Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ulje i riblji otpad doplovili do Kolovara

Autor: Siniša Klarica

08.10.2009. 22:00


Zadarska industrija za preradu ribe Adria ponovno se jučer pobrinula da cijeli akvatorij zadarskog priobalja zagadi ispuštanjem ulja i ribljeg otpada. Ignorirajući dva inspekcijska nalaza, nezadovoljstvo vijećnika Gradskog vijeća i Županijske skupštine te rješenje vodopravne inspekcije o načinu ispuštanja u more otpadnih voda, Adria i dalje nastavlja s dosadašnjom praksom.
Iako im je vodopravna inspekcija naložila da do 30. lipnja ove godine moraju obraditi svoje otpadne vode, Adria je postavila tzv. nepropusnu branu, ali to ne sprečava daljnje zagađenje mora uz zadarsku obalu.
Nekoliko stotina Zadrana koji su se jučer u ovo doba Miholjskog ljeta poželjeli okupati na Kolovarima ili na Punti Bajlo, ogorčeno nas je upozoravalo na svu nemoć gradskih ali i hrvatskih institucija u rješavanju ovog problema. Ovog ljeta na teren su izašli čak djelatnici Lučke kapetanije Zadar, koji su “zaključili” da se radi o privremenom ispuštanju otpada se nekog od brodova u prolazu, iako je svima bilo jasno da se podrijetlo otpada ne može sakriti. Očito se čeka da se na račun poreznih obveznika Adria priključi na sustav odvodnje novog trajektnog pristaništa Gaženica, ali se pri tom zaboravlja da će i tada ova zadarska industrija prerade ribe morati u javni sustav odvodnje ispuštati obrađene otpadne vode.
Adria je otpad izbacila jučer iza 11 sati, a zahvaljujući bonaci, masna mrlja se nije razišla sve do kasnog poslijepodneva. Dojavu o zagađivanju zaprimila je i zadarska služba 112 koja će najvjerojatnije još jednom cijeli slučaj proslijediti nadležnima.