Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Biti ili ne biti Bilića i kockastih

08.10.2010. 22:00
Biti ili ne biti Bilića i kockastih


Kroz proteklih pet dana mi smo toliko dobro radili da sam malo i zaboravio na igrače koji nam nedostaju. Mislim da smo i bez njih dovoljno moćni – kaže izbornik Slaven Bilić
Za izbornika Slavena Bilića večerašnji ogled s Izraelom u Ramat Ganu predstavlja povratak na mjesto velike sreće. Naime, tog 15. studenoga 2006. Hrvatska je tamo uknjižila pobjedu (4:3) koja je označila prekretnicu u pohodu na EURO 2008.
– Dobro se sjećam te utakmice, to je bio moj debitantski nastup na golu A reprezentacije. Bilo je iznimno teško, a tako će biti i sada. Naravno, svi bismo željeli opet osvojiti tri boda na gostovanju kod Izraela. Međutim, najvažnije je da se kući vratimo neporaženi – istaknuo je uoči jučerašnjeg odlaska prema Svetoj Zemlji Vedran Runje, koji se u međuvremenu prometnuo u prvog vratara Bilićevog ansambla.
Nije tajna da minuli rad u svakom sportu ne znači puno kada su u pitanju nova iskušenja. Danas je puno toga drugačije, počevši od atmosfere oko reprezentacije.
Kadar za pobjedu
Prije četiri godine u Izrael se putovalo mjesec dana nakon veličanstvene pobjede nad Engleskom (2:0) na stadionu Maksimir. Ozračje je bilo više nego fantastično, u to vrijeme počelo je natjecanje u slaganju epskih pjesama koje dočaravaju Bilićev lik i djelo. Sada se, pak, sve vrti oko posrtanja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i remija bez golova s Grčkom. Histerija vezana uz reprezentaciju otišla je u drugu krajnost, danas su mnogi uvjereni da će Bilić zaključiti svoj izbornički opus porazom u Ramat Ganu.
Dežurni pesimisti svoje crne prognoze vežu uz mizernu klupsku minutažu igrača koji su predstavljali bitan dio svih uspjeha u zadnje četiri godine. Povrh toga, kao argument za svoje teorije sloma nude i činjenicu da Bilić večeras nema na raspolaganju požutjelog kapetana Darija Srnu i dvojicu ozlijeđenih napadača, Nikicu Jelavića i Mladena Petrića.
– Ja sam zadnji koji bi trebao potencirati te izostanke, ali jasno je da je naš hendikep velik. Kroz proteklih pet dana mi smo toliko dobro radili na pripremama da sam malo i zaboravio na igrače koji nam nedostaju. Mislim da smo i bez njih još uvijek dovoljno moćni. Imamo dovoljno kvalitetan kadar za pobjedu u Izraelu – rekao je Bilić.
Povoljnu okolnost za Hrvatsku trebala bi predstavljati nogometna filozofija večerašnjeg suparnika. Naime, svi tvrde da Izraelci put do uspjeha traže kroz napadačku igru, za razliku od ostalih suparnika iz skupine F, Grčke, Latvije, Gruzije i Malte.
Defanziva
Doduše, i tu postoje dvije kvake. Izraelci su u ovom stoljeću odigrali 25 kvalifikacijskih utakmica u Ramat Ganu, a doživjeli su svega tri poraza. Osim toga, sada ih vodi Luis Fernandez, stručnjak koji je ime izgradio na defanzivnom načinu igre.
– Baš zbog njega ne očekujem utakmicu koja će biti otvorena poput one otprije četiri godine. Tada je palo sedam golova, a sada ih ne očekujem više od dva. Nama odgovara i jedan gol, samo neka bude presudan za našu pobjedu – dodao je izbornik.
Zbog Srninog prisilnog izostanka, Josip Šimunić imat će kapetansku traku oko lijeve nadlaktice u Ramat Ganu. Njegovo promišljanje utakmice može se opisati kao kratko, jezgrovito i optimistično.
– Za ovu utakmicu smo se jako dobro pripremili i zato sam siguran da neće biti nikakvih problema – zaključio je privremeni kapetan uoči odlaska u Izrael.
 


IZRAEL – HRVATSKA


Stadion Ramat Gan. Sudac Wolfgang Stark (Njemačka).
IZRAEL (4-1-3-2): Aouate, Bonder, Ben Haim, Keinan, Ben Dayan, T. Cohen, A. Cohen, Nathko, Vermut, Shehter, Barda
HRVATSKA (4-2-3-1): Runje, Ćorluka, Schildenfield, Šimunić, Strinić, Vukojević, Modrić, Olić, Rakitić, Kranjčar, Eduardo.