Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

POVRATAK PREKRASNIH ZVIJERI: Fotozamke ulovile riseve u NP Paklenica

09.09.2018. 15:23
POVRATAK PREKRASNIH ZVIJERI: Fotozamke ulovile riseve u NP Paklenica


Nacionalni park Paklenica obiluje životinjskim svijetom, a čini se da su se vratili i risevi. Jedna od naše tri velike zvijeri, uz vuka i medvjeda, snimljena je ponovno u sklopu europskog projekta Life Lynx putem kojega su ove godine postavljene foto zamke na dva dijela parka. Tim fotozamkama su na području parka snimljene dvije jedinke, što je zaista velika stvar budući da na prostoru cijele Hrvatske obitava svega četrdesetak ovih predivnih divljih mačaka koje su sedamdesetih godina bile praktički istrijebljene.
– Nacionalni park Paklenica od 2011. godine prati divlje životinje pomoću fotozamki. U prosincu 2013. su prvi puta fotografirali risa i tada je nastala i nevjerojatna snimka risa koji lovi divokozu. Od ove godine su u parku postavljene i naše fotozamke i zabilježili smo prisutnost dvije različite jedinke. Jako smo zahvalni djelatnicima parka na ovoj suradnji, kažu iz projekta Life Lynx na svojoj facebook stranici uz objavu fotografija.
Još 2013. godine nastala je legendarna snimka lova, a to je ujedno bio i prvi dokaz da se ris vratio u Nacionalni park Paklenica. Vrlo je vjerojadno da je ris (Lynx lynx) koji je pripadnik porodice mačaka, a glavna hrana su mu (kao i većini zvijeri) razne vrste biljojeda poput jelena, srna, divokoza, zečeva, puhova u Paklenicu stigao baš prateći divokoze.
Potrebno je naglasiti da je riječ o dosta strašljivim zvijerima te je vrlo mala mogućnost da će je netko od posjetitelja susresti. Uglavnom su noćni lovci, a plijen love dočekom u zasjedi, nastojeći ga iznenaditi i uhvatiti kratkim trkom. Nije izdržljiv trkač, pa ako ne uhvati plijen na kratkoj udaljenosti, odustaje od lova. Vrlo je dobar penjač i može svladati teške i neprohodne terene kojima Nacionalni park Paklenica obiluje