Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sakić uskoro na optuženičkoj klupi, Sorić i Mitrović još bez optužnice

08.10.2011. 22:00
Sakić uskoro na optuženičkoj klupi, Sorić i Mitrović još bez optužnice


Zbog prigovora na sadržaj optužnice Ivi Mitroviću, optuženom za ubojstvo u Zelengradu, spis je vraćen u istragu, a u slučaju Zorana Sorića još nema optužnice jer je zatražio dodatno medicinsko vještačenje


Zbog najtežeg kaznenog djela – ubojstva, šest osumnjičenika još uvijek čeka početak suđenja na zadarskom Županijskom sudu. Jedan od njih je na slobodi, dok ostala petorica izlazak pred Sudsko vijeće čekaju u ćelijama zadarskog zatvora i zagrebačkoj zatvorskoj bolnici u Šimunskoj ulici. Prvi, a ujedno i najmlađi od njih, na optuženičku će klupu sjesti 11. listopada pred Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Enke Moković. Riječ je o 22-godišnjem Dinu Sakiću koji je krajem veljače čekićem do smrti zatukao svoju 40-godišnju majku Divnu Morić u bakinoj kući u centru Stankovaca. U jednoj od soba pet je dana skrivao njezino tijelo, a pred bakin povratak kući iz bolnice, bacio ga je u bunar unutar kuće. Ubojstvo je priznao nakon što su ga tijekom 30-satne istrage policajci suočili s nepobitnim dokazima.
Mitroviću i Soriću ponovno vještačenje
Odmah po uhićenju, mladić je zbog psihičkih problema koji su velikim dijelom i utjecali na njegovo devijantno ponašanje još od pubertetskih dana, premješten u Šimunsku, a tamo mu društvo pravi i Ivo (Jovo) Mitrović, bivši zatvorski čuvar, koji je osumnjičen da je zajedno sa Šimom Karamarkom krajem travnja u Zelengradu pokraj Obrovca, usmrtio Mladena Divnića. Mitrović je zbog ozbiljnih psihičkih problema smješten u zatvorsku bolnicu, dok njegov “kolega u zločinu” dane krati iza rešetaka zadarskog zatvora. Županijsko državno odvjetništvo protiv njih dvojice je prije dva mjeseca podiglo optužnicu tereteći ih zbog teškog ubojstva i to na način da su satima tukli sada pokojnog Divnića, zalijevali ga naizmjence vrućom i hladnom vodom, vukli po dvorištu kuće te su mu još zadali i reznu ranu sjekirom na glavi. Također, Mitroviću se na teret stavlja i da je pokušao prikriti njihov zločin pozvavši ujutro pomoć uz izgovor kako u svom automobilu ima ozlijeđenu osobu. Obojica su, međutim, uložila prigovor, a sud je prihvatio onaj Mitrovićeva odvjetnika, pa je predmet vraćen natrag u istragu zbog dorade.
Pravomoćnost optužnice, a ujedno i zakazivanje ročišta za početak suđenja u zadarskom zatvoru čeka i Zoran Sorić, osumnjičenik za ubojstvo supruge Ljubice Filipović Sorić (37). Iako ima najduži zatvorenički staž među šestorkom osumnjičenom za ubojstva, još uvijek se ne zna kada će Sorić sjesti pred Sudsko vijeće kojim bi trebala predsjedati sutkinja Dijana Grancarić. To je zato što je i njegov odvjetnik, koji inače po službenoj dužnosti brani i mladog Sakića, Frane Grbić, uložio prigovor na sadržaj optužnice kojom ga je zadarsko tužiteljstvo optužilo za teško ubojstvo supruge. Kako neslužbeno doznajemo, Sorić se požalio na zdravstvene teškoće zbog kojih je njegov spis povjeren na dodatno vještačenje sudskom vještaku medicinske struke, Zagrepčaninu dr. Davoru Mayeru.
Ubojici supruga istraga još u tijeku
Zatvorska ćelija već gotovo dva mjeseca je adresa boravišta i jedne pripadnice “ljepšeg” spola. Riječ je o 63-godišnjoj Mariji Grobotek, koja je 13. kolovoza, nakon svađe začinjene alkoholom, u vikendici na Viru nožem usmrtila dvije godine starijeg supruga. U njezinu slučaju istraga, koja se temelji na kaznenoj prijavi zbog ubojstva na mah, još uvijek nije dovršena iako je ona priznala kako je supruga ubola nožem u prsa kako bi se obranila od udaraca te večeri, a koji su u njihovom obiteljskom domu, navodno bili svakodnevica. 
Za razliku od petoro spomenutih osumnjičenika za ubojstva, 73-godišnji Vjekoslav Grginović početak suđenja čeka u svojoj obiteljskoj kući u Sukošanu, a iza rešetaka je proveo svega sedam dana. Grginović je, 17. travnja, u obiteljskoj kući svog pokojnog brata Kasijana na smrt zatukao Zoricu Zečević, njegovu udovicu. Kao motiv brutalnog ubojstva spominjalo se koristoljublje te prijašnje nerazriješene razmirice oko imovine pokojnog Kasijana na koje su i pokojnica, a i njezin ubojica, polagali pravo. Za taj teški zločin Grginoviću će suditi sudac Boris Babić.


  UBOJSTVA U PORASTU




Gledajući policijsku statistiku unatrag nekoliko godina vidljivo je kako je broj ubojstava na zadarskom području nakon značajnog smanjenja, ponovno u porastu. Proteklih pet godina tako je na području PU zadarske zabilježeno ukupno 13 ubojstava od kojih dva u Benkovcu, a po jedno u Gračacu, Korlatu, Stankovcima, Karinu, Sukošanu, Zelengradu, Viru te četiri ubojstva u Zadru. Policija je 2005. i 2006. godine evidentirala po dva ubojstva, 2008. godine jedno, 2010., kao i u prvih devet mjeseci ove godine, po četiri ubojstva, dok 2007. godine nije zabilježeno niti jedno. Osim ubojstva u Karinu, gdje je početkom 2005. godine ubijen Dušan Vidić, policija je u svim ostalim slučajevima uspjela otkriti ubojice, s tim da u slučaju Sorić, još uvijek nema ni traga žrtvi – Ljubici Filipović Sorić. Prema priznanju ubojice, Zorana Sorića, njezini posmrtni ostaci trebali bi biti na zadarskom deponiju. Tamo je policija nekoliko dana tragala za njezinim posmrtnim ostacima, no zbog financijskih razloga, ta je potraga, a čini se i sve ostalo, obustavljeno.


  PROFILI UBOJICA RAZLIČITI


Zadarske ubojice su osobe različitih profila, od bliskih članova obitelji, pa do susjeda i prijatelja. Njihovi motivi i pobude, također, su vrlo različiti, a tako i načini počinjenja svirepih umorstava. Kao sredstvo izvršenja dominira vatreno oružje kojim je počinjeno šest ubojstava, a slijedi nož kojim se poslužilo troje ubojica. U jednom je slučaju ubojica žrtvu lišio života čekićem, a u tri slučaja ubojice su svoje žrtve svladale samo fizičkom snagom. Kada je riječ o spolu počinitelja, tu dominiraju muškarci, no na neslavnoj crnoj listi su i dvije žene. Obe su samo jednim ubodom noža usmrtile svoje supruge.


  DVOSTRUKO UBOJSTVO I SAMOUBOJSTVO U BENKOVCU


Za stravično dvostruko ubojstvo u kojemu su u benkovačkom kafiću prošle godine smrtno stradali brat i sestra, Marina Palavra i Marin Kamber, nitko nije odgovarao jer je njihov ubojica Marko Dukić odmah presudio i sebi. Povod je navodno bila ljubavnička svađa koja je kulminirala kada je ubojica s pištoljem u ruci upao u kafić gdje je djevojka s društvom slavila 22. rođendan. Njezin dvije godine stariji brat nastradao je u pokušaju da ju zaštiti.


  SLUČAJ MEDANIĆ


Brojni Zadrani i danas pamte stravično ubojstvo nalik mafijaškoj likvidaciji koje se na zadarskoj Puntamici dogodilo prije osam godina. Tamo je s tri hica u glavu, dok je ležala na kauču u obiteljskoj kući, usmrćena Slavica Medanić. Nakon napornog višemjesečnog policijskog rada otkriveno je kako je nesretnu ženu usmrtio plaćeni ubojica Perica Majstorović, a pokazalo se kako mu je za to platio njezin brat Šime i to zbog koristoljublja. 
Majstorović je ubojstvo počinio s Nikolom Grbićem koji je, također, likvidiran i to u lipnju 2006. godine, a pokazalo se kako je i to “odradio” Majstorović i to samo zato da s njim ne bi dijelio novac dobijen od Medanića. Nakon sudskog procesa koji je plijenio pozornost zadarske javnosti, ali i šire, i Medanić i Majstorović osuđeni su na maksimalne kazne zatvora. Njima je naime, sudac Boris Radman presudio po 40 godina zatvora, a svega nešto prije nego što im je i trećestupanjska presuda bila pravomoćna, hladnokrvni ubojica, Perica Majstorović, presudio je i sebi objesivši se u zatvorskoj ćeliji.


  DVA SUĐENJA, JEDNO UBOJSTVO


Ubojstvo taksista Igora Ćustića (30) iz siječnja 2007. godine zadarskoj javnosti ostat će još dugo u sjećanju osim zbog brutalnosti i zbog toga što se sudski postupak pred zadarskim Županijskim sudom vodio dvaput, a kaznena sankcija mijenjala mu se čak triput. Šopić je najprije bio osuđen na 30 godina zatvora. Vrhovni sud postupak je poništio zbog utvrđivanja motiva, a po okončanju postupka sudac Boris Babić presudio mu je 15 godina zatvora zbog “običnog” ubojstva. Vrhovni sud tu je kaznu u žalbenom postupku preinačio na 12 godina koje Šopić trenutačno i izdržava. 
Šopić je, podsjetimo, taksista ubio hicem iz skraćene sačmarice u blizini benkovačkog sela Korlat, dokle ga je nesretni taksist dovezao nakon što je na zadarskom autobusnom kolodvoru Šopić zatražio od njega prijevoz. Šopića se teretilo da je nesretnog taksista u automobilu zapalio kako bi prikrio tragove svog svirepog čina, no on to nikada nije priznao.


  LJUBAVNIČKU SVAĐU OKONČAO HICIMA


Kaznu od 12 godina zatvora zbog ubojstva Mirjane Nikolić, povratnice iz Vojvodine s kojom je bio u ljubavnoj vezi, izdržava Milan Knežević – Parip (41) iz Gračaca. Nesretnu ženu s dva hica iz pištolja ubio je, 18. svibnja 2009., u Tomingaju pokraj Gračaca i to naočigled njezinih strica i strine u čijoj kuhinji se i dogodio zločin. Kneževiću je nakon ubojstva izmjereno 2,23 promila alkohola u krvi.