Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Obnavljanjem crkvica do oživljavanja starih običaja

08.10.2010. 22:00
Obnavljanjem crkvica do oživljavanja starih običaja


Od konzervatora smo dobili dozvolu za početak radova na uređenju dvije crkve, crkve Sv. Vida i crkve Sv. Nikole tako da ćemo, nakon prikupljanja sve potrebne dokumentacije početi s radovima jer su crkve u lošem stanju. Želja nam je da nakon obnove u te crkve dolaze vjernici, ali i turisti, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić
U Srednjem vijeku su na najvišim vrhovima otoka Paga na livadama uz stare prometnice, a ponegdje i uz more izgrađene crkvice od kojih su neke propale, no neke su odoljele burama što su se na njih stoljećima obrušavale i kišama što su ih ispirale. Od crkvica koje su građene na uzvisinama daleko izvan naseljenog područja najbolje su sačuvane crkva Sv. Jurja i crkva Sv. Vida koje se u krajoliku ističu pravilnim konstrukcijama. Dobro je sačuvana i crkva Sv. Nikole koja je izgrađena uz more, sjeveroistočno od grada Paga. Te tri crkve svjedoče o nekadašnjem načinu na koji su se obilježavali blagdani Sv. Vida, Sv. Jurja i Sv. Nikole, načinu koji je danas mnogima teško shvatiti.
Priprema obnove
Crkva Sv. Jurja je izgrađena na nadmorskoj visini od 170 metara i do nje vodi strmi put kroz oštri kamenjar i 23. travnja, na blagdan Sv. Jurja, sveca zaštitnika grada Paga vjernici su, stari i mladi, pješačili do crkve i sudjelovali u liturgiji. Vjernici su 6. prosinca na blagdan Sv. Nikole odlazili u crkvu posvećenu svecu zaštitniku pomoraca koja je izgrađena na krševitoj kosini, na sat hoda od grada Paga. Na najvišem otočnom vrhu, na visini od 349 metara izgrađena je crkva Sv. Vida s koje se pruža pogled na Pašku uvalu i na grad Pag, na velik dio Kvarnerića, na Casku, Barbate i planinu Velebit. Blagdan Sv. Vida je 15. lipnja i toga su se dana vjernici strmim brdskim puteljcima uspinjali do crkve kako bi sudjelovali u liturgiji. Crkve Sv. Vida, Sv. Nikole i Sv. Jurja su imale veliko značenje u vjerskom životu Paga i paška gradska uprava ih je odlučila obnoviti.
– Na pripremi obnove tih starih sakralnih objekata počeli smo prošle godine i sada smo od konzervatora dobili dozvolu za početak radova na uređenju dvije crkve, crkve Sv. Vida i crkve Sv. Nikole tako da ćemo, nakon prikupljanja sve potrebne dokumentacije početi s radovima jer su crkve u lošem stanju. Želja nam je da nakon obnove u te crkve dolaze vjernici, ali i turisti koji će moći vidjeti kako su ti vrijedni spomenici kulture nekada izgledali, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Premda se o tome još ne govori, nakon obnove starih crkvi mogli bi se obnoviti i neki stari vjerski običaji, odnosno u njima bi se na dan svetaca kojima su posvećene mogle održavati liturgije. Do crkve Sv. Vida put je dugačak i težak i malo je vjerojatno da bi se u noj mogle održavati liturgije, ali do crkve Sv. Nikole i crkve Sv. Jurja se dolazi lako i u njima bi se liturgije mogle održavati. Kako se nakon obnove oživljava vjerski život u crkvi pokazuje primjer crkve Sv. Marije u Starom gradu u kojoj su se liturgije održavale samo za Velu Gospu.
Važni spomenici kulture
No od 1993. godine, kada je crkva obnovljena, u njoj se, ne samo za Velu Gospu nego i u drugim prigodama održavaju razni vjerski susreti i liturgije.
– Crkve Sv. Vida, Sv. Nikole i Sv. Jurja su nekada bile važne za vjernike u Pagu, a sada su važne i kao spomenici kulture. Mjesta na kojima su izgrađene su udaljena od naseljenog područja, međutim to nije nedostatak nego prednost, jer se crkve nalaze u vrlo lijepom krajoliku, a razgledavanje crkvi bit će posebno zanimljivo turistima koji rado obilaze otok i razgledavaju krajolik i šetnje će moći obogatiti razgledavanjem starih obnovljenih crkvi, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Do crkve Sv. Vida ljeti dolazi velik broj turista, a među njima ima i dosta alpinista jer je crkva Sv. Vida završetak alpinističke staze koja počinje kod rezervata prirode Dubrava. Oni koji nisu skloni alpinizmu, do vrha Sv. Vid dolaze strmim putem koji vodi od mjesta Šimuni. Do crkve Sv. Nikole dolazi se znatno lakše jer se nalazi uz more, pored plaža i do nje se može doći čamcem, a s kopna se dolazi cestom koja vodi od sjevernog dijela grada Paga do Ledenika. Crkva Sv. Jurja se nalazi na sjeveroistočnom brdu iznad grada Paga i do nje vodi strmi put kroz brdski kamenjar. Posljednjih godina uloženo je dosta sredstava i napora u obnovu sakralnih objekata u Pagu i u Starom gradu. U Pagu su obnovljene Zborna crkva Marijinog Uznesenja, crkva Sv. Jurja, crkva Sv. Frane i crkva Navještenja Blažene Djevice Marije, a u Starom gradu je obnovljena crkva Sv. Marije. Projekt obnove sakralnih objekata širi se izvan naseljenog područja, na crkve koje su, jednako kao i one u Pagu i u Starom gradu, važan dio spomeničke baštine Paga.