Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Počela nova školska godina; kurikularna reforma u svim školama

09.09.2019. 07:02
Počela nova školska godina; kurikularna reforma u svim školama


Nova školska godina počela je jutros za nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, od kojih će više od 150 tisuća obuhvatiti kurikularna reforma koja se od danas provodi u svim školama.


U školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića i gotovo 146 tisuća srednjoškolaca.
Ove školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano je petstotinjak učenika manje nego prošle. Najviše je prvašića upisano na području Grada Zagreba (8 tisuća), a slijede Splitsko-dalmatinska županija s gotovo 4400 učenika prvih razreda i Zagrebačka s 2800. Najmanje je prvašića, 363, upisano na području Ličko-senjske županije.
Prema trenutačnim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u prve razrede srednjih škola u ljetnom roku upisano je 40 tisuća učenika, od čega ih je nešto više od 11 tisuća odabralo gimnazijske, a nešto manje od 26,5 tisuća strukovne programe. Glazbene i umjetničke programe upisalo je oko 2,5 tisuće učenika.
Reforma u svim školama
Kurikularna reforma ove jeseni ulazi u sve hrvatske škole i to u 1. i 5. razrede osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima po novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika.
Reformom će biti zahvaćeni i prvi razredi srednjih škola pa će gimnazijalci po novim kurikulumima pratiti sve predmete, a strukovnjaci hrvatski, matematiku i strani jezik.
Učenike ove godine očekuju nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja, ali i novosti u ocjenjivanju. Kako ističu iz MZO, odgojno-obrazovni ishodi navedeni u predmetnim kurikulumima osnova su za kriterijsko vrednovanje, a na taj se način učiteljima, učenicima, ali i roditeljima daje jasnija slika što se očekuje da učenici ostvare u određenom nastavnome predmetu.
Nova nastavna godina školama je u sklopu reforme donijela i mogućnost izbora kalendara. Većina škola (67,11 posto) kalendar po kojemu zimski odmor počinje 23. prosinca i traje do 10. siječnja, a proljetni počinje 10. travnja i završava 17. travnja, s tim da nastava počinje 20. travnja.
Više od 30 posto škola (33,38, odnosno 451 škola) odabralo je kalendar koji uključuje jesenski odmor 30. i 31. listopada, s tim da nastava počinje 4. studenoga, a zimski odmor dijeli se u dva dijela – prvi dio počinje 23. prosinca i traje do 3. siječnja, a drugi dio zimskoga odmora traje od 24. do 28. veljače. Proljetni odmor počinje 9. travnja i završava 10. travnja, s tim da nastava počinje 14. travnja.
U odabiru toga modela prednjače Varaždinska, Zadarska, Istarska i Krapinsko-zagorska županija.
Nastava završava 17. lipnja, odnosno 22. svibnja za učenike završnih razreda srednje škole.
Nadležne ustanove pozvale vozače da poštuju prometne propise
Nadležne ustanove i ove su godine pozvale vozače i roditelje da poštuju prometne propise i vode računa o sigurnosti djece i njihovu prijevozu jer tako mogu sačuvati živote najmlađih i spriječiti tragedije na prometnicama, na kojima je u ovoj godini život izgubilo šestoro djece do 18 godina.
Tradicionalnom edukativno-promidžbenom akcijom "Poštujte naše znakove" policija, radeći s djecom, roditeljima i školama želi doprijeti do odraslih i malih. Učenike prvih razreda uče prometnim znakovima i pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, ukazujući im protom na osnovne opasnosti, a vozače u roditelje senzibiliziramo da budu svjesni opasnosti u prometu i da to promatraju iz dječje perspektive.
U sklopu akcije policajci su u školskim zonama pregledali prometnu signalizaciju i zatražili, gdje je to bilo potrebno, da ju se dovede u ispravno stanje.