Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najljepša je rodna gruda

Autor: Krešimir Bukvić

08.09.2012. 22:00
Najljepša je rodna gruda

Foto: Sebastian GOVORČIN



Odani izbornoj jedinici koju predstavljaju zadarski političari neradne dane najradije provode što bliže kućnog praga. I to ne zbog nedostatka sredstava nego, kako su objasnili, zbog ljubavi za rodni kraj
Zadarski političari  već tradicionalno  ljetuju u Zadru i  okolici. Nikakve  reklamne poruke, raznorazni  popusti i akcije u gotovo  svim poznatim i manje poznatim turističkim odredištima ne mogu ih potaknuti da  spas od ljetnih vrućina potraže malo dalje od mjesta  svog prebivališta. Nema do  zadarskih otoka, domaćih  vala i žala, ravnokotarskih  polja i šumaraka, poluotočkih kamenih uličica, domaće spize i pjesme, slažu se  zadarski političari. Odani izbornoj jedinici koju predstavljaju neradne dane najradije  provode što bliže kućnog  praga. I to ne zbog nedostataka sredstava, jer u njih  se u ovim teškim vremenima  još uvijek dade naći koji  “višak”, već zbog, kako su  nam to objasnili, barem  većina od njih, ljubavi za  rodni kraj.
– Gdje da idem kad je ovaj  naš kraj najdivnije mjesto na  svijetu, kaže laburist Drago  Čulina i nastavlja:
Odmor iz snova
– U more uskačem već  početkom svibnja, a ne izlazim prije sredine listopada.  Svaki dan rano ustajem, plivam kilometar i pol, otprilike  4000 zaveslaja, onda se  vraćam kući po unučiće te s  njima idem natrag na plažu.  Vraćamo se kući oko 11 sati,  a onda posjećujem prijatelje,  boravim u svom kafiću koji  zovem svoj dnevni boravak,  bavim se poslovima za svoju  tvrtku, sastančim sa stranačkim kolegama, vraćam se  unučićima, večerima pratim  informativne emisije, a noću  završavam administrativne  poslove. Zar ima boljeg  načina od provođenja ljeta.  Ja mislim da nema, uvjeren je  Drago Čulina. 
Kada god ima priliku rado,  kao dugogodišnji novinar s  radom u inozemstvu, rado  pogleda informativne emisije  austrijske i njemačke televizije za koje kaže da su  najbolje na svijetu.
– Najobjektivnije novinarstvo imaju te dvije televizije,  tamo nema mogućnosti da bi  netko pisao nešto u nečijem  interesu, novinarstvo je objektivno i ako se trabamo na  nekoga ugledati to su oni,  poručuje prvi čovjek zadarskih laburista.
Mladi SDP-ovac Nikola  Turčinov ovo je ljeto proveo  radno, kaže da se nije puno  kupao, no zato će iskoristiti  zimu i otići negdje na zimovanje.
– Ne mogu se baš pohvaliti  da sam se puno kupao, nisam  imao vremena za morske radosti, trebalo je iskoristiti  ljeto i privrediti što više. Zima je duga, treba što više  zaraditi kako bismo je  preživjeli, kaže Turčinov. Da  je bilo više mogućnosti rado  bi se buo zaputio na Kornate,  uživao daleko od gradske  vreve u robizonskom turizmu, negdje na osami daleko  od svijeta.
– To bi bio odmor iz snova,  valjda će i to doći jednom na  red, nada se Turčinov. U  međuvremenu, najljepše uspomene s ljetovanja i dalje će  mu biti, kako nam je priznao,  putovanje na Kretu na koju  je išao kao apsolvent.
– Tog putovanja ću se  sjećati cijeloga života, bilo je  ludo i nezaboravno, zaključuje Nikola.
Ni njegova stranačka kolegica Omerka Šarić nije išla  mnogo dalje od Zadra. Kako  joj je muž s Oliba, spas od  ljetnih vrućina je pronašla na  olibskim plažama, no educirana o opasnostima koje  vrebaju od jakog sunca, tek u  predvečernjim satima.
– Kroz dan sam se držala  hladovine i klime, a na plažu  sam se spuštala pred večer  kada  sunce polako ide k  svom zalasku, priznala nam  je Omerka.
Da je mogućnosti veteranka zadarskog SDP-a rado bi  zaplovila i na kakvom kruzeru po Mediteranu, odmarala se uz brodski bazen,  zaštićena od sunca kremom s  visokim zaštitnim faktorom,  no trenutno to može samo  planirati. Bit će valjda i za to  prilike, izrazila je nadu  Omerka.
Branislav Jelenić iz HSU-a  ljeto je proveo u obiteljskoj  kući u Ždrelcu. Malo na vrše,  malo s kaićem, malo oko  kućnih poslova, malo plivanja i dani su prolazili.
– Najdraže mi je u mom  Ždrecu, najsretniji sam kad  uđem u trajekt za Preko. U  Zadru se ne kupam jer u  gradu nemam društva, supruga radi, a meni se ne da  samom na plažu, priča Jelenić.
Kao pravi bodul predstavnik zadarskih umirovljenika  na sunce ne ide kada je najtoplije, zna dobro da bi mogao pocrvenjeti, tim više što  su mu kremice sa zaštitnim  faktorom nepoznanica.
– Nisam ja od zaštitnih  krema, ja se držim hladovine, oko podne me nećete  vidjeti na plaži, dodaje  Ždrečanin.
Od vale do vale
Željko Lončar iz HDZ-a  ovo se ljeto nije ni jednom  okupao. Kaže da zbog zdravstvenih razloga u more nije  ušao više od petnaest godina.
– Eto preživio sam, i bez  mora, kući na špini, šali se  Lončar. Sa špine u maslinik  u Poličniku, gdje ima kuću i  sezona kupanja je prolazila.  Kad bi baš jako upeklo upalio bi klimu i ne bi puno  razmišljao postoji li kakva  bolja destinacija za provesti  ljeto. Kao i za većinu drugih  zadarskih političara i  Lončaru je najmilija dalmatinska obala, rodni kraj.
– Ne zanimaju me nikakva  mondena ljetovališta poput  Azurne obale, St. Tropeza i  nekih drugih razvikanih  svjetskih ljetovališta. Neka  je njih, no za mene nema  ništa ljepše od ovih naših  krajeva, pogotovo naših otoka, zaključuje Lončar. 
Hrvatski otoci najljepši su  na svijetu, uvjerena je i  Lončareva stranačka kolegica Nevenka Marinović. Od  vale do vale, na brodiću s  kumovima, nema ništa bolje,  priznaje Nevenka.
– I kad bih mogla ne bih išla  ljeti u inozemstvo. Ja sam  svjesna ljepote naše obale.  Moje su rute od Šibenika do  Lošinja, u dobrom društvu,  zna se i zapjevati, nabaciti i  pokoja šala, dobro pojesti i  dan bude za pamćenje, priča  Marinović. A na jesen pravac  Velebit, dodaje.
Ivo Gregov iz HNS-a ovo  je ljeto bio dva tjedna na  Božavi kod suprugine obitelji. Kao i svi ostali malo se  kupao, puno spavao, malo  ribario i dakako pazio da ga  ne opeče sunce.
– Svako ljeto provodim na  Božavi, manje više isto kao i  prethodna ljeta, mijenja se  samo težina ulova, ponekad  je više, a ponekad manje ribe  u mreži, kroz smijeh priznaje  Gregov. Priznaje također da  bi bilo dobro malo promijeniti rutinu i zaletiti se na  kakvo egzotično otočje, no  za takav poduhvat ga ipak  još puno stvari spriječava.
– Bilo bi lijepo vidjeti malo  i neku drugu obalu, neko  drugo more, no ove godine to  nisam uspio organizirati, a  što će biti iduće tko zna,  zaključuje Gregov.
Renata Sabljar Dračevac iz  SDP-a je ovo ljeto provela  malo kod svekrve na Korčuli,  a malo kod mame na Pagu. A  kada joj obveze nisu dopuštale da se udalji od Zadra, kupala bi se na Puntamiki kod lanterne.
– Moja najdraža plaža je na  zapadnoj strani Mauna, mogla bih na njoj ostati cijelo  ljeto. Obožavam taj robizonski turizam, bez gužve,  okružena samo morem, nebom, kamenom i pokojim  krikom galeba u daljini, ističe Sabljar Dračevac. Ni nju  ne zanimaju mondena ljetovališta, krstarenja, ni skupi  hoteli, uvijek bi radije izabrala domaću obalu. A kad  zahladi, na red će doći putovanja  i zimovanje, kao bijeg od svih problema i stresa.