Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Izbor poslije izbora

08.09.2016. 22:00


Ankete, malo galame i Bandićeve fontane sve u jednu besadržajnu kampanju stane. Sutra je šutnja. Sve jasnije je biračima, velikim i malim strankama i liderima tko ključeve Vlade ima. Most bi opet mogao staviti rampu za nepoželjne u izvršnoj vlasti i krojiti političko odijelo Plenkoviću i Milanoviću, iako nitko razuman ne želi reprizu prethodnog sastavljanja Vlade. Odluka o konačnom pobjedniku parlamentarnih izbora, kako izgleda, ipak će pasti za pregovaračkim stolom ili s ponudama ispod stola.
Most je bliži HDZ-u, a neki poput Sinčića iz Živog zida izjavljuju i nagađaju kako je između ovih opcija već postignut dogovor pa je sasvim izgledno kako bi Most i HDZ lako mogli opet ruku pod ruku iako mnogi, unatoč kratkom političkom pamćenju hrvatskih građana, nisu zaboravili fijasko njihovog političkog eksperimenta s nestranačkim premijerom. Ta Vlada je, naime, i po ocjenama nekih njezinih članova, a posebno javnosti, bila loša, nije dobro funkcionirala i zasluženo je pala i to još od vlastite (HDZ-ove) ruke. Plenković, pak, sadašnji šef HDZ-a, tada je iz Europskog parlamenta apelirao da se ne ide u rušenje te Vlade, a ovih je dana čak izjavio kako je ona takva kakva je bila čak zaslužna za rast BDP od 2,8 posto. Nije se ni Milanović previše umorio za taj rast BDP-a, no Vlada HDZ-a i Mosta doista je imala previše posla sama sa sobom da bi stigla kvalitetno promišljati i usmjeravati gospodarstvo. Na sreću neki se ekonomski procesi po svojim vlastitim zakonitostima, po diktatu tržišta, odvijaju mimo politike.
Most koji je “svoju” Vladu s Oreškovićem na čelu branio do posljednjeg daha bojeći se što će donijeti ovi prijevremeni izbori, sudeći po provedenim anketama, iako s trendom pada potpore, opet ostaje u poziciji da zahtijeva i “zanovijeta”, samo što bi sada za to bio znatno niži prag tolerancije s HDZ-ove strane. Neće se Plenković kao Karamarko odreći premijerskog žezla. Ali ionako je Petrovu, izgleda, novi šef HDZ- a u odnosu na starog “kao pjesma”. U tom smislu ovaj je izbor poslije izbora doista najizgledniji, samo što će Petrov teško vjerodostojno objasniti kako su samo s odlaskom jednog čovjeka, Karamarka, pale sve barijere njegove suradnje s HDZ-om. Neće mu tu pomoći popis jamstava kojim je mahao, jer se na njih malo tko ozbiljno osvrnuo.
Narodna koalicija, odnosno Milanović, kada je u pitanju suradnja s Mostom, stoji puno lošije, jer ni Vrdoljaka, čelnika HNS-a, Petrov baš ne miriše, kao ni HSS-ovca Beljaka. Stoga je pred Milanovićem težak zadatak probijanja puta do vlasti zaobilazeći Most, imajući u vidu i tvrdi Živi zid koji, kako reče Sinčić, “neće sa štetočinama i lopovima”. Manjinci vole pobjednike…
Bandić koji bi i s crnim vragom za dobrobit Hrvatske i “smjera” za premijera ipak bi, izgleda, radije s Plenkovićem nego Milanovićem. Tajna njegove političke strasti i igre za sada ostaje potopljena u zagrebačkim fontanama.
Imajući na umu ne tako davnu poslijeizbornu traumu, nije isključeno da se birači u većoj mjeri vrate u bazu, ili pak, u neočekivanoj mjeri protestno glasaju kontra zabetoniranih velikih blokova HDZ-a i SDP-a…
Prava anketa, rekli bi svi politički lideri odreda, je u nedjelju 11. rujna. Onda kreće “trgovina”, sajam političkih proizvoda.