Gospa uvijek okuplja svoj narod oko sebe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Spomendan rođenja BDM nebeske zaštitnice župe Privlaka
Zdravo, rajska Kraljice, Gospo zemnih strana. Zdravo, zvijezdo Danice, Djevo odabrana..., početne su riječi molitve Božanski časoslov koju smo čuli u Privlaci na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije u narodu zvanog Mala Gospa, nebeske zaštitnice župe Privlaka. Euharistijsko slavlje i veličanstvenu procesiju oko Starog sela u zajedništvu sa župnikom don Marinkom Duvnjakom i subraćom svećenicima predvodio je Privlačanin don Valter Kotlar, župnik Korlata, Popovića i Rodaljica
Velimir BRKIĆ
Svečano misno slavlje predvodio je don Valter Kotlar

U povodu blagdana Male Gospe, spomendana rođenja Blažene Djevice Marije, mnogi su jučer posjetili najbliže Marijino svetište i povjerili Maloj Gospi svoje brige i nevolje, kažu vjernici, koje će se Njezinim zagovorom sasvim sigurno pretvoriti u radosti i nade.
Mala Gospa zaštitnica je mnogih župa, crkava, kapela i naselja u Zadarskoj županiji: Seline kod Starigrada Paklenica, Novigrad Dalmatinski, Privlaka, Pašman, Silba, Zapuntel na Molatu, Zaton kod Nina, Benkovac, Lisičić kod Benkovca...

Rajska Kraljice, Djevo odabrana

»Zdravo, rajska Kraljice, Gospo zemnih strana. Zdravo, zvijezdo Danice, Djevo odabrana...«, početne su riječi molitve Božanski časoslov koju smo čuli u Privlaci na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u narodu zvanog Mala Gospa, nebeske zaštitnice župe Privlaka.
Euharistijsko slavlje i veličanstvenu procesiju oko Starog sela u zajedništvu sa župnikom don Marinkom Duvnjakom i subraćom svećenicima predvodio je Privlačanin don Valter Kotlar, župnik Korlata, Popovića i Rodaljica.
- Danas slavimo rođendan toga divnoga Božjega hrama, rođendan Bogomajke, presvete Bogorodice Blažene Djevice Marije. Nju su u Starom zavjetu pretkazali i navijestili Bogom nadahnuti pisci i proroci, rekao je don Valter.
Uza sve opasnosti koronavirusa, poštujući mjere i ograničenja, Privlačani i njihovi gosti su s velikom pažnjom i pobožnošću nazočili misnom slavlju, u crkvi i u dvorištu te na procesiji. Vjernička ljubav prema Majci, Blaženoj Djevici Mariji, jednostavno je jača.

Rođendanska slavlja okupljaju ljude

- Kao što svaka majka živi za svoju djecu, i nas s ljubavlju prati Majka Marija, dijeleći s nama naše radosti i poteškoće. Naša duhovna Majka uvodi nas dublje u ozračje ove neizmjerne ljubavi. Čitav njezin život satkan je od milosrđa Božjega. U Mariji i po Mariji očituje se ljubav Boga Oca prema nama, rekao je propovjednik.
Rođendanska slavlja okupljaju ljude. Marijino rođenje okuplja Crkvu koja ga i liturgijski slavi, jer njeno rođenje najavljuje nešto još znatno veće - Isusovo rođenje.
- U srcu naše nebeske Majke, majke Isusa Krista, mi imamo iskustvo Božje ljubavi. U njenom srcu pronalazimo utjehu, našu Majku Crkvu, poručio je don Valter Kotlar.

Izravni prijenos za raseljenu Privlaku

Župni zbor je liturgijske pjesme pjevao uz glasoviru pratnju glazbenika Toma Yasete, koji je došao iz Amerike i živi u Privlaci. Tijekom misnog slavlja, na kojem je, između ostalih, bio i načelnik Gašpar Begonja - Gajo, poslanice i molitvu vjernika čitali su ovdašnji vjernici laici. Pri ruci je stalno bio sakristan Pere Begonja.
Izravni videoprijenos misnog slavlja putem društvenih mreža za domaću i raseljenu Privlaku omogućio je ugostitelj Anthony Cukrov Kurta, osnivač Facebook portala »Fan club I Love Privlaka« koji ima preko 3.600 članova.
Gospin kip u procesiji oko Starog sela i Kolišta su nosili Blaž Mustać, Anthony Cukrov Kurta, Ante Jurkin i Stipe Mustać. Crveno-bijelo-plave crkvene barjake nosili su Nikola Mustać, Kruno Kršlović i Mile Mustać, a župni Jasna Bakara, Marija Matulj i Lorena Matulj. Veličanstvena procesija imala je tradicionalno četiri stajališta.

Posebno uzvišeno ozračje

Pred večernju svetu misu slavlje blagdana i privlačke fešte Male Gospe uveličala je Gradska glazba Zadar, mimohodom od privlačke škole, uokolo Kolišta i natrag do škole
Da u Privlaci uz procesiju i misno slavlje nemali značaj ima i opće pučko okupljanje, potvrđuju brojni štandovi uz uobičajenu ponudu. Bilo je u Privlaci svega, od misnog slavlja, procesije, bogatih obiteljskih stolova do svečarske limene glazbe, a najviše posebno uzvišenog ozračja koje je došlo s blagdanom Male Gospe.
Sve zajedno je i poseban oblik kulturno-turističke ponude jer tko je jučer svratio u Privlaku, mogao je ponijeti samo lijepe dojmove.

Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)