ZELENI ZADAR Nasadi sade 100 stabala, 1.000 grmova i 30.000 cvjetnih sadnica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Uskoro jesensko hortikulturno uređenje grada
Zatravit će se i zelene površine od Autobusnog kolodvora do nekadašnjeg rotora. Vraćaju se i palme na Branimirovu obalu. U zadnje četiri godine Nasadi su posadili preko 1.200 komada stabala te se za svako posječeno stablo posade četiri nova, doznajemo od Zrinke Prusac, pomoćnice direktora Nasada
Zvonko KUCELIN
Pod vještim rukama djeltnika Nasada »procvjetat će« grad

Dolaskom jeseni u zadarskim Nasadima planiraju se veliki hortikulturni radovi. Kako nas je izvijestila pomoćnica direktora Zrinka Prusac, uskoro kreću radovi na dva važna projekta u gradu.
- Riječ je o hortikulturnom uređenju u ulicama Marka Marulića i Nikole Šubića Zrinskog. Nakon rekonstrukcije dijela ulice formirane su nove zelene površine koje treba urediti. Isprva će se te površine zatraviti, a kasnije možda dodatno oplemeniti trajnim sadnicama, slično kao na bivšem rotoru, otkriva Zrinka Prusac.

Cvjetat će maćuhice, tulipani, ciklame, narcisi

Završetkom rekonstrukcije Branimirove obale predviđen je projekt uređenja krajobraza u uvali Jazine i to na potezu od 191 m i širine 3 metra tj. dužinom šetnice. Javnost najviše zanima, kaže Zrinka Prusac, hoće li palme ponovno biti posađene u Jazinama.
- O tome odlučuje grad Zadar jer su oni vlasnici zelenih površina. Nasadi mogu urediti hortikulturni pojas, ali o palmama ne odlučuju. Često se u medijima, ali u raspravama čuje da palme uništavaju obalu što nije istina. Mogu samo reći da će se palme ponovno zasaditi uz jednogodišnje jamstvo, no o svemu tome odlučuje Grad Zadar, kaže Prusac.
Nasadi nastavljaju i sa sadnjom stabala i grmova. Do kraja godine planirana je sadnja stotinjak komada na različitim lokacijama. Na Bilom Brigu, Poluotoku, u Vruljici, Arbanasima, Puntamici i Voštarnici zasadit će se uglavnom crnike, kostele, bagremi, pinije te oko 1.000 grmova i trajnica. Uz sve to, nadopunjavat će se postojeći drvoredi te saditi novi. Kroz jesensko-zimski period oblikovat će se drvoredi u Ulici Stjepana Radića, Ulici bana Josipa Jelačića, Zrinsko-Frankopanskoj te Šibenskoj ulici. Tretirat će se i crnike na rivi uz tretiranje palmi protiv pipe na Poluotoku, Branimirovoj obali.
U sklopu redovnog održavanja uskoro počinje jesenska sadnja sezonskog cvijeća. Zasadit će se oko 30.000 komada maćuhica, jaglaca, ciklama, a provest će se i jesenska sadnja lukovica tulipana, zumbula i narcisa. Uređivat će se cvjetne gredice spomenutim sadnicama kako bi krasile grad u zimskim mjesecima.

Život alepskog bora i oaze za pse

- Važno je napomenuti da su u zadnje četiri godine Nasadi posadili preko 1.200 komada stabala, te se za svako posječeno stablo posade četiri nova stabla s ciljem ozelenjavanja gradskih površina. Drveće značajno doprinosi zaštiti klime i boljoj kvaliteti života, ono ima vrlo važnu ulogu, posebno u gusto izgrađenim urbanim područjima gdje služi kao klimatizacija, ističe Zrinka Prusac.
Nasadi su zadnjih godina znatno doprinijeli boljem hortikulturnom uređenju grada. Paralelno je raslo i zanimanje javnosti napose oko posljednjeg slučaja izmještanja palmi s Branimirove obale. No, često ta uređenja izazivaju kontroverze, ponekad čak i bijes građana. Taj bijes uvijek, zbog neznanja, i nije opravdan. Poznat je slučaj uređenja zelene površine kod parkirališta u Ulici Petra Skoka na Smiljevcu. Zabrinuto građanstvo diglo se na zadnje noge kad je porušen jedini preostali alepski bor.
- Javnost mora znati da je životni vijek alepskog bora 80-100 godina. Nakon toga on može biti opasan za okolinu pa je nužna njegova sjeća. No, na Smiljevcu smo tad posadili 80 novih stabala. Nakon nedavne oluje oštećeno je nekoliko stabala koje ćemo uskoro zamijeniti. U 2018. zasadili smo ukupno 450 stabala, no ako zbog spomenutih razloga popilamo 80 stabala želimo posaditi četiri puta više stabala, naglašava Zrinka Prusac.
U Nasadima priznaju kako sve više novih zelenih površina, postaje poligon za šetnju kućnih ljubimaca. Dok neki Zadrani čuvaju tek posađenu travu, nekima ona služi za istrčavanje i šetnju pasa. No, kako je kućnih ljubimaca te vrste sve više, nužno je što prije u okviru zelenih površina izgraditi posebne oaze za kućne ljubimce. Oaza na Višnjiku očito nije dovoljna i zapravo bi ju trebao imati svaki mjesni odbor u gradu. Zrinka Prusac kaže da bi to bila dobra ideja, ali o tome, zaključuje ona, ipak odlučuje Grad Zadar.

 

 

Murve nisu zamijenjene

Nisu sva hortikulturna rješenja bila na razini koja se očekuje. Tvrtka Magnolija posadila je na Smiljevcu murve koje čine veliki problem za parkirane automobile. Nasadi su nekoliko puta pokušali tretirati to granje, ali bez uspjeha. Naime, s tih stabala pada ljepljiva sluz koja se ne samo lijepi na automobile nego i na pločnik. Uz pomoć kiša, stvara se klizavi sloj koji može biti vrlo opasan kako za pješake tako i za vozila. U Magnoliji kao da nisu nikad vidjeli što je stara murva napravila kod blagajne starog Hajdukovog placa. Štoviše, prije nekoliko godina su priznali da su zasadili pogrešnu vrstu murvi, no iako su obećali, nisu zamijenili stabla. U Nasadima kažu da će pokušati riješiti problem drastičnijom rezidbom dva puta godišnje jer stabla, unatoč lijepom hladu imaju tendenciju kišobranskog oblika pa grane stvaraju i problem u prometu.

 

Nasadima nedostaje vrtlara

Ako Grad Zadar želi biti uređeni turistički grad, hortikulturno uređenje je itekako važno. No, posljednjih 10 godina, Nasadi od Grada Zadra uvijek dobivaju isti iznos, 6,8 milijuna kuna. U deset godina, od 2008. do 2018. na području grada Zadra 30 posto je povećan broj zelenih površina koje treba održavati. No, ukupno 75 hektara zelenih površina grada Zadra, Kožina, Petrčana i otoka, održava samo 35 vrtlara, bez vrtlara koji rade na Gradskom groblju Zadar. Većina vrtlara su ljudi preko 50 godina od kojih su mnogi na bolovanjima ili više ne mogu raditi kao u doba kad su bili mlađi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)