Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

[FOTOGALERIJA] Longin: “Moramo odgajati i njegovati mlade ljude koji su naša budućnost!”

09.09.2019. 11:39
[FOTOGALERIJA] Longin: “Moramo odgajati i njegovati mlade ljude koji su naša budućnost!”


Učenici srednjih škola u zgradi u Perivoju Vladimira Nazora ove će školske godine sjesti u školske klupe u obnovljenim školama. Naime, u sklopu EU fondova te uz sredstva Županije, tijekom ljeta su obavljeni radovi na energetskoj obnovi. Promijenjeni su prozori, postavljena je toplinska izolacija vanjskih zidova te je postavljena i nova rasvjeta, a sve ovo trebalo bi doprinijeti boljoj uštedi.
U povodu početka nove školske godine, ali i dovršetka prve faze radova Gimnaziju Vladimira Nazora te Školu primjenjene umjetnosti posjetili su danas župan Božidar Longin te resorni pročelnik Ivan Šimunić sa suradnicima.
– Ja sam posebno emotivan kad je u pitanju ova zgrada i ova škola jer sam i sam sjedio u ovim školskim klupama te me vežu brojne uspomene. Ovo je škola u koju smo uložili najviše novaca, a uložili smo tek pola od planiranog, ostalo će ići u drugoj fazi radova. Ovih dana potpisali smo nekoliko bitnih ugovora kojima smo dokazali kako želimo ulagati u školstvo jer je to naša budućnost, naglasio je Božidar Longin, zadarski župan. Dodao je kako moramo odgajati i njegovati mlade ljude koji su naša budućnost.
– Ove je godine proračun veći nego prijašnjih godina i radimo sve kako bismo ostvarili veće uštede, kako bismo opet mogli ulagati u školstvo i zdravstvo. Žao mi je da škola nema sportsku dvoranu, ali nadam se da ćemo i to u skoro vrijeme riješiti, rekao je Longin dodavši kako učenicima želi da što više propitkuju profesore, da se zanimaju što više i da im ne daju mira.
– Ovo ljeto smo odradili prvu fazu radova, u drugoj fazi će se promijeniti krovište škole te tada možemo reći kako smo školu uredili po mjeri učenika, odnosno dobit ćemo prostor za odgoj i obrazovanje za 21. stoljeće. S obzirom da ovu školsku godinu počinjemo s novim kurikulima i “Školom za život” mi ne možemo ne promijeniti ono s čim se djeca koriste u nastavi. Vjerujem kako ćemo s motiviranim nastavnicima, roditeljima i učenicima uspjeti sve ono što smo planirali za ovu školsku godinu, rekao je jučer ravnatelj Gimnazije Rade Šimičević dodavši kako u školi imaju 12 interaktivnih ploča, koje su postupno nabavljali. Istaknuo je kako djeca koja idu u uređen prostor imaju više motiva za učenje i rad te vjeruje kako je prostor jedan od preduvjeta da se stvori ozračje za afirmativno učenje.
– Učenici koji su odabrali gimnaziju svjesni su da trebaju nastaviti školovanje jer po završetku nemaju ni zvanje ni zanimanje. Oni znaju da je samo rad i učenje put prema naprijed, zaključio je Šimičević dodavši kako su ove godine upisali 126 učenika u šest prvih razreda, te kako ukupno imaju 570 učenika.
U projektu je obnovljena i Škola primijenjene umjetnosti koja je ove godine upisala tri prva razreda, što je ukupno 65 učenika. Inače, u školi je ukupno 290 učenika.
– Svima želim sretan prvi dan škole te da im ova škola donese nova znanja, nove radosti. Zadovoljni smo jer su radovi završeni, škola je obnovljena uz potporu Županije koja ima sluha za školstvo i mlade. Naši programi su i inače takvi da stavljamo kreativnost na prvo mjesto, učenicima dajemo slobodu u inicijativi, tako da je nama ovo prirodan nastavak obrazovanja, rekla je Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti.