Priprema se projektna dokumentacija za obnovu Tvrđave sv. Mihovila

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zračna snimka Sv. Mihovila iz 1941. prije savezničkog razaranja u 2. svjetskom ratu koje se dogodilo 1943.

Općina Preko ovih je dana intenzivirala pripreme za obnovu najveće tvrđave na hrvatskim otocima - Sv. Mihovila, koja je jedno od najvažnijih i najljepših zadarskih izletišta. Što zbog starosti samog objekta, što zbog posljedica bombardiranja u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu, tvrđava već godinama vapi za obnovom.

- Iako su u međuvremenu izrađeni geodetski i konzervatorski elaborat, pred nama je još dosta posla u pripremi projektne dokumentacije. Sve je to dosta zahtjevno i skupo, pa očekujemo i pomoć države. Tako ćemo na natječaj Ministarstva turizma prijaviti projekt financiranja predstudije izvodljivosti i idejnog rješenja, a prema Ministarstvu kulture planiramo prijaviti zahtjev za financiranje arhitektonskog snimka i arheoloških istraživanja. Upravo ova istraživanja i njihovo trajanje, ključ su odgovora u kojem vremenskom roku će biti obnovljena tvrđava Sv. Mihovila, rekao je voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj u Općini Preko Ante Župan. Cilj je u konačnici ne samo obnoviti tvrđavu nego je i oplemeniti dodatnim sadržajima. Jedan od tih svakako je multimedijalni Centar za posjetitelje pod radnim nazivom "Sv. Mihovil - Dvorac otočnih priča", koji se priprema u suradnji sa Razvojnom agencijom Zadarske županije.

Općina Preko istovremeno rješava pitanje vlasništva objekta s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), obzirom da se na tvrđavu kao vlasnik upisala Republika Hrvatska. Tu činjenicu su do sad koristili u tvrtki Odašiljači i veza pa od instaliranih antenskih sklopova, općina nije imala nikakve naknade. U međuvremenu, Odašiljači i veze su još u travnju ove godine dobili građevinsku dozvolu za izmještaj antenskih stupova na obližnju kotu Mala glava, ali im se zbog poslovične sporosti DUUDI-ja ne žuri s premještajem budući da je riječ i o financijski dosta složenom pothvatu pri kojem se mora izmjestiti 85 metara visoki antenski stup.

Tvrđava Sv. Mihovila od 1973. godine uvrštena je u Registar nepokretnih spomenika kulture, a od 2004. u Registar kulturnih dobara RH - Lista zaštićenih kulturnih dobara, ali do sad nije bilo novca za pokretanje ovako složenog projekta kojeg općina kani kandidirati i prema EU fondovima. Tijekom sezone trvđavu svaki dan posjeti više stotina gostiju, bajkera i rekreativaca. Velika je posjećenost i vikendima izvan turističke sezone, a Sv. Mihovil je nadaleko poznat kao prvomajsko izletište Zadrana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno