Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Split danas gost Višnjika, Zadar na Gripama u subotu

09.09.2020. 07:57


Košarkaški klubovi Zadar i Split desetljećima gaje jako dobre odnose, a ta plodna suradnja proteže se još iz starog doba kad se Split zvao Jugoplastika. Povezanost Zadrana i Splićana i u ovo ružno vrijeme epidemije koja vlada našim životima ističe se udruživanjem snaga njihovih košarkaških kolektiva pa je hvalevrijedna inicijativa organizacije dviju prijateljskih utakmica s humanitarnim prizvukom.


Brušenje forme
I Split i Zadar ove godine slave 75. rođendan pa će se u sklopu ovog vrijednog jubileja sastati danas na Višnjiku (18 sati) te 12. rujna na Gripama (17 sati). Publike, na žalost, neće biti, ali Zadar i Split otvorili su zajednički račun u OTP banci preko kojeg će prikupljati donacije, a sva prikupljena sredstva donirat će se epidemiološkim službama Splita i Zadra kako bi se popravili uvjeti rada ljudima koji u ovim teškim vremenima već mjesecima rade od jutra do mraka. A bez obzira na humanitarni povod prijateljskih ogleda Zadra i Splita treneri obiju momčadi gledaju na ove zakazane utakmice kao jedinstvenu priliku za popravljanjem nedostataka i brušenjem natjecateljske forme pred skorašnji početak sezone, 19. rujna. Veljko Mršić je vapio za protivnicima u pripremama, uspio je dobiti kao sparing partnere Sonik-Puntamiku, Vrijednosnice Osijek i Pulu 1981, a ove dvije probe protiv Splita ipak će biti ono pravo jer »žuti« svakako spadaju u gornji dom hrvatske klupske košarke.


Jake provjere
– Pozivam sve ljubitelje košarke i navijače Zadra i Splita da doniraju epidemiološkim službama u Zadru i Splitu. Ove dvije utakmice će nam biti dvije najveće provjere pred početak prvenstva. Protiv Splita ćemo odigrati dvije jake utakmice u proslavi 75. godina jednog i drugog kluba. Split je protivnik koji je sastavio dobru momčad i protiv njih ćemo vidjeti gdje smo sada i na čemu još trebamo raditi. Svi zajedno se radujemo ovim utakmicama – kazao je trener Zadra Veljko Mršić koji konačno može računati na sve raspoložive snage jer se treninzima vratio »oporavljeni« Eyassu Worku koji bi trebao baš protiv Splićana upisati prvi nastup u dresu Zadra dok je Karlo Uljarević od jučerašnjeg dana i službeno postao bivšim.
Na tragu Mršićevog razmišljanja je i ono kolege mu na klupi Splita, Ivice Skelina. Koronavirus je pristojno poremetio pripreme »žutih« tako da će ove dvije provjere kontra Zadra i njima biti od velike koristi.
– Svi znamo koliko u ovim trenucima epidemiološke službe svih gradova daju od sebe, pa tako i u Splitu i u Zadru. Ovo je iznimna gesta, vjerujem da će se naši navijači odazvati akciji. Siguran sam da će i publika imati što vidjeti, iza nas je period napornog rada, pa onaj dio kada smo zbog četiri zaražena igrača morali preskočiti dio treninga tako da će nam utakmice značiti svojevrsnu provjeru stanja uoči početka HT Premijer lige – rekao je Skelin.
 




Uspješan tjedan omladinskog pogona


Omladinski pogon kluba iza sebe ima vrlo uspješan tjedan. Sve selekcije su odigrale nekoliko prijateljskih utakmica, juniori su u Zagrebu odigrali tri utakmice, dok su predkadeti i kadeti otputovali u Trogir. Juniorska selekcija Zadra je prošlog tjedna provela nekoliko dana u Zagrebu gdje su mjerili snage protiv svojih vršnjaka iz Dinama, Bosca i Cibone. U prvoj utakmici momčad Marka Selina pobijedila je Dinamo rezultatom 39:99. Dan kasnije na zagrebačkom velesajmu momke iz Zadra je čekao dvoboj s juniorima Bosca. Zadrani su ponovno pokazali svoju kvalitetu kada su upisali još jednu visoku pobjedu 58:75. Zadnja utakmica tjedna je bio derbi protiv Cibone. Zadrani su svladali vukove s velikih 39 razlike (65:104). Predkadeti i kadeti su otputovali u Trogir gdje ih je čekala utakmica protiv domaćina. Predkadeti su dominirali cijelu utakmicu te su upisali veliku pobjedu 29:106. Nakon njih nastupali su i kadeti koji su također odigrali odličnu utakmicu i vratili se u Zadar s pobjedom rezultatom 40:93.
 


Karlo Uljarević više nije igrač Zadra
Ono što se već neko vrijeme i prepostavljalo dobilo je jučer službenu potvrdu. Karlo Uljarević više nije igrač Zadra nakon što je između igrača i kluba potpisan sporazumni raskid ugovora. Uljarević je na Višnjik stigao prošle godine nakon što je nastupao za A.O. Škrljevo. U dresu Zadra odigrao je 15 utakmica u ABA ligi gdje je u prosjeku ostvarivao dva poena i dvije asistencije za 11 minuta dok je u HT Premijer ligi odigrao 21 utakmicu i u prosjeku je bilježio 7.7 poena i 3 asistencije po utakmici uz jednu ukradenu loptu za 17 minuta.