Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Početak kazališne sezone u znaku Držićeve obljetnice

Autor: Nikola Markulin

08.10.2008. 22:00
Početak kazališne sezone u znaku Držićeve obljetnice

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kazališna sezona 2008./2009. počinje 20. listopada komedijom “Skup” Marina Držića. U program je uvršteno 12 predstava, od čega dvije domaće produkcije: “Staklena menažerija” i “Željezo”
U povodu skorog početka nove kazališne sezone, 2008./2009., u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar održana je konferencija za medije. Najavivši identičan početak ove sezone, baš kao i lanjske – 20. listopada – Renato Švorinić, ravnatelj Kazališne kuće je kazao:
– Očekuje nas pregršt dobrih stvari, a prije svega tu su dvije domaće premijere, “Staklena menažerija” i “Željezo”. Moram pažnju skrenuti na činjenicu da smo u velikim radovima, a upravo završavamo preuređenje rasvjete. Htio bih javnosti kazati kako s nedavnog festivala malih kazališta održanog u Sisku za naš komad “Mambo Italiano” stižu uistinu samo pohvale.
Program kao najbolji odabir
Jadranka Svaguša, producentica dramskog programa, upozorila je na nemogućnost određivanja datuma svih predstava, kazavši kako će se precizni termini moći znati samo za nekoliko skorijih predstava:
– Okarakterizirala bih naš program kao najbolji odabir kazališnih produkcija u Hrvatskoj i Sloveniji. I raspon žanrova predstava koje smo odabrali vrlo je širok, te stoga smatram da smo osmislili program koji zadovoljava sve razine publike. Nastojat ćemo da se termini dramske i glazbene produkcije ne preklapaju. Pretplata je već neko vrijeme u prodaji i potražnja je za sada velika.
Više o predstavama iz produkcije Hrvatske kazališne kuće Zadar je osim Švorinića i Svaguše kazala i redateljica jedne od njih (“Željezo”) Maja Šimić. O drami “Staklena menažerija”, premijera koje je najavljena za prosinac, a koja je nastala prema tekstu Tenesseea Williamsa i čiju režiju potpisuje Dražen Ferenčina, Švorinić je kazao kako se radi o svojevrsnom hommageu najvećoj zadarskoj glumici Jelici Lovrić-Vlajki. Naime, upravo je u predstavi “Staklena menažerija”, premijerno izvedenoj 30. listopada 1981. godine, Jelica Lovrić-Vlajki odigrala jednu od svojih posljednjih uloga.
Mlada zadarska redateljica Maja Šimić, koja je zanat ispekla na akdemiji u Beogradu, o svom viđenju drame “Željezo” suvremene škotske spisateljice Rone Munro je kazala:
Rad s mladima
– “Željezo” je drama koju bi svakako valjalo izdvojiti iz velikog i raznolikog opusa Rone Munro. Ono što mi je prilikom rada na ovom tekstu posebno imponiralo bila je činjenica da tekst do sada još nije prevođen na naš jezik, niti je predstava do sada kod nas igrana. “Željezo” govori o delikatnom odnosu majke i kćeri kao i o zločinu i kazni. Iskoristila bih ovu priliku da zahvalim zadarskom kazalištu što mi je na ovaj način omogućilo da se revanširam svom rodnom gradu na profesionalnom planu.
Iz programa produkcije klasične glazbe u sezoni 2008./2009., a koji sadrži 12 koncerata u pretplati, četiri koncerta Zadarskog komornog orkestra, dva koncerta mladih zadarskih glazbenika i tri koncerta na dar, Branka Dolički, producentica glazbene produkcije izdvojila je nastup Leipzig String Quarteta (travanj), nagrađivanog diljem svijeta, kao i nastup japanskog violončelista Yuki Itoa.
Na kraju su Jasna Ančić i Mirko Šatalić, prvaci zadarskog teatra, izvjestili o izvrsnom radu s mladima za koji su kao jedino kazalište u Hrvatskoj u kojem se dramski prvaci bave pedagoškim radom, kako je naglasio Švorinić, dobili i pohvalu od Bože Biškupića, minstra kulture.
– Uskoro nastavljamo s našom kazališnom radionicom, koja je uistinu primjer kako odnos i rad s mladima treba funkcionirati u jednom kazalištu. Moja je želja da se tako nastavi dalje i treba istaći kako je to jedan od najboljih vidova djelatnosti zdravog teatra, kazala je Jasna Ančić.
Ponovimo, kazališna sezona 2008./2009. počinje 20. listopada komedijom “Skup”. U program je uvršteno 12 predstava, od čega dvije domaće produkcije.