Trag za buduće novigradske generacije

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Znanstveno-stručni skup "Novigrad - prošlost, sadašnjost i budućnost" jučer jer po prvi put održan u ovoj Općini s ciljem  izrade i objavljivanja monografije o Novigradu i njegovoj okolici.

Inicijativa izrade ove monografije potekla je od prof. dr. Slobodana  Kaštele, a projekt je prepoznat i prihvaćen i od strane Općine.

- Izradom ove monografije za našeg života ćemo ostaviti trag za sljedeće generacije, što vidim kao veliki uspjeh. Novigrad ima puno priča i  knjižica koje su dosada tiskane, ali ono što nedostaje, a što želimo dobiti  organiziranjem ovog skupa, je jedna monografija koja bi ovaj kraj dostojno predstavila, okupljenima je na početku skupa kazao Joso Klapan,  načelnik Novigrada.

Prof. dr. Slobodan Kaštela, inicijator projekta, pojasnio je kako je  jučerašnji sastanak svojevrsna priprema za znanstveno-stručni skup koji  bi se trebao održati početkom sljedeće jeseni, a koji će okupiti 50-ak autora, a o samoj izradi monografije dodaje:

- Povijesno mjesto Novigrad oduvijek je bilo u žiži interesa domaće i  inozemne javnosti. Zasada je riječ o radmom skupu, a onaj znastveno- stručni uslijedit će dogodine kako bi autori imali što više vremena za pripremu. Tada će se raspravljati o povijesti, gospodarstvu, kulturi, arheologiji.

U izradu projekta su uključeni zadarsko Sveučilište, Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije u Zadru, Matica hrvatska.

Sličan, trodnevni skup, pojasnio je Klapan, održala je u Novigradu  davne 1995. godine Matica Hrvatska iz Zadra, a tada se okupilo 50-ak sudionika, no zbornik radova sa tog skupa nikada nije objavljen i ideja nije  zaživjela.

Načelnik Klapan kazao je kako će Općina pratiti sva događanja od  početka do kraja realizacije ovog projekta, te je pohvalio velik angažman  ljudi koji su u isti uključeni.

Za kraj je prof. Kaštela dodao kako u pripremi monografije o Novigradu i okolici zasada sudjeluje 30-ak autora iz Hrvatske, ali i kako je težnja  da ovaj znastveno-stručni skup poprimi međunarodni karakter.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno