Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SVEUČILIŠNI GRAD U Studentskom domu u Zadru nema preprodaje mjesta

09.09.2019. 10:23
SVEUČILIŠNI GRAD U Studentskom domu u Zadru nema preprodaje mjesta


U Studentskom domu u Zadru nema preprodaje mjesta, tvrde iz Rektorata Sveučilišta u Zadru. Praksa koja je itekako dobro zaživjela unutar studentskog života, posebice u velikim gradovima poput Zagreba gdje se cijena za mjesto u domu zna popeti i do sedam tisuća kuna za, primjerice, dom Cvjetno naselje, u Zadru očito nije naišla na plodno tlo.


Jednostavna kontrola
– Do sada nismo imali slučajeva preprodaje mjesta. Dom u Zadru ima 206 ležaja, a studenti koji ostvare pravo na smještaj osobno dolaze potpisati Ugovor o korištenju smještaja te potpisuju Izjavu o prihvaćanju domskog reda kojim se regulira način korištenja smještaja, prava, obveze i sankcije, dodaju iz Rektorata i objašnjavaju kako se kontrola može provoditi i putem Domske iskaznice sa slikom studenta koja se izdaje prilikom sklapanja ugovora.
A kako je kapacitet Doma svega 206 ležaja, ta je kontrola lako izvediva, kako to ističu nadležni i to već na samoj recepciji doma.
Hoće li tako biti i ubuduće kada se ti kapaciteti povećaju ostaje upitno. Zadar bi, kako je to najavila rektorica Dijana Vican, trebao dobiti novi dom, useljiv u akademskoj godini 2020./2021. Imao bi 284 smještajne jedinice, studentsku menzu kapaciteta 600 mjesta sa slastičarnicom, caffe barom i velikom učionicom, što bi uvelike olakšalo smještaj zadarskih studenata kojih prema procjenama ima trenutačno oko 6.000. Ukupna vrijednost projekta je 79 milijuna kuna.
– Svi znamo da se Sveučilište u Zadru jako dobro razvija pogotovo kada je u pitanju ljudski potencijal. No ono sa čime zaostajemo je razvoj prostorne infrastrukture. To se događa zbog toga što imamo vrhunski kadar unutar institucije kojeg postojeća infrasturktura jednostavno ne može pratiti, naglasila je svojedobno Vican.


Studenti i sezona
Smještaj je problematičan u Zadru ne samo zbog nedostatka domskih kapaciteta i visokih cijena najamnine već i zbog činjenice da brojni iznajmljivači studente drže samo do 15. lipnja te se nakon tog datuma bave turizmom.
– Cijene su zadnjih nekoliko godina strašno narasle, a prisutan je i problem izbacivanja studenata zbog sezone. Velik broj iznajmljivača nudi stanove do 15. lipnja što je nebulozno jer studentima tek tada počinju ispitni rokovi. Nekima koji žive u okolnim gradovima to možda ne predstavlja veliki problem, ali zamislite kako je studentu koji živi u Vukovaru ili Osijeku i koji ne može putovati na ispit, naglašava Marita Katunarić, studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zadru.