Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

OPASAN OTPAD Dragan Maračić: Čekamo da građevinari prosiju grit

09.09.2019. 07:37
OPASAN OTPAD Dragan Maračić: Čekamo da građevinari prosiju grit


Otpadni grit iz brodogradilišta uskoro bi trebao biti uklonjen iz deponija u Diklu, što bi bio konačni rezultat peticije mještana Dikla koji su tražili hitno premještanje ovog otpada. O tome kakva je najnovija situacija s ovim otpadom te hoće li konačno biti uklonjen iz deponija pitali smo direktora Čistoće, Dragana Maračića.
Naime, kada smo prije dva mjeseca razgovarali s njim najavio je da uskoro počinje vađenje grita iz deponija u Diklu: »Radi se o proizvodnom otpadu čije odlaganje ima sve što zakon traži, a jedini je propust to što odlaganje grita nije bilo u skladu s ugovorom. Zatražio sam detaljno izvješće svojih djelatnika i o tome izvijestio vlasnika tvrtke, Grad Zadar, kao i Nadzorni odbor. Danas smo locirali taj otpad i na inicijativu Mjesnog odbora Diklo ćemo ga izvući«, izjavio nam je tada Maračić. Jesu li grit doista izvukli iz deponija i gdje je on sada smješten, pitali smo ga jučer.


Peticija Dikljana
– Tijekom kolovoza većina je građevinara bila na kolektivnom godišnjem odmoru, ali su neki bili tamo i pogledali, pa sada očekujemo najpovoljnije ponude. Moramo ispoštovati zakonsku proceduru javne nabave, ali vjerujem da će sada to ići brže jer su godišnji gotovi. Najteži je dio posla odrađen, locirali smo grit i izvukli ga te se on sada nalazi u velikom kontejneru nepropusnom sa svih strana. Još se nalazi u Diklu, ali ga ne možemo prebaciti jer je pomiješan sa smećem te ga treba prosijati i onda predati ovlaštenoj građevinskoj firmi. Taj otpad građevinari moraju prosijati, ali ih moramo čekati da se vrate s godišnjih odmora jer oni jedini imaju takvu opremu – pojašnjava direktor Čistoće.
Na pitanje što je s gritom koji je ostao u Zatonu Obrovačkom, odnosno mora li ga iz dvorišta bivše Tvornice hidrauličnih cilindara ukloniti Čistoća, Maračić, pak, kaže kako su oni zaduženi samo za ovaj dio koji se nalazi na deponiju u Diklu, a ostalo nije u njihovoj nadležnosti.
Naime, poznato je da su se mještani Dikla digli na noge zbog ovog otpada, jednako kao što su učinili i mještani Obrovca. I dok su ovi drugi bili sretni što su se riješili grita, problem je na kraju prebačen na Dikljane kojima je ovaj »vruć krumpir« uvaljen nakon odvoza grita iz Zatona Obrovačkog, gdje je bio odložen na području nekadašnje Tvornice hidrauličnih cilindata. I sve to unatoč Studiji utjecaja na okoliš za zahvat izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje prema kojoj se ovaj otpad ne bi trebao odlagati u okolišu, osobito ne u ovakvom kakav je onaj obrovački sa zaštićenim područjima.


Studija utjecaja na okoliš
Stanovnici Zadra, osobito Dikla, sada mogu biti mirni jer je grit odložen u nepropusne kontejnere, pa nadalje ostaje čekati što će biti s otpadom preostalim u Zatonu Obrovačkom. Mještani Obrovca, pogotovo vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, nadaju se da će i otpad iz kruga bivše tvornice što prije biti uklonjen, pogotovo što su i u Ministarstvu zaštite okoliša obećali zakonitu proceduru kada je u pitanju ovakav otpad.
– Temeljem Zakona o zaštiti okoliša sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja zaprimljeni tijekom javne rasprave moraju biti razmotreni i od strane Savjetodavnog stručnog povjerenstva i od Ministarstva prije donošenja konačne odluke o prihvatljivosti zahvata za okoliš. S tim u vezi Ministarstvo će razmotriti i pristigle primjedbe Grada Obrovca vezano uz spomenutu studiju o utjecaju na okoliš prije donošenja odluke – navode u Ministarstvu.
I Obrovčani i Dikljani na ovaj su način »pomrsili« račune vlasniku zagrebačke tvrtke Grit Inter koji je u Zatonu Obrovačkom htio otvoriti pogon za preradu brodogradilišnog otpada. Ostaje vidjeti gdje će otpad na kraju završiti.