Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Premijerka brala jabuke, predsjednik grožđe

08.09.2011. 22:00
Premijerka  brala jabuke,  predsjednik  grožđe


Predsjednik Republike Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor nakon tjedan dana međusobne  razmjene teških riječi iskazali su konačno želju za prekidom jalovog sukoba. Tome  je možda doprinjela i idilična  atmosfera berbe jesenjih plodova. Prvo je premijerka prije tri dana, obilazeći rasadnik  Braniteljske zaklade “Mura”  u blizini Murskog Središča  sudjelovala u branju jabuka,  a potom je jučer predsjednik  sudjelovao u berbi grožđa  kod Jastrebarskog i obilježili  početak berbe u Plešivičkom  vinogorju. U vinogradu obitelji Šoškić šest kilometara  od Jaske, Josipović je sa suprugom Tatjanom i veleposlanicima akreditiranim u  Hrvatskoj brao su grožđe  chardonay i kušao vina iz  prošlogodišnje berbe.
Premijerka Kosor putem  radijskih valova Media Servisa pozvala je predsjednika  Josipovića na sastanak na  kojemu bi riješili otvorena  pitanja, a šef države jučer  ujutro također je ocijenio kako bi bilo dobro da se on i  premijerka što prije sastanu i  razgovaraju o prijeporima  koji ih ograničavaju u zajedničkim poslovima. Termin sastanka još nije  određen.
– To je stvar tehnike, a ne  nekakve velike politike, kazao je predsjednik Josipović  novinarima prigodom dodjele odličja pripadnicima 151.  Samoborske brigade.
Premijerka Kosor, pak, naglasila je jučer kako je predsjednika već u nekoliko navrata, pa i pisanim putem,  pozivala na sastanak. Njegove poruke u pomirbenom  tonu koje je uputio u intervjuu Novoj TV, kaže, nije vidjela a i nije joj se svidjela  Josipovićeva izjava kako ga  “prijatelji iz HDZ-a upozoravaju na strategiju napada  na njega”.
– Tračeve bilo čije zaista ne  bih komentirala. Mislim da je  to ispod razine predsjednika  države i predsjednika Vlade –  istaknula je Kosor.
Odnosi premijerke i predsjednika posebno su zategnuti od sredine kolovoza  kada je izbio spor oko imenovanja veleposlanika. Osim  usuglašavanja liste veleposlanika, Kosor i Josipovića  očekuje i skora sjednica Vijeća za obranu. Predsjednica  Vlade i Predsjednik Republike zadnji put su se “družili”  13. kolovoza, na manifestaciji Maraton lađa na Neretvi.