Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Od ribe do janjetine

08.09.2011. 22:00
Od ribe do janjetine


Konoba Makara u Lukoranu na otoku Ugljanu Slavena Dekovića jedan je od  rijetkih otočnih ugostiteljskih objekata koji svoja vrata ne zaključava početkom  jeseni. Odlaskom turista,  dakako, svoje poslovanje  nešto mijenjaju, fokusirajući se prije svega na domaće  goste, no ne zatvaraju.
– Ljeti smo konoba, a zimi  i konoba, i kafić, i noćni  klub, ponosno ističe Slaven. S obzirom na to da  društveni život otočnih  mjesta nailaskom prvih hladnijih dana polako, ali neupitno ‘ide’ prema svom ‘zimskom snu’, onih nekoliko  restorana i ugostiteljskih  objekata koji rade i zimi  postaju okosnica društvenog života sredine. A jedna  od tih lokacija je Makara,  mala lukoranska konoba,  nazvana po imenu vlasnikova djeda. I dok su ljeti na  jelovniku uglavnom riblji  specijaliteti: riba s gradela,  škampi i lignje te sve više i  restoranska delicija – janjeći  kotleti, zimi konoba odiše  toplim mirisima gulaša iz  lopiža, tako dragog lokalnoj  ekipi. Slaven dodaje da  otočna “ekipa” rado naručuje i njihove škampe jer  ih pripremaju na nešto pikantniji način od drugih,  razlikujući se tako od konkurencije. U zadnje vrijeme, već spomenuto, dobro  im idu i janjeći kotleti koje  nabavljaju u mesnici Bubalo u Preku, a na istom  mjestu nabavljaju i meso za  ćevape bez kojih turizmu  okrenut ugostiteljski objekt  na otoku teško može opstati. Vino drže domaće, a  od slastica gostima je u ponudi sladoled Ledo. Za sladoled prilikom posjete konobi nismo imali vremena,  no zato smo uživali u dva  glavna specijaliteta – škampima Makara i janjećim kotletima. S obzirom na to da  potpisnik ovih redaka i nije  sklon čišćenju škampi, u  njima je uživao fotograf naglasivši da bolje u zadnje  vrijeme nije jeo. Izvrsni su  bili i kotleti, pripremljeni  bez puno obrade, onako domaći, s grila, servirani uz  šalšu.


Janjeći kotleti


(za 1 osobu)
30 dag janjećih  kotleta
sol, papar,  ružmarin, Vegeta, peršin, maslinovo ulje
Mariniramo kotlete u soli, papru, Vegeti i  maslinovom  ulju. Pečemo ih  na naglo da budu srednje  pečeni, pomalo  ružičasti. Serviramo ih uz  šalšu.