica, tijekom protekle sezone, odnosno u srpnju i kolovozu, dok je Dom radio kao hostel, posjetila su ga 1.184 gosta iz 49 zemalja, a ostvarili su 3.038 noćenja


Nadolazeći jesenski dani znače početak  školske i akademske godine  što podrazumijeva i ponovno otvaranje vrata Studentskog doma. No valja podsjetiti da je zadarski Studentski dom posljednja dva  ljetna mjeseca, dok su studenti odmarali od svojih obveza, poslovao kao hostel i  na taj način pridonio turističkoj sezoni. Nije to nikakva novost, jer Studentski  dom na ovaj način djeluje  već godinama, a kako doznajemo od Ivanke Kuzmar  Šubašić, voditeljice Studentskog doma, hostel su i  ovog ljeta posjetili mladi iz  cijelog svijeta.
Kapacitet 97 soba
– Studentski dom  Sveučilišta u Zadru i ove je  godine poslovao kao hostel i  to u razdoblju od 16. srpnja  do 30. kolovoza. Poznato je  da Dom raspolaže sa 97  soba, koje su na raspolaganju i gostima tijekom sezone. Od tih 97 soba, 18 je  trokrevetnih i 79 dvokrevetnih, a Dom može primiti  212 gostiju, kazala je Kuzmar Šubašić, istaknuvši da  svaka soba ima svoju kupaonicu, a gostima je na  raspolaganju info kabinet,  tri čajne kuhinje, dvije TV  dvorane, dvije multimedijalne dvorane, praonica te dvorište unutar zgrade za večernje aktivnosti i druženja.
Kako je naglasila voditeljica, tijekom protekle sezone,  odnosno u srpnju i kolovozu, dok je Dom radio kao  hostel, posjetila su ga 1.184  gosta iz 49 zemalja, a ostvarili su 3.038 noćenja.
– Najveću popunjenost kapaciteta hostel je ostvario u  vremenu od 20. srpnja do  15. kolovoza. Popunjenost  je u odnosu na prošle godine  bila približno ista, a ovogodišnja novost je ostvaren  veći broj noćenja individualnih gostiju, istaknula je Kuzmar Šubašić, napomenuvši  brojne ljetne škole organizirane u Studentskom domu  tijekom posljednja dva mjeseca različitih sudionika, poput Pravnog fakulteta  Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa Sveučilištem iz  SAD-a.
Gosti “u prolazu”
Naglasila je također da su  u ovim ljetnim školama sudjelovale i različite udruge i to  ELSA – Međunarodna udruga studenata prava, USDM –  Međunarodna udruga studenata dentalne medicine te  Zoranićeva arkadija –  Međunarodna ljetna škola  hrvatskog jezika.
Cijena noćenja u ovom  hostelu iznosi 120 kuna, u  što je uključena i boravišna  pristojba i PDV, a voditeljica  je naglasila da je, kao i  proteklih godina, i ove sezone uz smještaj u hostelu  bila organizirana i prehrana  u restoranu Barbakan, Poslovnog centra Sveučilišta u  Zadru i to uglavnom za grupe.
– Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Hrvatske,  zatim slijede gosti iz Španjolske, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije,  Mađarske, Litve, SAD-a,  Belgije, Nizozemske, Irske,  Austrije, Švicarske, Koreje,  Slovenije, Slovačke i drugih,  naglasila je Kuzmar Šubašić,  dodavši da je riječ uglavnom  o gostima “u prolazu”, koji  su u hostelu odsjedali tek  dva do tri dana.