Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Relaksovih četvrt stoljeća

09.09.2020. 14:52


Vrijeme »guta« sve i s vremenom što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo. To je bila ideja vodilja Katje Pijace autorice nove knjige Dvadeset pet godina Relaksovih pirueta koju je objavila početkom rujna 2020. S njom je otkinula od zaborava i kroz sportsku rekreaciju ovjekovječila ujedinjenu i zbliženu jednu veliku zadarsku obitelj žena različitoga životnog doba, odgoja, obrazovanja,zvanja i zanimanja, svjetonazora. Ujedinila ih pod motom, kako u Predgovoru knjizi reče, Život ne treba biti život koji nam se dogodio, nego roman kojeg smo sami stvorili. Život je pokret.
Bez ustupaka i zaobilaženja ona kroz povijest sportsko-rekreacijske udruge, čija je osnovateljica i stalna voditeljica, prikazuje život onakvim kakav on je. Sama autorica, lektorica, urednica i nakladnica (tehnička obrada i tisak je FG Grafike, Zadar) ona je lako čitljivim stilom svakome razumljivim iznijela povijest djelovanja svoje udruge sažetu na 240 stranica. No ova monografija nije samo povijest udruge Relaks i relaksica nego i svojevrsna priča o Zadru i mnogim Zadranima. jer uz to što se pobrinula zapisati svih 596 članica udruge kroz njezino djelovanje, autorica nije propustila navesti i mnoge Zadrane i institucije koje su im pomogle, kao i takve subjekte i iz inozemstva. Pišući o Relaksu kroz njegovih četvrt stoljeća Katja Pijaca je kronološki, detaljno i strpljivo iznijela čitavu djelatnost društva koncipirajući knjigu u šest dijelova i okončavši je s galerijom fotografija o najvažnijim događanjima. Monografija Dvadeset pet godina Relaksovih pirueta ustvari je sažetost triju ranijih Katjinih knjiga o ovome društvu s nadopunom o događanjima koja s tim knjigama nisu bila obuhvaćena. Putopis kroz vrijeme, gradove i države kroz koje su relaksice kročile. Monografija je povijesno-dokumentarne vrijednosti, informativna i edukativna i značajan je doprinos zadarskoj i hrvatskoj sportsko-rekreativnoj djelatnosti.
 


O autorici
 
Katja Pijaca (Nin, 1948.) istaknuta je hrvatska kineziologinja s opredjeljenjem za sportsku rekreaciju žena. U više od 40-godišnjoj djelatnosti prije ove monografije napisala je tri knjige: Relaks, Putujmo nasmješite se i Putovima zdravlja i prijateljstva. Katjino životno djelo i njezina osobnost nisu mogli biti nezamijećeni te je dobitnica mnogih nagrada i priznanja iz područja sportske rekreacije među kojima se ističu medalja Međunarodnog olimpijskog odbora i Nagrada za životno djelo Hrvatskog odbora za športsku rekreaciju, obje dobivene 2007. i Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara 2013. godine.
 


Tri simbola
U posebnosti i originalnosti ove sportsko-rekreacijske udruge ističu se tri, mogli bismo kazati, simbola Relaksova, koji su udrugina legitimacija. To su neprekidno djelovanje 25 godina, Katje Pijace u rekreaciji žena punih 40 godina i dob najstarije aktivne članice udruge gospođe Nevenke Benini koja je napunila 88 godina i vjerojatno je najstarija redovita rekreativka u Hrvatskoj i šire…