Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na terenu se prometna pravila najlakše pamte

08.10.2010. 22:00
Na terenu se prometna pravila najlakše pamte


Dobro je što se ono što naučimo iz knjige odmah može pokazati u praksi, zato su ovakvi susreti višestruko korisni. Djeca s posebnom pažnjom prate izlaganja policije, imaju u njih povjerenja i njihova se riječ pažljivo sluša i pamti, kazale su nam učiteljice
Biogradski osnovci učenici prvih razreda osnovne škole odradili su jednu od važnijih lekcija iz prometa. Naime, kako u sklopu redovite školske nastave ovih dana uče o prometu, jedan od školskih sati bila je i takozvana terenska nastava koja je organizirana u suradnji s biogradskom policijskom postajom.
– Ovo druženje policije s djecom od posebne je važnosti, kazao nam je kontakt policajac Ante Vulin, inicijator niza susreta policije i djece. Iako je temeljni cilj edukacija, ima od tih susreta i drugih korisnih učinaka, kazao je on. Naime, boljim međusobnim upoznavanjem stvara se atmosfera povjerenja, tako da djeca nemaju strah od policije. Upoznavanjem kroz predavanja, ali i neobavezne razgovore oni uviđaju da mi nismo nikakav bauk, već smo tu da im ako zatreba pomognemo. To im, dakako, stalno ponavljamo pa je tako bilo i ovoga puta. Uz osnovna znanja o prometu koje su teoretski učili u školi mi smo im pokazali u praksi. Prelaženje ulice preko pješačkog prijelaza, prepoznavanje znakova na semaforu te konačno dolazak u samu policijsku postaju gdje su imali prilike vidjeti policijske aute, motore i pitati sve što ih zanima. A zanimalo ih je puno toga. Kakvi su motori, koje su marke, koliko jure, kako se uključuje sirena i niz drugih, a na koje su Ante Vulin i njegovi kolege iz biogradske postaje strpljivo odgovarali. U ovoj nastavi na terenu sudjelovalo je oko 60-ak mališana, točnije, tri prva razreda biogradske osnovne škole te njihove učiteljice koje su nam ovom prilikom kazale:
– Dobro je što se ono što naučimo iz knjige odmah može pokazati u praksi, zato su ovakvi susreti višestruko korisni. Djeca s posebnom pažnjom prate izlaganja policije, imaju u njih povjerenja i njihova se riječ pažljivo sluša i pamti. Nakon ovih današnjih susreta i upoznavanja oni će u svojim razredima pisati i crtati na tu temu, a njihovi dojmovi bit će najbolji dokaz naučenog i doživljenog, kazale su nam učiteljice.
Ovo školsko prijepodne za biogradske mališane bilo je posebno i stoga što su se do policijske postaje dovezli vlakićem, a čiju vožnju im je osigurao Grad Biograd. Ostali sponzori, cafe bar Tonči i pekara Luiggi, osigurali su krafne i sokove s kojima su se na kraju svi zajedno zasladili.