KUD Bleke i konji organizirao čišćenje Puntamike

Slika korisnika valentinam
Iza rekordne sezone na obali i u podmorju ostalo - smeće
Volonteri su čistili dio zadarske obale od svjetionika na Puntamici prema Diklu, koji se i ne može zvati plažom jer nije pod ničijom koncesijom, ali ju tijekom ljeta posjećuje velik broj kupača. Međutim, budući da plaža nije uređena nema ni kanti za smeće niti ostalih sadržaja tako da kupači ostavljaju smeće iza sebe
Kontejner se brzo punio

Članovi KUD-a Bleke i konji subotnju su špicu na Poluotoku zamijenili odlaskom na Puntamiku gdje su se prihvatili gumenih rukavica, vreća za smeće i odvojili nekoliko sati za sudjelovanje u ekološkoj akciji čišćenja podmorja i obale tijekom koje su napunili gotovo cijeli kontejner.

Sakupili su tako Bleke i konji te pridruženi članovi razno razne dijelove puknutih ležaljki, pumpe za polivanje, dijelova ambalaže, a među smećem se našla i jedna wc školjka. Sav ovaj otpad pronađen je u samo nekoliko sati čišćenja dijela zadarske obale od svjetionika na Puntamici prema Diklu. Ovaj dio obale, koji se i ne može zvati plažom jer nije pod ničijom koncesijom, tijekom ljeta posjećuje velik broj kupača. Međutim, budući da plaža nije uređena nema ni kanti za smeće niti ostalih sadržaja tako da kupači ostavljaju smeće iza sebe.

- Ovo je plaža koja nema koncesiju i zato je zapuštena, ali moraju postojati neke norme i zakoni da se ne dozvoli ovakvo uništavanje prirode. Obala je, na prvi pogled predivna, ali deset metara od obale, u šumi, je leglo zaraze. Pronašli smo svakakvog smeća, možete pretpostaviti što smo pronašli u 'ljubavnim gnijezdima', ali i uz obalu je bilo svega – od plastike, preko papira, razne ambalaže, svega... rekao je Enio Meštrović, predsjednik KUD-a Bleke i konji koji već osam godina provode ekološke akcije čišćenja po završetku turističke sezone.

- Akcija se zove Eko-Eno, kao eno vidimo, eko odradimo i eto, to je to...pojasnio je Meštrović dodavši kako su pet godina radili na Ošljaku kod Pere Valčića, a ove su godine odabrali Puntamiku. U akciji sudjeluju članovi KUD-a i svi ostali koji su se željeli pridružiti i i pomoći čišćenju ovog dijela grada koji se nalazi u samoj turističkoj zoni.

- Ovo je Puntamika, ovo je 'preženca' grada, Puntamika je i naše bratsko misto i zaslužuje ovakvu akciju čišćenja, istaknuo je Meštrović tijekom kratke pauze koju je uzeo dok je davao izjave za medije, a nakon čega se vratio čišćenju.

Kako se ne bi sve svelo na čišćenje Bokanjani su donijeli i mali štand gdje su sudionicima u akciji nudili okrjepu. Atmosfera je jučer bila radna, ali ni rad, ni smeće, ni kratkotrajni pljusak nisu pokvarili raspoloženje okupljenih koji su najavili kako će i sljedeće godine nastaviti s tradicijom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)