Gospa uvijek okuplja svoj narod oko sebe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
O Gospi je rečeno najviše propovijedi i napisano puno knjiga, istaknuo je propovjednik

Blagdan Rođenja  BDM ili Male Gospe jučer je  svečano proslavljen u crkvi i  Samostanu benediktinki Sv.  Marije u Zadru. Ovaj samostan kontemplacije i molitve, kao i crkva posvećeni  su upravo Maloj Gospi. Misno slavlje u crkvi Sv. Marije  predvodio je fra Alojzije  Duvnjak, svećenik iz Samostana Sv. Mihovila. On je u  svojoj propovijedi govorio o  štovanju Djevice Marije u  Hrvatskoj i diljem svijeta, u  velikim svetištima i crkvama. Istaknuvši Gospinu ulogu moliteljice i zagovornice  kod Boga, fra Alojzije je rekao kako je ona darovala  mnoga duhovna zvanja, koja  su i plod molitava majki.

- Zahvalna i čestita djeca  rado slave rođendane i imendane svojih roditelja. Isus na  križu je kazao svom učeniku  Ivanu: "Evo ti majke", a majci: "Evo ti sina". U tom smislu  Krist je želio reći da se majka  brine za svoju djecu, a djecu  je obavezao da poštuju svoju  majku. Znamo da je Marija  bila s apostolima u trenutku  dolaska Duha Svetoga. Ona  je u molitvi čekala dolazak  obećanoga, obećanje svoga  Sina. Ona je bila Majka koja  je molila i okupljala prvu  zajednicu. Vidimo kako je od  samih početaka liturgije bila  uključena Marija. U svetištima, blagdanima i svetkovinama uvijek je prisutna  BDM. Najljepši govori crkvenih otaca izrečeni su u  čast BDM. U čast Gospi izgrađene su velike crkve po  cijelom svijetu. To sve govori  koliko je poštivanje i  čašćenje BDM. O njoj je  rečeno najviše propovijedi i  napisano puno knjiga. Ona  moli i pouzdaje se u Boga,  naveo je fra Alojzije te izdvojio ulogu Djevice.

- Gospa uvijek okuplja  svoj narod oko sebe i svoga  Sina Isusa Krista, oko euharistije. Mnoge majke su molile da njihovi sinovi postanu  svećenici i bile su uslišane.  Svaki svećenik zahvaljuje  Majci Božjoj i svojoj majci  za ustrajnost u zvanju. Uvijek trebamo molitve, pouzdanja i pobožnosti prema  Gospi. Gdje je Isus tu je i  njegova Majka, u svakoj molitvi i euharistiji. Crkveno  učiteljstvo preporučuje ljubav i poštivanje prema Gospi, kazao je propovjednik,  potaknuvši vjernike da se  osobno te u svojim obiteljima i zajednicama mole Djevici koja sve preporučuje  svome Sinu.   

- Marija je u svojoj poniznosti uznesena na nebo i  okrunjena za Kraljicu neba i  zemlje. Kroz cijelu godinu  stalno su prisutni Marijini  blagdani i spomendani kao  "drago kamenje", slikovito se  izrazio predvoditelj euharistije potaknuvši na molitvu za  svećenička zvanja po zagovoru Djevice. Na tu nakanu,  dodaje fra Alojzije, u Samostanu Sv. Marije redovito  se moli.

Sveta misa je zaključena  molitvom za svećenike i  duhovna zvanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno