Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nobelova nagrada za književnost Francuzu Le Cleziju

Autor:

08.10.2008. 22:00
Nobelova nagrada za književnost Francuzu Le Cleziju

Foto: AP



Na hrvatski jezik prevedeno mu je djelo za djecu “Mondo i druge priče”
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2008. francuski je književnik Jean-Marie Gustave Le Clezio, priopćila je u četvrtak Švedska akademija u Stockholmu, javile su agencije.
Le Clezio, 68-godišnji francuski pisac, u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade opisan je kao “autor pokreta, poetske pustolovine i osjetilnog ushita, istraživač čovječanstva izvan i ispod vladajuće civilizacije”, navodi njemačka novinska agencija dpa.
Le Clezio je već prije odluke smatran jednim od favorita za nagradu.
Rođen, 13. travnja 1940. u Nici, Le Clezio je svojim civilizacijski kritičnim, dijelom autobiografskim romanima postao jedan od najvažnijih pisaca današnjice.
Književnik je odrastao okružen s dva jezika, francuskim i engleskim, a proslavio se u svojoj 23. godini djelom “Le Proces-verbal” (Zapisnik), objavljen 1963. za koju je dobio priznanje Le Prix Renaudot, piše francuska novinska agencija France Presse.
Njegove teme su i ekologija, primjerice “Terra amata” (Voljena zemlja), 1967., “Le Livre des fuites” 1969., (Roman bijegova), te rat u romanu “La Guerre” (Rat), 1970.
Putovanja po Meksiku i Srednjoj Americi utjecala su na njegove zbirke eseja “Mydriase” (1973. za koju je ilustracije izradio Vladimir Veličković, jedan od najuglednijih srpskih slikara, učenik Krste Hegedušića u Zagrebu), te “Hai, Skira” iz 1971., kao i na roman iz 1975. “Voyage de l’ Autre Cote” (Putovanje na drugu obalu).
Godine 1980. Le Clezio je za svoje djelo “Desert” (pustinja), prvi primio novoustanovljenu nagradu Paul Morand, koju dodjeljuje Francuska akademija.
Godine 1994., izbran je za najvećeg živućeg književnika koji piše francuskim jezikom. “Propheties de Chilam Balam”: .
Na hrvatski jezik prevedeno mu je djelo za djecu “Mondo i druge priče” (1997.), a u doba bivše Jugoslavije objavljeno je 1987 u Beogradu djelo “Groznica” (nastalo 1965. “La Fievre”).
Nobelova nagrada za književnost dobitniku donosi oko milijun eura (deset milijuna švedskih kruna).
Nagradu tradicionalno uručuje švedski kralj 10. prosinca, na obljetnicu smrti Alfreda Nobela.