Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uređaji »provjetravaju« prostorije i čuvaju zdravlje učenika

09.09.2021. 09:32


Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar prva je škola u Hrvatskoj koja je u sve prostorije postavila pročišćivače zraka. Kako nam otkriva Anita Basioli, ravnateljica Medicinske škole, ovo je nešto što bi i inače bilo odlično postaviti u prostorije u kojima boravi više ljudi, a u trenutku pandemije je – neprocjenjivo. Naime, ovi pročišćivači, prema atestu Zavoda Andrija Štampar, uvlače mikrobe, alergene, spore, viruse, bakterije, gljivice, hlapljive organske tvari; te tako stvaraju zdravije okruženje.
– Pročišćavači poboljšavaju zdravlje učenika i djelatnika, smanjuju broj izostanaka. Poboljšavaju koncentraciju, čiste i mozak, govori Basioli, malo u šali, ali u svakoj je pola istine.
– Naravno da mi u pandemiji ne možemo reći učenicima da ne nose maske, to bi bilo suprotno preporukama, ali s obzirom na velike učionice u kojima neki manji razredi mogu držati razmak i do dva metra, i još uz pročišćivač, praktično im ne trebaju, rekla je Basioli.


Senzor pokreta
Pročišćivači su mobilni, a mogu se i pričvrstiti za zid te imaju senzor pokreta. Kad u prostoriju odjednom uđe više ljudi, pročišćivač to detektira i odmah počne uvlačiti jače. Ukoliko je u prostoriji poslužena hrana, to se neće osjetiti.
– Uređaj uz hepa thrue filtere provodi četverostupanjsku filtraciju zraka. Radom uređaja upravljaju senzori koji reagiraju na pokret, miris i zvuk. Kad ujutro uđemo u prostoriju nakon što je cijelu noć sve bilo zatvoreno, imamo osjećaj kao da ju je netko netom prije provjetrio, govori Basioli dodajući da su i učenici jako zadovoljni.
Prvi u Hrvatskoj došli su na ovu ideju tako što su odgovorili na ponudu tvrtke Fellowes Leonardi S.P.A. iz Donje Zeline.
– Kad nam je došla ponuda, malo sam proučila o čemu se radi i učinilo mi se zgodno. Najviše mi se svidjelo što smo prvo dobili besplatno testno razdoblje od tri mjeseca tijekom kojeg smo se uvjerili da je to jako dobra stvar. Zavod Andrija Štampar, Labratorij za zrak, buku i ostale mikroklimatske uvjete, je obavio ispitivanja u našim učionicama. Ispitivali su broj čestica različitih veličina, kao i mezofilnih bakterija te plijesni, unutar jednog sata rada pročišćivača, s 20 učenika u prostoriji koji su s uobičajenim radnjama, razgovorom, hodanjem, pjevanjem, još i povećavali aerosol. Sve to uz zatvoren prozor. Unutar jednog sata obuhvaćeni su školski sat i veliki odmor. Ispitivanja su pokazala i više nego zadovoljavajuć pad broja čestica u svim kategorijama i to samo nakon jednog sata djelovanja. Zahvaljujemo Zadarskoj županiji štonam je financirala pročišćivače u cilju što kvalitetnijih uvjeta za naše učenike, rekla je Basioli.


Ugovoreno održavanje
I samo održavanje je odmah ugovoreno, a filteri se redovito mijenjaju. Kako dodaje Basioli, uređaji su mobilni pa kad se budu selili u novu školu, samo će ih ponijeti sa sobom.
Uređaji AERAMAX III Professional tako »provjetravaju« učionice, urede i hodnike Medicinske škole, da su zadovoljni i učenici, budući medicinari. U svojoj su školi »završili na kisiku« i to u najboljem mogućem smislu.