Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vijenci i svijeće poginulima

08.10.2010. 22:00
Vijenci i svijeće poginulima


Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća jučer je na Gradskom groblju Zadar obilježen Dan neovisnosti. Kao što je to u posljednje vrijeme uobičajeno, vijence su kod Središnjeg križa, najprije položili djelatnici Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, na čelu s predstojnikom Damirom Valčićem. Isto su učinili gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić i u ime Zadarske županije predsjednica skupštine Irena Devčić Buzov. Vijenac Policijske uprave zadarske položio je načelnik Zlatko Sokolar, a Oružanih snaga RH zapovjednik 93. ZB Zemunik brig, Miroslav Kovač. Obilježavanju su se pridružili i članovi Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata te HVIDRE Zadar. Vijence su položila i izaslanstva HDZ-a, SDP-a, HNS-a, HSS-a, SU-a i DSU-a. Nakon molitve koju je predvodio don Josip Lenkić, zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić je rekao da je Dan neovisnosti zapravo raskidanje veza s državom Jugoslavijom koja je bila tamnica Hrvatske i hrvatskog naroda.
Nakon ovog dana konačno smo dobili demokratsku državu Hrvatsku. Ovo demokratsko naglašavam jer je i prije bilo pokušaja osnivanja tvorevina koje nisu imale demokratski značaj. Državni okvir svakom narodu omogućuje procvat ali, nažalost, u isto vrijeme proglašenja neovisnosti, mi smo doživjeli agresiju. Ta nas je agresija natjerala u obrambeni rat. Ovaj dan, povezan s Danom pobjede znači slobodan život hrvatskog naroda u slobodi, rekao je Vrančić posebno naglašavajući ulogu i doprinos Zadra u obrani Domovine.
Zadar se, dodao je na kraju zadarski gradonačelnik, baš ovih dana uspješno odupro agresiji, iako su njegovi građani platili veliku cijenu.