Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Profesor me zlostavljao, ali ni ja ni mama nemamo veze s ucjenom

Autor: Suzana Bandić

08.10.2009. 22:00
Profesor me zlostavljao, ali ni ja ni mama nemamo veze s ucjenom

Foto: Sebastian GOVORČIN



Najgore joj je bilo, kaže, kad je ovog proljeća srela profesora u centru grada u šetnji. Lizao je, kaže, sladoled te ju upitao voli li ona lizati. Jednom ju je, tvrdi, zaključao u svom kabinetu tražeći od nje da mu pokaže grudi. Pokušao ju je i dirati po grudima, no uspjela mu se nekako izvući
Nakon što je sveučilišni profesor dr. sc. Živko Nižić (65) prijavio policiji Avu Karabatić (21), njezinu majku Sanju (39) i dečka Špiru Miličića (24), optužujući ih da su ga svo troje od 30. rujna do 6. listopada ucjenjivali tražeći od njega novac, mlada je manekenka odlučila ispričati svoju verziju priče i iznijeti sve detalje kako bi, kaže, skinula ljagu sa svog i majčinog imena.
– Otkad se ovo dogodilo ja sam u šoku. Po portalima se svašta o meni piše, vrijeđaju me, blate i nazivaju svakakvim imenima, ali ja ću svoju nevinost dokazati na sudu, kaže Ava te dodaje kako je najviše od svega boli što je u cijelu ovu priču umiješana njezina majka.
– Jadna moja majka. Samo se slučajno našla tu jer je bila u prolazu na poslovnom putovanju. Sva njena krivica je u tome što je prije par dana mom dečku posudila svoj mobitel da obavi jedan poziv jer je on ostao bez kuna. I eto. Ispala je organizator cijele akcije ucjene, a zapravo ni ja, ni ona, nismo znale ništa o svemu tome. To je moj dečko napravio i smislio sam. Zašto, pitam se i sama. Vjerojatno trenutak slabosti, priča Ava te dodaje kako je sve započelo još prije četiri mjeseca kad je kao članica u sekciji Kazališta mladih na fakultetu ostavila broj mobitela i e-mail do kojih je potom došao i profesor te joj počeo slati neumjesne poruke.
Slao joj lascivne poruke
– Počelo je s porukama kao što su “Ljubim ruke” i “Hoćete li na ručak”, a na kraju je završilo s “Čuvaj se međunarodna droco”, “Zašutila si, droljo”, “Ipak ostajem na faksu”, “Smeće jedno, da mi se više niste javili”, “Bestidna gaduro” i slično. Nakon toga sam mu se prestala javljati na pozive i odgovarati na poruke, mada, moram priznati, jednom sam mu poslala poruku sadržaja „Obožavam vas” zato što me je profesor uvijek hvalio kao najperspektivniju studenticu. Ali, ja njega nisam doživljavala kao muškarca koji bi mi bio privlačan, već mi je bio drag na način kako može biti drag neki simpatični djedica, rekla je Ava.
Posljednji put ju je profesor nazvao, tvrdi, u prošli ponedjeljak, a ona mu se javila jer nije znala da je to njegov broj. Rekao joj je “Alo dođite, ispitujem”. Tada je bila s majkom i dečkom na putu za snimanje za Extru, a shvativši kako je to zvao profesor, njezin je dečko uzeo mobitel i samo mu kratko, tvrdi ona, rekao “Ja sam joj dečko. Prestanite je zlostavljati”. Inače Ava se, kaže, na poruke i profesorovo zlostavljanje požalila dečku i svojoj obitelji, a čak se htjela prebaciti na fakultet u Zagreb.
– Pretpostavljam da je profesora uhvatila panika da će sve izići u javnost pa je on mog dečka molio da se nađu, a čak je spominjao i samoubojstvo. Nakon toga mi je poslao poruku “Molim vas, oprostite mi ako možete”. Tad je Špiro učinio pogrešku i sve je krenulo po zlu, s uzdahom dodaje Ava.
Prema njenoj priči, Špiro se našao s profesorom, on mu je dao dvije tisuće eura kao poklon za nju zbog svega što joj je priredio. Nije znala da ga je Špiro ponovno kontaktirao sve dok joj nije policija pokucala na vrata stana.
– Bila sam kući, a ne kako su neki mediji prenijeli, na kolodvoru. Špiro mi je kasnije ispričao o čemu se radi i sad mu je žao. Priznao je da je to najgluplje što je u životu učinio, ali da se htio barem malo osvetiti profesoru jer je nije mogao gledati kako pati radi njegova maltretiranja.
Tražio da mu šalje obnažene slike
A osim nabrojenog, kaže Ava, najgore joj je bilo kad je ovog proljeća srela profesora u centru grada u šetnji. Lizao je, kaže, sladoled te ju upitao voli li ona lizati. Tada mu, tvrdi, nije odgovorila ništa, ali je maltretiranje on svejedno kasnije nastavio. No profesor, tvrdi Ava, nije ostao samo kod poruka već ju je jednom i zaključao u svom kabinetu tražeći od nje da mu pokaže grudi. Pokušao ju je i dirati po grudima, no uspjela mu se nekako izvući. Od nje je, priznaje Ava, profesor tražio i da mu MMS porukama šalje fotografije svog obnaženog tijela, no to, naglašava, nikada nije učinila.
– Htjela bih samo još poručiti svim curama na zadarskom Sveučilištu koje su imale slična iskustva s profesorom Nižićem da budu hrabre i da i one progovore. Ja sama teško da ću moći nešto postići, ali kad bi nas bilo više, sve bi bilo moguće, dodaje Ava te napominje kako se nada da će zavjet šutnje konačno pasti i to ne radi nje, već radi svih cura koje su doživjele seksualno uznemiravanje ili će, pak, doživjeti ga ukoliko se javno ne progovori o svemu.
– Bez obzira što mislile o meni, smatram da bi to cure trebale učiniti. Istina prije ili kasnije ispliva na vidjelo, a moja je istina da nemam ništa s ucjenom, da nisam davala povoda profesoru i da me on maltretirao četiri mjeseca. Ja u životu nisam nikad nikog ucjenjivala, od 14. godine sama zarađujem, učim od osam ujutro do ponoći, dajem poduke iz grčkog, talijanskog, engleskog i latinskog za srednjoškolce i studente, naglašava Karabatić, koja još od 16. godine radi za dvije modne agencije.
Bez obzira na sve, svog dečka i dalje, kaže, voli najviše na svijetu te jedva čeka vrijeme posjeta kako bi ga barem nakratko vidjela.
Do zaključenja novine profesora Nižića nismo uspjeli naći kako bi čuli i njegovu stranu priče ili komentar Avine ispovijesti.


 ISPITIVALA JU I ŠIBENSKA POLICIJA


Ava nam se požalila kako su je nakon svega što je prošla još jučer ispitivali i šibenski policajci za nekakvu paljevinu broda. S tim, tvrdi, nema nikakve veze, niti išta zna o tome. Nada se, kaže, kako ni njezin dečko nije upleten u to jer želi što prije srediti svoj život. Naslužbeno međutim doznajemo kako je prije tri dana u Šibeniku pala grupa osumnjičena za paljevinu jednog broda i ucjenu. Osim Špire Miličića koji se nalazi u pritvoru zadarskog istražnog centra dok se ne ispita profesor Nižić, još su dvojica Zadrana osumnjičena te se nalaze već tri dana u šibenskom zatvoru. Riječ je o Miličićevom bivšem šefu i prijatelju A. P.