Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vrijedni arheološki nalazi iz hrvatskog podmorja

08.10.2010. 22:00
Vrijedni arheološki nalazi iz hrvatskog podmorja


Na dnu uvale Pocukmarak do sada su otkrili dva sanduka i četiri poklopca. Općenito, takvi arheološki nalazi su vrlo rijetki u podmorju hrvatskoga dijela Jadrana
Nedavno je na otoku Silbi završena treća podvodna arheološka kampanja koju je pod vodstvom prof. dr. sc. Zdenka Brusića obavio dio znanstvenika s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Riječ je o istraživanju podmorja u uvali Pocukmarak, nedaleko od trajektnog pristaništa, uz jugozapadno obalu otoka Silbe. Osim vrsnog arheologa Brusića, u istraživanjima su sudjelovali i ronioci dr. sc. Mato Ilkić, znanstveni novak Mate Parica te studenti Frane Maksan i Mario Sajatovski. Toj “mokroj” ekipi na kopnu je pomagala dr. sc. Karla Gusar, stručnjakinja za srednjovjekovnu i novovjekovnu arheologiju. Vremenski uvjeti su bili vrlo povoljni za rad u bistrom i još uvijek toplom moru pa ta mala, ali uigrana ekipa nije izgubila ni jedan radni dan u planiranim sedmodnevnim istraživanjima. Kao i u dosadašnjim, i u ovogodišnjoj kampanji oni su bili usredotočeni na istraživanje i dokumentiranje kamenih sarkofaga. Na dnu uvale Pocukmarak do sada su otkrili dva sanduka i četiri poklopca. Općenito, takvi arheološki nalazi su vrlo rijetki u podmorju hrvatskoga dijela Jadrana.
– Sve do nedavnoga otkrića kamenih sarkofaga, o Silbi u razdoblju Rimskoga Carstva malo se znalo. Pronalazak tih monumentalnih grobnica u uvali Pocukmarak bitno pridonosi poznavanju kasne antike toga otoka. Skupocjeni sarkofazi su vjerojatno isklesani na Braču. Potom su dopremljeni na Silbu, gdje su poslužili kao posljednje počivalište vrlo imućnih ljudi, koji su živjeli na njoj prije približno 1500 godina, objašnjava voditelj istraživanja prof. dr. sc. Zdenko Brusić.
Nedaleko od uvale Pocukmarak, na kopnenom dijelu Silbe posve slučajno je pronađen antički grob. Arheolozi pretpostavljaju da su i sarkofazi izvorno bili na nekoj nekropoli, koja se možda nalazila u okolici obližnje crkve Sv. Marka po kojoj je uvala i dobila ime. Je li tu doista bilo rimsko naselje s pripadajućim grobljem, ili je riječ samo o nekom bogatijem gospodarskom imanju pokazati će, nadaju se znanstvenici sa zadarskoga Sveučilišta, buduća arheološka iskopavanja. Kako god bilo, sarkofazi su dislocirani i prenamijenjeni. No, kada se to dogodilo i zašto su završili u moru?
– To se moglo dogoditi samo nakon što je izumrla bogata kasnoantička obitelj sa Silbe, čiji su pokojnici našli svoje posljednje počivališta u sarkofazima. Dakle, negdje u razdoblju seobe naroda, ili možda još i kasnije, u srednjem vijeku, golemi kameni sanduci s pripadajućim poklopcima bili su premješteni s izvornoga mjesta te su dobili novu funkciju. Od njih je napravljena konstrukcija gata u uvali Pocukmarak. Na njezinoj obali je izvor, što je možda bio i glavni razlog da se uz to vrelo izgradi pristanište za brodove. Naime, Silba se u prošlosti nalazila na glavnoj plovnoj ruti, pa je pomorcima mogla služiti i za opskrbu pitkom vodom koja život znači, rekao je dr. sc. Mato Ilkić.
Osim kamenih sarkofaga, od kojih su na dubini od približno dva i pol metra pronađena dva sanduka i četiri poklopca, otkriveno je i ponešto ulomaka keramike te stakla. Ti sitni artefakti su datirani u 16. i 17. stoljeće, što je utvrdila dr. sc. Karla Gusar.
Prema riječima Mate Parice, znanstvenog novaka sa zadarskog Sveučilišta, istraživanja su na ovom podvodnom arheološkom lokalitetu započela 2008. godine. Do sada su obavljene tri kampanje, svake godine po jedna. Nalazište je uočilo iskusno i znalačko oko profesora Brusića koji je gat, odnosno velike komade kamenja obrađenog ljudskom rukom, zamijetio roneći u blizini svoje kuće. Sarkofage nije bilo lako primijetiti, budući da su bili gotovo u cijelosti prekriveni lomljenim kamenjima, što je sve skupa bilo obraslo morskim travama i algama.
– Riječ je o većem gatu kojega smo u sklopu ove istraživačke kampanje čistili i pažljivo s njega skidali nataložene naslage. U ovoj kampanji smo pronašli još jedan veći ulomak sarkofaga. Radi lakšeg promatranja i dokumentiranja nalazišta morali smo poravnati visinu gata. Također smo ga morali pripremiti za prezentaciju. U tu je svrhu Turistička zajednica Zadarske županije tiskala lijepi katalog, a namjeravamo čitavo nalazište predstaviti na turističkom arheološkom sajmu u Paestumu, na jugu Italije, i to u studenom ove godine. Cijelo je istraživanje financiralo Ministarstvo kulture, a vrlo nam je dragocjena bila pomoć Turističke zajednice Općine Silba, koja je našem istraživačkom timu osigurala besplatan smještaj i prehranu, objasnio nam je profesor Brusić.
Vjerojatno će se istraživanja na lokalitetu nastaviti i sljedeće godine kada će, nadaju se istraživači, biti otklonjena još poneka nedoumica. Pronađeni arheološki materijal čeka temeljitu znanstvenu obradu. Prvi podatci su već prikazani na Regionalnom seminaru o podvodnoj baštini, koji se prošle godine održao u Zadru. Arheološku građu iz uvale Pocukmarak znanstveni tim sa zadarskog Sveučilišta će nastojati u cijelosti znanstveno interpretirati i o tome napisati znanstveni rad.
 


Prezentacija na arheološkom i turističkom sajmu


Čitavo će nalazište, zajedno s njegovom znanstvenom interpretacijom biti u studenome ove godine predstavljeno na areheološkom i turističkom sajmu “Borsa Mediterranea del turismo arceologico” koji će se od 18. do 21. studenog održati u Paestumu.
– Turistička zajednica Zadarske županije već 10-ak godina tradicionalno nastupa na ovom uglednom sajmu. Na prezentaciju nalazišta podvodnog gata i poglavito kamenih sarkofaga odlučili smo se na prijedlog našeg predstavništva u Rimu. Kao gosti tamo ćemo dobiti besplatni štand, a osim ovog vrijednog nalaza naše prebogate arheološke baštine, predstavit ćemo i turističku ponudu zadarskog kraja, kazao nam je Damir Hordov, savjetnik za mareketing TZ Zadarske županije.