Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ljubičići nezadovoljni otkupnom cijenom zemljišta

08.10.2010. 22:00
Ljubičići nezadovoljni otkupnom cijenom zemljišta


Ovdje je riječ o građevinskoj zoni gdje nitko od vas vlasnika neće moći pristupiti gradnji bez prethodnog usvajanja ovog DPU-a. Bez puta nema gradnje. On po Prostornom planu mora minimalno biti širok 5,5 metara plus sa svake strane po 1,5 metra za izgradnju nogostupa. Zato dobro promislite prije nego bilo što kažete i učinite, rekao je na kraju rasprave pročelnik Jozo Mustać
U ninskom Domu kulture održana je u četvrtak ponovljena rasprava s prijedlogom Urbanističkog plana uređenja stambene zone Rupe koja se s ukupnom površinom obuhvata od svojih 25,72 hektara prostire na lokaciji od zgrade nove ninske osnovne škole do uzvišenja Grgur u smjeru Privlake. Budući da je riječ o temi koja već duže vrijeme zaokuplja ninsku javnost, raspravi se odazvao popriličan broj Ninjana i to prvenstveno vlasnika zemljišta u toj zoni. Radi se o prostoru koji obuhvaća uglavnom neizgrađene površine građevinskog područja grada Nina, koji je čvrsto vezan s već izgrađenim samostalnim objektima novijeg doba. Planom je predviđeno da uz već postojeće objekte i planirane nove ukupan broj istih bude oko 210.
Izmjene u zoni ‘guste gradnje’
U okviru zone moći će se pored stambenih objekata graditi manji poslovni prostori, primjerice, manje trgovine dnevne opskrbe, trafike, kafići, manji restorani, konobe i slično tome. Nadalje, na istom prostoru moći će se graditi dječji vrtić, školski te kulturni sadržaji, dok će na za to predviđenom gospodarskom dijelu biti dopušteno izgraditi manje proizvodno-prerađivačke pogone, zanatske i servisne radnje, skladišni prostor i tome slično. Uzduž planiranog prostora prolazi tek izgrađena prometnica D 306 prema Privlaci i otoku Viru koja je ujedno obilaznica grada Nina, a tu je i čuveno Turističko naselje Zaton, što u konačnici čitavom prostoru Rupe daje dodatnu vrijednost.
Skup je uime gradske uprave otvorio i pozdravio pročelnik gradskog Komunalnog odjela dipl. ing. Jozo Mustać.
– Ponovljeni javni uvid je u formi plana dobio suglasnosti koje su bile nužne. Prošao je proceduru i dobio suglasnost od nadležnih javnih i komunalnih poduzeća te Zavoda za javno planiranje u Zadru. Bio je i u Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva u Zagrebu, koje je naložilo da se plan stavi ponovno na javni uvid jer je u međuvremenu došlo do izmjena u zoni tzv. ‘guste gradnje’, kao i zbog isteka razdoblja od 9 mjeseci koliko je prošlo od posljednjeg javnog uvida. Po zakonu mi smo morali postupiti i sve vaše primjedbe i sugestije koje vi danas ovdje iznesete ili pak upišete u knjigu primjedbi ponovno će se uzeti u razmatranje, rekao je pročelnik Jozo Mustać.
Definirati prometne koridore
On je potom dao riječ izrađivaču plana dipl. ing. arh. Nebojši Vejmelki, inače zaposleniku zadarske projektantsko-geodezijske tvrtke Gin-Company u kojoj je UPU Rupe ugledao svjetlo dana.
– Smisao svega je što najučinkovitije definirati prometne koridore i unutar njih zone moguće gradnje. Čestice se mogu definirati i parcelizirati na način kako se vi sami dogovorite. No svaka od njih mora imati pristup na prometnu površinu, što sada nije slučaj. Taj se posao neće moći naknadno raditi i zato smo stavili plan ponovno na javni uvid kako bi se konačno i to pitanje uz vaša prethodne dogovore i razgovore skinulo s dnevnog reda. Postoji mogućnost da se u korištenju ovog prostora primijeni tzv. ‘prvoslužnost’ što znači ako hoćete dodati još koji pristup za neku česticu ili dio čestice, moći ćete to učiniti u dogovoru sa susjedima. Kroz te glavne putove izgradit će se glavna infrastruktura vodovod, kanalizacija, struja, telefon i ostalo, tako da nitko neće biti na kraju zakinut. Postojeći 110 Kw dalekovod također će se izmjestiti s tog pravca. Mi vjerujemo da je ovo posljednja javna rasprava i da će ovako revidiran plan prihvatiti Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja u Zagrebu, istaknuo je Vejmelka.
Ne baš zadovoljan ponuđenim objašnjenjima Miro Ljubičić je prvi postavio pitanje: zašto na ovu raspravu nisu pojedinačno pozvani svi vlasnici parcela te zašto se u Ninu, kad je riječ o sličnim pitanjima, mora baš uvijek raditi sve stihijski.
Podcijenjeno zemljište
Ive Ljubičić je pak išao korak dalje rekavši da ne podržava ovaj plan jer mu to sliči na nekadašnju kolektivu te pod ovakvim okolnostima, u kojima se nekome uzima, a nekome ne, neće ustupiti svoje zemljište za izgradnju putova i tome slično.
Joso Ljubičić je rezolutno kazao da bi u ovom slučaju grad Nin za izgradnju navedene komunalne infrastrukture trebao od vlasnika otkupiti zemljište ne po cijeni od 10 do 15 eura, nego po postojećoj tržišnoj cijeni. Jedino će se na taj način čitava stvar odvijati u pozitivnom pravcu, istaknuo je. Tomislav Ljubičić Toco također je izrazio neslaganje. I on je upozorio kako neće dopustiti da mu se dira zemljište za bilo što sve dok ninski gradski čelnici s vlasnicima ne sjednu za zajednički stol i dogovore se o konkretnim potezima.
Pročelnik Mustać je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom projektu. On je okupljene podsjetio da se vlasnicima parcela išlo maksimalno u susret i kako im se maksimalno udovoljilo.
– Ovdje je riječ o građevinskoj zoni gdje nitko od vas vlasnika neće moći pristupiti gradnji bez prethodnog usvajanja ovog DPU-a. Bez puta nema gradnje. On po Prostornom planu mora minimalno biti širok 5,5 metara plus sa svake strane po 1,5 metra za izgradnju nogostupa. Zato dobro promislite prije nego bilo što kažete i učinite, rekao je na kraju rasprave pročelnik Jozo Mustać.