Vidaić: Tko će nam dati mirovine kad nestane novca u Državnoj riznici?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Rješenje koje su dobili ratni invalidi

Područni ured Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ovih dana zaprima na desetke žalbi ratnih vojnih invalida, članova zadarske HVIDR-e. Svi oni, kaže nam dopredsjednik Udruge Klaudio Vidaić, ostali su šokirani kada su od HZMO-a dobili rješenje o novom načinu obračuna mirovina, i to takvom da će se one ubuduće isplaćivati iz dva izvora: iz HZMO-a kao i do sad, te iz Državne riznice temeljem staža svakog invalida, kaže Vidaić.

- Rješenja koja smo ih dobili znače da je ovaj dio koji će nam se odsad uplaćivati iz Državne riznice pod velikim upitnikom, jer Riznica novca sad ima, sad nema. Tko nam jamči da ćemo dobiti mirovine, a ne samo dio njih? To je jedan problem, a tu je i još jedan koji nam također zvoni na uzbunu. Radi se o tome da se ovaj drugi dio mirovine isplaćuje na osnovu radnog staža, što znači da dečki koji su iz školskih klupa otišli u rat i nemaju staža, mogu ostati bez primanja. Prema tim rješenjima ovisimo o tome hoće li svakog mjeseca netko u Riznicu uplatiti sredstva za naše mirovine - upozorava Vidaić.

Mutan žalbeni rok

Dosad su cjelokupne mirovine dobivali iz HZMO-a i bile su obračunavane po jednoj osnovi. Primjerice, u rješenju jednog branitelja tako stoji: "Dio mirovine ostvaren prema posebnom propisu iz mirovinskog osiguranja na dan 30. lipanj 2015. godine iznosi 2618,10 kn. Dio mirovine ostvaren na temelju staža osiguranja na dan 30. lipnja iznosi 1594,93 kn. Ukupna svota mirovine od 1. srpnja 2015. i dalje iznosi 4213,03." - navodi se u rješenju.  

- Upravo ta ukupna svota problem je koji Vlada želi zamaskirati jer ne žele da se sazna da ubuduće moramo Boga moliti hoće li u Državnoj riznici biti novca za isplatu dijela mirovine koji ide iz njihovih sredstava. Zato smo svi podnijeli žalbe HZMO-u, želimo da se ova nepravda ispravi. Mnogi od nas teškog su zdravstvenog stanja, velik dio mirovine odlazi nam na liječenje, a sada bi nam i to uzeli. Nadamo se da će naše žalbe uvažiti jer ćemo poduzeti druge korake kako bismo ukazali na sramotu koju rade teškim ratnim invalidima - kaže Vidaić, dodajući kako oko žalbenog roka postoji veliki problem za kojega u HVIDR-i smatraju da je namjerno napravljen kako im ne bi uvažili žalbe:

- Siguran sam da je riječ o smišljenom propustu jer su nam rješenja uručena bez urudžbenih listića koji se potpisuju po primitku ovakvih rješenja i koja se prihvaćaju kao dokaz od kojeg datuma teče žalbeni rok. U ovom je to slučaju 15 dana, ali kako ćemo dokazati kad smo primili rješenja kada nam nisu niti omogućili da ih potpišemo? Ovo praktički  znači da sve naše žalbe već u startu mogu biti odbijene zbog isteka žalbenog roka. Zato smo prisiljeni s ovim najnovijim bezobrazlukom Vlade izići u javnost kako se drugi put ne bi mogli opravdati da su nam dali zakonski rok žalbe, a nitko se od nas nije žalio - ogorčeno će dopredsjednik zadarske HVIDR-e.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno