Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mora se omogućiti obročno plaćanje komunalnog doprinosa

08.09.2011. 22:00
Mora se omogućiti obročno  plaćanje komunalnog doprinosa


Bez obročnog plaćanja neće biti odaziva na legalizaciju jer je ekonomska situacija takva da prosječan građanin sebi ne može priuštiti taj luksuz


Za situaciju s bespravno sagrađenim objektima najviše je kriva država, a  tek poslije nje građani. Kako  bi se napokon uveo red potrebno je u prvom redu pojednostavniti proceduru, provesti selekciju kadrova i osposobiti ih za rad na provedbi  dokumenata u prostoru, istaknuo je Željko Predovan,  predsjednik zadarskog  ogranka HSLS-a, arhitekt i  planer, na konferenciji za medije, što je jučer održao s članom Izvršnog odbora  Srđanom Benkovićem, ujedno nekadašnjim rukovoditeljem Ureda za izdavanje  građevinskih dozvola u Gradu Zadru.
– Vlada je shvatila ili im je  EU naredila da riješe probleme te je uredbom i izmjenom  zakona utvrdila uvjete i iznos  naknade za zadržavanje zgrada u prostoru. Iznos naknade  je povoljniji negoli sam očekivao i kreće se ovisno o veličini  zgrade, poziciji i grijesima, od  2.000 kuna do 8.000 kuna za  obiteljsku zgradu, istaknuo je  Predovan.
Naknada se može platiti i  obročno, na rok od dvije godine. Prva rata je 30 posto uz  kamatu po eskontnoj stopi  HNB-a. Rok za podnošenje  zahtjeva za legalizaciju je  kraj 2012. godine. U  međuvremenu, zgrada se ne  može otuđiti kao niti zemljište dok na istom postoji  zgrada.
HSLS-ovci kažu kako je  nužno uvesti i obročno  plaćanje najveće stavke u legalizaciji, komunalnog doprinosa (vidi okvir), i to na rok  od 5 do 10 godina. Bez  obročnog plaćanja neće biti  odaziva na legalizaciju, jer je  ekonomska situacija takva da  prosječan građanin sebi ne  može priuštiti taj luksuz.
– Danas, u vrijeme ovrha, u  vrijeme kada ljudi ostaju bez  svega, tko će podignuti kredit  za legalizaciju, založiti kuću  pa onda ostati i bez nje. U tim  okolnostima zanimanje za legalizaciju će biti nula. U legalizaciju će krenuti samo  “biznis” kategorija i vrlo mali  broj štedljivih građana koji  imaju ušteđevinu za ovakve  krizne situacije, rekao je Predovan.
Gradovi i općine morali bi  naći interes i psihološki ohrabriti građane da se aktivnije  uključe u legalizaciju. Predsjednik zadarskog HSLS-a  kaže da u Zadru ima oko  8.000 bespravnih zgrada prosječne veličine 300 metara  četvornih. To je za gradski  proračun potencijalni prihod  od 584 milijuna kuna u 10  godina ili godišnje 58,4 milijuna kuna. Prevedeno u eure, to iznosi oko 8 milijuna  eura, čime bi, kaže Predovan,  gradonačelnik Zvonimir  Vrančić mogao pokrpati  mnoge rupe.
– Stoga apeliramo gradovima i općinama: vrednujte  vlastita ulaganja građana  kroz prošlost, kroz samodoprinose, samofinanciranje  priključaka za telefon, vodu,  asfalt. Omogućite legalizaciju na građanima moguć  način, a to nije kredit banke.  Jedinicama lokalne samouprave će više vjerovati jer ih  neće izbacivati iz vlastitih  kuća. Barem to neće činiti  HSLS-ovi načelnici, rekao je  Predovan.


Što se sve plaća?




Na primjeru obiteljske kuće površine 300 četvornih metara Predovan je pokušao napraviti kalkulaciju legalizacije po parametrima koji su propisani u Gradu Zadru. Po apsolutnim iznosima, kaže Predovan, najveća stavka je komunalni doprinos i čini 61 posto ukupnog iznosa legalizacije. U Zadru on iznosi 135 kuna po m/3. Samo za komunalni doprinos za takvu jednu zgradu treba platiti oko 73.000 kuna. Kazna ili naknada bi iznosila do 8.000 kuna, vodni doprinos oko 19.000 kuna, geodetski elaborat oko 4.000 kuna, a arhitektonski projekt oko 16.000 kuna. Ako želi legalizirati svoju bespravnu građevinu u tolikoj veličini bespravni graditelj bi na kraju morao platiti ukupno oko 120.000 kuna.


“Država najveći bespravni graditelj”


Paradoks da se kazneno djelo, kakvim hrvatsko zakonodavstvo tumači bespravnu gradnju, oprašta uplatom 8.000 kuna, Predovan je komentirao činjenicom da se represija prema bespravnim graditeljima mora još jače provoditi. Za primjere poput hotela President, koji radi bez građevinske dozvole, Predovan je samo rekao da ih ima na tisuće i da je najveći bespravni graditelj zapravo država koja je radila čak i ceste bez građevinske dozvole.


Apel načelnici Sandri Vukić: Potpišite sporazum


Željko Predovan je apelirao u ime građana općine Vrsi, naročito područja Zukve, za rješenjem pitanja odvodnje. Načelnici Sandri Vukić uputio je apel da potpiše sporazum za projekt odvodnje općina Vrsi-Privlaka i grada Nina.
– Moramo spriječiti nekontrolirano izlijevanje fekalija po šumarcima vodozaštitnog područja i sliva Golubinke-Boljkovca-Bokanjačkog blata. Prostornim planom je predviđen sustav odvodnje i to upravo ovakav kakav se prema sporazumu treba graditi i nema razloga za odgodu i stopiranje takvog razvojnog projekta. Bez čistog mora nema turizma i gospodarstva ove regije. Plan ne nudi alternativna rješenja, čekajući se neće ništa riješiti niti će se čuda dogoditi. Nitko to neće riješiti nego vi s građanima općine Vrsi uz pomoć države i EU fondova, piše između ostalog u Predovanovom apelu.