Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nećemo imati milosti ni prema kome!

08.09.2011. 22:00
Nećemo imati milosti ni prema kome!


Imamo velikih problema s naplatom komunalne naknade i slivnih voda, odvozom smeća, raznim porezima, katastarskom izmjerom gdje od pravnih i fizičkih osoba ovog trena potražujemo ni manje ni više nego četiri milijuna kuna. Stoga smo odlučili žurno krenuti u prisilne naplate, istaknuo je načelnik Miočić


Nakon ljetne  stanke vijećnici ražanačkog  Općinskog vijeća okupili su  se u srijedu navečer na poziv  predsjednika Predraga  Duševića (HDZ) na sjednici  na kojoj je prihvaćena ostavka vijećnika HSP-a Martina Stojića. Vijeće je na njegovo mjesto na prijedlog vladajuće koalicije HDZ-HSP  imenovalo Marina Šimunca  (HSP) iz Ljupča, koji je nakon polaganja svečane prisege postao vijećnikom OV-a  Ražanca.
U nastavku je potekla rasprava o polugodišnjem financijskom poslovanju  Općine Ražanac u tekućoj  2011. godini. Po podacima  koje je iznio načelnik Dragutin Miočić (HDZ) od ovogodišnjih planiranih 11,8  milijuna kuna u prvih šest  mjeseci u općinsku su se blagajnu slila 3 milijuna kuna.  U isto je vrijeme potrošeno  3,2 milijuna kuna i što je  rezultat ugovorenih obaveza  koje Općina Ražanac ima na  ime izrade nove katastarske  izmjere, koja je u tijeku. Tu  su i materijalni rashodi u  iznosu od 802.000 kuna, izdaci za zaposlene u visini od  382.000 kuna, određeni izdaci prema zadarskoj Čistoći, podmirenju potrošnje  struje u javnoj rasvjeti i tako  redom.
Pozitivno izvješće državne  revizije
– Iz višegodišnje prakse  znamo da se u drugoj polovini godine proračun bolje  puni. Stoga po našim  izračunima očekujemo da  ćemo uravnotežiti prihodovnu i rashodovnu stranu i da  ćemo godinu završiti kako  smo i planirali. I dalje imamo  velikih problema s naplatom  komunalne naknade i slivnih  voda, odvozom smeća, raznim porezima, katastarskom  izmjerom gdje od pravnih i  fizičkih osoba ovog trena potražujemo ni manje ni više  nego 4 milijuna kuna. Stoga  smo odlučili žurno krenuti u  prisilne naplate i vjerujte tu  nećemo imati milosti ni prema kome, istaknuo je načelnik Miočić.
Budući da nije bilo važnije  rasprave po pitanju izvršenja  proračuna, predsjednik  Dušević je dao na usvajanje  ponuđeno izvješće, koje je  jednoglasno usvojeno.  Slično je u nastavku bilo i s  izvješćem o zaključcima  državne revizije glede poslovanja općine Ražanac u  protekloj 2010. godini.
– Moram vas izvijestiti da  je revizija naš rad i poslovanje ocijenila dobrim.  Uglavnom, sve što smo radili  bilo je u skladu sa zakonom.  Izvješće je za nas pozitivno i  stimulirajuće u našem budućem radu. U roku od 60  dana dužni smo im podnijeti  izvješće o poduzetim mjerama prije svega glede vlasništva općinske imovine, a tu  se u prvom redu misli na  nekretnine. S obzirom na to  da je u tijeku nova katastarska izmjera, tu ćemo uskoro imati jasnu sliku o  ukupnom stanju i neće biti  većih problema. Revizori su  nam također skrenuli pozornost na neučinkovitost naših  dosadašnjih mjera naplate  općinskih potraživanja. Stoga idemo u prisilnu naplatu  prema svim općinskim  dužnicima, kazao je načelnik Miočić.
Marinu Beretinu posthumno  priznanje
Oporbeni vijećnik Ivica  Katić (HSS) iz Krneze  općinsku je upravu upozorio da bi morala ažurnije  poraditi na provedbi inventure i godišnjem popisu  općinske imovine.
Sljedeća točka odnosila se  na zamjenu nekretnina i po  toj odluci vijeće je pristalo  da se ponuditelju Šimi Miletiću iz Ražanca, vlasniku  parcele u centru mjesta nedaleko od mjesne crkve na  kojoj se nalazi stara i derutna zgrada bivše policije u  centru Ražanca, dodijeli  zamjenska općinska parcela. Ovim činom otvorena su  vrata za uklanjanje navedenog derutnog objekta na  čijem će se prostoru ubuduće izgraditi mjesni centralni trg.
Općinsko vijeće je usvojilo predloženi program proslave nadolazećeg Dana  općine Ražanac i blagdana  Gospe od Ružarija, koji će se  obilježiti u subotu i nedjelju  1. i 2. listopada. S tim u svezi  dano je zeleno svjetlo prijedlogu odluke o dodjeli javnih priznanja Općine  Ražanac za taj dan. Tako će  na svečanoj sjednici uz ostalo biti dodijeljeno posthumno priznanje poginulom pirotehničaru Marinu  Beretinu iz Radovina. Predsjednik Dušević na kraju je  zaključio da je žalosno što  na raspisani javni natječaj ni  ove godine nije predložen  niti jedan uspješan i nadaren  student ili učenik, kojih, po  njegovu mišljenju, na prostoru općine Ražanac ima  velik broj.


Aktualni sat




Aktualni sat otvoren je pitanjem vijećnika Jure Kožula (SDP) iz Ražanca kojega je zanimalo do kuda se stiglo  s projektima izgradnje nove školske zgrade, dječjeg vrtića i školske sportske dvorane u Ražancu.
Načelnik Miočić je kazao da je gradnja škole nominirana za EIB 3 i da se uskoro očekuje početak radova. Za  ostala dva objekta, dodao je, poduzimaju se odgovarajuće radnje u dogovoru s ravnateljem ražanačke OŠ Juraj  Baraković Franom Lukićem i odgovarajućim županijskim službama u Zadru.
Pavu Zubčića (HDZ) iz Ražanca pitao je kada će se asfaltirati i modernizirati cestovni ulaz u Ražanac od  Velinca do centra.
– Razgovarali smo s upraviteljem županijske Uprave za ceste u Zadru Milom Fabijanom i iz dana u dan  očekujemo da oni započnu s radom.
Kada će konačno mjesta Krneza, Radovin i Rtina dobiti brzi internet, bilo je pitanje koje je postavio Ivica Katić  (HSS) iz Krneze.
Odgovoreno mu je da je iz Hrvatskog Telekoma stiglo obećanje da će brzi internet na prostor ražanačke  općine stići do kraja godine.
Božo Čolak (HDZ) iz Krneze je iznio podatak da u južnom dijelu općine, poglavito u šumskom dijelu uokolo  Krneze, iz dana u dan bujaju divlja odlagališta smeća te ga je zanimalo što planira poduzeti općinska komunalna  služba i građevinska inspekcija.
– Upoznati smo s tim problemom i stat ćemo tome na kraj. Ove godine za odvoz krupnog otpada iz općinske  blagajne izdvojili smo preko 30.000 kuna.
Branko Dundović (HDZ) iz Radovina je tražio odgovor što općina poduzima da žedno pučanstvo još preostala  četiri mjesta – Radovina, Jovića, Jordana i Stojića konačno dobije pitku vodu, a s obzirom na to da je početkom  lipnja prošle godine u rad pušten 20-ak milijuna kuna vrijedan cjevovod, a u čijoj su gradnji mještani navedenih  mjesta participirali s po 4.000 kuna.
– Svima znamo da je iskrsnuo problem 2007. godine kada je donesen zakon koji decidirano kaže da se svi  objekti koji su izgrađeni nakon 15. veljače 1968. godine ne mogu priključiti na vodovod ako nemaju valjanu  građevinsku dozvolu. Budući da je ovih dana Vlada Republike Hrvatske donijela novi zakon o legalizaciji  bespravno sagrađenih objekata, vjerujemo da ćemo konačno i ovaj naš problem riješiti, zaključio je načelnik  Dragutin Miočić.