Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prvi put nakon rata taksi u Benkovcu

08.09.2011. 22:00
Prvi put nakon rata taksi u Benkovcu


Branko Kutija, gradonačelnik Grada Benkovca, navodi da je natječaj raspisan ciljano, odnosno nakon što je prijevoznička tvrtka “Stari Velim” u pisanoj formi zatražila koncesiju za obavljanje autotaksi prijevoza na području Benkovca


Nakon dva neuspješna pokušaja Gradsko vijeće  Grada Benkovca raspisalo je i treći  natječaj za dodjelu dozvole za  obavljanje autotaksi prijevoza na  području Grada Benkovca. Ako  sve bude išlo prema planu, Benkovac će prvi put nakon Domovinskog rata dobiti taksi službu.
Ovaj put, kako pojašnjava Branko Kutija, gradonačelnik Grada  Benkovca, natječaj je raspisan ciljano, odnosno nakon što je prijevoznička tvrtka “Stari Velim” u  pisanoj formi zatražila koncesiju  za obavljanje autotaksi prijevoza  na području Benkovca.
 Još 15 dana natječaja
– Već ranije smo raspisivali natječaje za dodjelu dozvole za obavljanje autotaksi prijevoza na području Grada Benkovca jer su  ljudi, pravne osobe pokazivale interes za bavljenje tim poslom. No  njihove ponude očito nisu bile  ozbiljne jer kad bi do natječaja  došlo, nitko se ne bi javio. Ovaj  put, interes za obavljanje autotaksi  prijevoza pokazala je prijevoznička tvrtka ‘Stari Velim’, koja ima  sjedište u Velimu. Koncesiju za  taksi prijevoz zatražili su i u pisanom obliku, čime su potvrdili  svoje ozbiljne namjere. Stoga, sada  smo raspisali ciljani natječaj, prilagodivši uvjete natječaja tvrtki  ‘Stari Velim’, govori Branko Kutija,  dodajući da se iz tog razloga natječaj raspisuje za dodjelu jedne  dozvole po načelu “jedna dozvola  za jedno vozilo”.
Natječaj je otvoren 30 dana, što  u ovom slučaju znači do 25. rujna.  Nakon njegova isteka stručno će  povjerenstvo otvarati ponude i izabrati najpovoljnijeg ponuđača. U  ovom slučaju, ako ne bude kakvih  iznenađenja to će biti “Stari Velim”  koji će dozvolu za obavljanje autotaksi prijevoza na području Grada Benkovca dobiti na rok od pet  godina.
 Ilegalni taksisti
– Taksi služba u Benkovcu  ugašena je s početkom Domovinskog rata. Od tada nemamo  taksi prijevoz u gradu, barem ne  onaj legalni. Ilegalnih taksista uvijek ima, no to je problem nadležnih  inspekcija. Uglavnom, nakon više  od 20 godina, Benkovac će dobiti  taksi službu, kaže gradonačelnik  Kutija.
Što se tiče ostalih uvjeta natječaja, koji su prilagođeni “Starom  Velimu”, godišnja naknada za dozvolu iznosi 1.000 kuna, a plaća se u  proračun Grada Benkovca do 30.  lipnja za tekuću godinu. Prethodno, “Stari Velim” je dužan platiti  jamčevinu u iznosu od 10 posto  početne, najniže naknade za dozvolu od tisuću kuna. Jamčevina će  se zadržati i obračunati u zakupninu. Prije sklapanja ugovora o  dozvoli, korisnik dozvole je dužan  uplatiti naknadu za dozvolu. Protiv odluke Gradskog vijeća o odabiru osoba koje ostvaruju pravo na  dozvolu za obavljanje autotaksi  prijevoza nije dopuštena žalba,  jedino se može pokrenuti upravni  spor.