Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otočna kućanstva dobila kante za otpad

08.09.2011. 22:00
Otočna kućanstva dobila kante za otpad


Od prije pet godina, kada je uveden redovno odvoženje komunalnoga otpada s otoka, s ovih sedam otoka, kako napominje Tomislav Ćurko, odvezeno je na stotine kubika otpada. Ljeti najviše sa Silbe, a najmanje s Premude, dok u zimskim mjesecima najviše komunalnog otpada na kopno putuje s otoka Iža


Kad se do kraja  ovoga tjedna razdijele kante po svim kućanstvima  otoka Rave, završit će velika Čistoćina akcija osiguranja spremnicima za otpad svih kućanstava na svih  sedam gradskih otoka. Otoci Silba, Olib, Premuda, Ist,  Molat, Iž i Rava tako se  izjednačavaju s kućanstvima u gradu Zadru, koja su  prošle godine uklopljena u  novi Zakon o otpadu, koji  je donekle drugačiji od ranijega. Podsjećamo da se po  novome zakonu odvoz komunalnoga otpada plaća po  količini proizvedenoga otpada kad je riječ o stanovima u stambenim zgradama, odnosno po volumenu u obiteljskim  kućama. Zato je svaka kuća  u Zadru i na širokome području koje svojim uslugama pokriva tvrtka Čistoća, prošle godine dobila  svoju kantu za smeće, a  nakon što su sve podijeljene, na red su došli i otoci iz  sastava Grada Zadra, naprijed navedeni. Rava je zadnja, tako da tamo kućanstva spremnike dobivaju  ovoga tjedna.
Odgovarajuće veličine  kanti
Više od tri tisuće otočnih  kućanstava, dakle, dobilo je  svoje zelene prepoznatljive  kante u tri veličine, za koje  su se opredijelili sami vlasnici kuća, nakon što su  procijenili kolika im je kanta potrebna, koliko otpada  njihovo kućanstvo zapravo  proizvodi. Tako su mogli  birati između kante od 80  litra za koju mjesečno treba  plaćati 47,66 kuna, od 120  litara, koja stoji 55,04 kune  ili najveće od 240 litara, za  koju se plaća iznos od 69,80  kuna. Jesu li kućanstva dobro procijenila kolika im je  kanta potrebna, tek će vidjeti, ali su upozoreni da se  neće skupljati otpad koji  ostave pored kante u  vrećicama, kutijama i sl.,  što je poznato iz prakse u  Zadru. Naime, pojedina  kućanstva su uzela manje  kante od potrebnih, a bilo je  i onih koji su unaprijed  računali da će višak smeća  ostavljati pored kante, a da  će tako manju kantu manje  plaćati. Ova je akcija na  otocima provedena u suradnji s mjesnim odborima,  pa se može očekivati da  neće biti praćena većim  problemima, bez obzira na  to što i na otocima ima tzv.  kombiniranih kućanstava.  Jer, neka kućanstva imaju  veću kuću ili vrt, pa samim  time i proizvode više otpada, drugi imaju manje  članova obitelji, na otocima  su, kako znamo, uglavnom  staračka kućanstva sa dva  ili nerijetko i jednim članom. Nadalje, dio ih se bavi  iznajmljivanjem turističkih  kreveta, a neka kućanstva  imaju sve od navedenih kategorija. O svemu tome je  trebalo voditi računa i kad  se odlučivalo o veličini  spremnika za otpad.
Pražnjenje dva puta tjedno
Inače, od direktora Čistoće Tomislava Ćurka saznajemo da se isto kao u  gradu i ostalim mjestima  na kopnu i na otocima  kante prazne dva puta tjedno. Cjelokupni otpad s  otoka se odvozi na kopno,  također u organizaciji Čistoće. Od prije pet godina,  kada je uvedeno redovno  odvoženje komunalnoga  otpada s otoka, s ovih sedam otoka, kako napominje Tomislav Ćurko, odvezeno je na stotine kubika otpada. Ljeti najviše  sa Silbe, a najmanje s Premude, dok u zimskim mjesecima najviše komunalnog otpada na kopno putuje s otoka Iža.
Čistoća i na svim tim  gradskim otocima ima svoje čistače, pa se oni brinu i  za pražnjenje kanti. Na  Silbi i na Ižu ima i svoja  specijalna, mala vozila, kako bi se mogla probijati  uskim otočnim uličicama i  prolazima. Tamo gdje je  nemoguće doći vozilom  čistači sami odnose kante,  isto kao i na otocima koja  još nemaju takva vozila,  nego još zasad traktore.  No u planu Čistoće je da u  dogledno vrijeme svih sedam otoka dobije specijalna vozila za potrebe  održavanja čistoće.
Domaćinstva na otocima  su također upozorena da u  kante stavljaju samo komunalni otpad, ni slučajno  građevinski, jer te kante su  namijenjene isključivo komunalnom otpadu, onome  što se proizvodi u kućanstvima. Za građevinski  materijal se trebaju brinuti  tvrtke ili pojedinci koji tamo grade. Preporučeno je  također da se u te kante ne  odbacuje ni zeleni otpad,  jer ni njemu nisu namijenjene, a od zelenog otpada se može dobiti itekako dobar kompost.