Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Barišić bez oprosnice, ali se može nagoditi

08.10.2010. 22:00
Barišić bez oprosnice, ali se može nagoditi


Bivši šef carine Mladen Barišić idućeg bi tjedna trebao iznijeti obranu u uskočkoj istrazi u kojoj je, zajedno s Nevenkom Jurak, osumnjičen za protuzakonito posredovanje i udruživanje radi počinjenja kaznenih djela. Kako doznajemo od njenog odvjetnika Krešimira Vilajtovića, Nevenka Jurak također će uskoro dati aktivnu obranu u tom predmetu.
– Nevenka Jurak će se također aktivno braniti. Termin za iznošenje obrane još nismo dobili. Tek smo u četvrtak primili nalog o proširenju istrage za nova kaznena djela i nismo još stigli detaljno ga izanalizirati, jer je opširan, rekao nam je Vilajtović.
Odvjetnici osumnjičenog Barišića odbacuju medijske tvrdnje da se bivši HDZ-ov rizničar dogovorio s USKOK-om, progovorio i teretio nekog bivšeg ili sadašnjeg člana stranačkog i državnog vodstva. Ipak, odvjetnik Ante Madunić potvrdio je da će Barišić iznijeti obranu idućeg tjedna, te da će termin s USKOK-om biti definiran u ponedjeljak.
Kako tvrdi drugi član Barišićevog odvjetničkog tima, odvjetnik Rajko Mlinarić, isključena je mogućnost da Barišić dobije famoznu oprosnicu, jer je protiv njega već otvorena istraga. Međutim, još je moguće da prizna krivnju i nagodi se s tužiteljima oko visine kazne, kao što su to napravili suoptuženici Damira Polančeca u procesu za postavljanje reflektora u Đelekovcima.
Barišić je u četvrtak aktivirao mandat saborskog zastupnika, ali je odmah i zatražio da se taj mandat stavi u mirovanje. Da nije aktivirao mandat, izgubio bi pravo na njega, no činjenica da ga je odmah zamrznuo pokazuje da ne želi ulaziti u sukobe s USKOK-om u kojima bi ionako na koncu izgubio, jer bi prije ili kasnije Sabor dozvolio njegovo pritvaranje.