Neki se odmah pomire sa sudbinom i plate kaznu, a neki se ljute

Slika korisnika admin
mehanizacija
Stanica za tehnički pregled vozila "Mehanizacija"

Iako je Registar neplaćenih kazni na snazi već skoro dvije godine, u Zadru je još uvijek veliki broj vozača koji dolaze registrirati vozilo mada nisu platili kaznu za prometni prekršaj, doznajemo u stanicama za tehnički pregled vozila.

Stanice su umrežene

Ustrojavanjem Registra neplaćenih kazni, sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona i Pravilniku o prekršajnoj evidenciji i registru neplaćenih kazni, koji je na snagu stupio 1. siječnja 2014. godine, propisano je da svi oni koji nisu platili novčanu kaznu za prometni prekršaj kojem je odluka o prekršaju postala pravomoćna nakon navedenog datuma, neće moći produžiti vozačku dozvolu niti će im se izdavati nova kao ni produžiti registracija vozila ili registrirati novi automobil.

Naime, prilikom produženja registracije djelatnici stanica za tehnički pregled u sustav unose osobne podatke građanina, a ukoliko osoba nije platila kaznu za prometni prekršaj uključit će se crveni amblem označavajući kako je izdavanje dozvola i pristup registraciji onemogućen. Stanice su, naime, umrežene s MUP-om, Registrom neplaćenih kazni i Centrom za vozila (CVH), tvrtkom pod kojom djeluju stanice za tehnički pregled. Iako i prije uvođenja Registra produljenje registracije vozila nije bio moguće ukoliko bi sustav MUP-a to zapriječio iz nekih drugih razloga, prije dvije godine je u isti informatički sustav dodan još parametar neplaćene kazne.

No, ova odredba je, kako se čini, još uvijek novost i za mnoge zadarske vozače neplatiše prekršajnih kazni kojima je zbog toga produljenje registracije onemogućeno, a najčešća njihova reakcija je, doznajemo u stanicama za tehnički pregled vozila, nevjerica i čuđenje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno