Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ministar zdravstva tvrdi: Imamo dobar trend kad je riječ o opterećenosti bolničkog sustava! Broj hospitaliziranih važniji je od broja novozaraženih

09.09.2020. 10:53


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas da, prateći brojeve novoboljeih od koronavurusa i opterećenost bolničkog sustava, imamo dobar trend kad je riječ o broju hospitaliziranih i otpuštenih iz bolnica te broju bolesnika na respiratoru.
“Danas smo imali 341 novoboljelog. Ono što je za mene kao ministra daleko važniji podatak je broj hospitaliziranih, broj novozaprimljenih i otpuštenih te broj osoba na respiratoru, jer to ukazuje na opterećenost zdravstvenog sustava. Danas imamo 299 osoba na bolničkom liječenju, od jučer su hospitalizirane 33 nove, a 38 osoba je otpušteno. To je dobar trend jer ako bi brojevi bili drugačiji ukazivali bi na povećani broj osoba koje tretiramo”, rekao je Beroš uoči sjednice vlade.
Imamo 24-ero bolesnika na restpiratorima, dvoje novih od jučer,i to nije dobro jer je upitno hoće li se oporaviti ili ne, kazao je.
Po smrtnosti smo porasli i četvrti smo na 100.000 stanovnika na ljestvici Europskog centa za prevenciju bolesti (ECDC). “To nije dobro, ali analizirajući te podatke s epidemioloziima i infektolozima zaključili smo da je to u vezi s velikim brojem novooboljelih u posljednje vrijeme, s brojem hospitaliziranih i onih koji su na respiratoru”, kazao je Beroš.


Odluku mora donijeti struka
“Najviše možemo napraviti sami. Znamo način na koji se možemo boriti protiv epidemijie i to poštivati”, rekao je.
Vezano uz zahtjeve epidemiologa da u samoizolaciju idu samo zdravstveni djelatnici, Beroš je rekao kako je to mišljenje pojedinih epidemiologa, a odluku o tome mora donijeti struka.
Upitan za liječenje ostalih bolesti, Beroš je naglasio kako covid-19 moramo imati u fokusu, ali ne smijemo zanemariti ostale zdravstvene potrebe, kronične, onkološke bolesti.


Pitanje je kad će se doći do cjepiva
“U kontekstu novog normalnog pokušavamo iz dana u dan slati upute i promišljati kako adekvatno odgovoriti. Nije lako i jednostavno jer mogući unos virusa u zdravstveni sustav ugrožava ne samo zdravstvene djelatnike nego i druge bolesnike”.
Što se tiče cjepiva, Beroš kaže kako je veliko pitanje kada će se doći do cjepiva protiv koronavirusa koje će biti sigurno i učinkovito.
“Ovo što su napravili u AstraZeneci dobar je primjer jer su uočili nepravilnosti koje treba ispitati”, kazao je Beroš u povodu objave farmaceutske kompanije AstraZeneca koja je objavila da pauzira ispitivanje cjepiva protiv covida-19 nakon “neobjašnjive bolesti jednog od sudionika”.