ČISTO MORE Impetigo se može dobiti na toboganima i napuhancima!

Slika korisnika mkvanja
Unatoč pojavi neugodne bolesti zadarsko more izvrsne kakvoće
Kako ispitivanja nisu pokazala postojanje ove bakterije u morskoj vodi, moguće je da se prijenos bakterije dogodio direktnim kontaktom s nekim predmetima poput morskih tobogana, napuhanaca i sličnih predmeta od gume ili plastike, pojašnjava dalje Benito Pucar, te upozorava vlasnike takvih predmeta da vode računa o njihovom održavanju i higijeni
Marin GOSPIĆ
More je do sada na svih 99 mjernih točaka u najvećem broju slučajeva bilo izvrsne kakvoće, odnosno I. kategorije

Iako se mjerenje kvalitete mora na plažama diljem Zadarske županije provodi sve do početka listopada, s nešto nižim temperaturama posljednjih dana kupači su se ipak prorijedili. No, za one kojima sezona kupanja traje i tijekom rujna važan je podatak kakve je kvalitete morska voda i u razdoblju posezone. Sva ovosezonska dosadašnja mjerenja kvalitete mora, koja provodi Zavod za javno zdravstvo Zadar, pokazala su čak i bolje rezultate nego protekle godine.

«Slatke kraste«.

- More je do sada na svih 99 mjernih točaka u najvećem broju slučajeva bilo izvrsne kakvoće, odnosno I. kategorije. Povremeno je bilo dojava o onečišćenjima, ali radilo se o kratkotrajnim pojavama, primjerice prirodnom biljnom otpadu i sl., kaže dipl. ing. Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, te navodi kako je Hrvatska, pa tako i Zadarska županija i ove godine u samome vrhu europskih zemalja po čistoći mora.
- Dogodila se, istina, neugodnost vezana uz pojavu kožne bolesti impetigo, koja se povezivala s nekim lokacijama poput plaže Ždrijac, Vinjerca i Sali, što je zasjenilo ukupno jako dobru sliku o kvaliteti mora u Zadarskoj županiji. Iako smo odmah izuzeli uzorke mora na tim sumnjivim lakcijama, naša ispitivanja nisu potvrdila postojanje bakterije stafilokok aureus, kaže Pucar i dodaje da se oko toga diglo dosta halabuke, no kako je razumljiva zabrinutost roditelja djece kod kojih su se pojavili simptomi impetiga, u narodu poznatog i pod nazivom »slatke kraste«. Riječ je o gnojnoj upali površinskog sloja kože, epidermisa, a bolest može uzrokovati jedna od dviju bakterija: streptokok grupe A ili stafilokok aureus.
Iako impetigo može zahvatiti bilo koji dio tijela, najčešće se pojavljuje na izloženim dijelovima kože. Bolest najčešće zahvaća djecu kod koje se najčešće pojavljuje na licu, a naročito oko nosa i usta, te na nogama i rukama. Nastanku bolesti pogoduje sredina s niskim higijenskim standardom.

Ispitivanja sve do početka listopada

- Kako ispitivanja nisu pokazala postojanje ove bakterije u morskoj vodi, moguće je da se prijenos bakterije dogodio direktnim kontaktom s nekim predmetima poput morskih tobogana, napuhanaca i sličnih predmeta od gume ili plastike, pojašnjava dalje Benito Pucar, te upozorava vlasnike takvih predmeta da vode računa o njihovom održavanju i higijeni.
Inače, stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo ispitivanja kvalitete morske vode provode kontinuirano svakih petnaest dana i u narednome periodu, sve do početka listopada, kada službeno završava sezona kupanja.
U odnosu na lanjsku godinu, kada se mjerenje provodilo na 95 točaka, ove sezone ispitivanje se provodi na još četiri dodatne lokacije i to na plažama u općini Posedarje - plaže Sv. Duh i Porat u Posedarju; mjesna obala u Vinjercu, te plaža Girenica u Mandrama na Pagu.
Sudeći prema dosadašnjim rezultatima, koji su još i bolji nego lani, kupači na plažama na području Zadra i Zadarske županije, kojima ne smeta nešto niža temperatura mora, mogu i nadalje bezbrižno uživati u kupanju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno