Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tomislav Fain pohvalio spašavanje radnih mjesta

09.09.2020. 15:12


Vlada je prošli tjedan donijela novi paket mjera kojima bi se omogućilo poduzetnicima da funkcioniraju bez ikakve panike i straha te da planiraju svoje aktivnosti. U skladu s tim Vlada je na službenim web stranicama objavila kako će nastaviti mjere sufinanciranja skraćenog radnog vremena od maksimalno dvije tisuće kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, kao i produžiti mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca, koja također iznosi 2.000 kuna po radniku, ako je poduzetnik imao pad prometa veći od 50 posto. Ta se mjera, rekao je premijer Plenković, odnosi na sve sektore gospodarstva i uključuje otpis pripadajućih doprinosa. Za djelatnosti koje su posebno ugrožene, potpora od 4.000 kuna po radniku nastavit će se do 31. prosinca ove godine, najavio je predsjednik Vlade za web stranicu Vlade.
Spomenuo je pritom da se to posebno odnosi na prijevoz putnika, ugostiteljstvo, turoperatore i poduzetnike vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje, ukoliko su imali pad prometa veći od 60 posto. Ta potpora uključit će i otpis pripadajućih doprinosa. Osim za ugrožene djelatnosti, mjera od 4.000 kuna omogućit će se i poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnih ili nacionalnog stožera civilne zaštite, istaknuo je premijer Plenković.


Vlada kao partner
O ovome smo razgovarali s Tomislavom Fainom, predsjednikom Udruge hrvatskih putničkih agencija koje su među najpogođenijima u ovoj koronakrizi.
– ​Putničke agencije prve su osjetile krizu i bez pomoći Vladinih mjera koje su krenule još u ožujku mi sigurno ne bismo uspjeli zadržati svoje ljude. Također, ne bismo uspjeli odraditi ništa od ove sezone. Da nije bilo ovih mjera mi ne bismo preživjeli ovu sezonu. Od početka se Vlada pokazala kao partner prema turističkom sektoru, ali i općenito gospodarstvu, naglašava Fain.
​Naglasio je kako je u turističkim agencijama čovjek ključ uspjeha i to je njihova najveća vrijednost.
– Naši školovani zaposlenici su naša vrijednost i bez njih naš opstanak ne bi imao smisla. Mi nemamo ni nekretnina, ni pokretnina nego praktički prodajemo uslugu koju kreira naš zaposlenik. Nažalost, kroz srpanj i kolovoz kad smo imali turistički promet, kad je došao određeni broj gostiju, turističke agencije ni tada nisu mogle raditi svoj posao jer mi nudimo posebne produkte koje turisti nisu tražili. Jednim dijelom je razlog jer su uglavnom došli autogosti kojima nije trebalo organizirati izlete već su na njih išli sami, a drugim dijelom zbog epidemioloških mjera koje su ograničavale da radimo neke stvari, ističe Fain.


Mjere do 1. travnja 2021.
Pojasnio je kako su unutar Udruge hrvatskih putničkih agencija napravili anketu koja pokazuje kako kumulativni pad prihoda u tom sektoru u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza iznosi gotovo 80 posto. Čak ni u kolovozu, koji je bio, kaže, relativno dobar, ostvareno je tek 20 posto posla u odnosu na lani.
– Da nisu nastavljene ove mjere većina mojih kolega bi morala otpustiti svoje djelatnike, a to bi značilo da ne možemo pripremati sljedeću sezonu. Naime, bit svega je da mi već sada pripremamo 2021. godinu. Već sada šaljemo ponude, dokazujemo da smo spremni, sigurni. Na ove se mjere dakle, može gledati kao Vladino ulaganje u budućnost i sljedeću turističku sezonu, ne samo za agencije već i za sve sektore, rekao je Fain naglasivši kako podržava ove mjere. Istaknuo je nadu kako će se mjere produžiti i u sljedećoj godini, odnosno do 1. travnja kada bi trebala početi nova turistička sezona. Pojasnio je kako korisnici Vladinih mjera smiju koristiti i mjere koje su donijeli Grad i Županija te je i njih pohvalio zbog brze reakcije koje će svakako pomoći poduzetnicima u poslovanju.