10,6 posto veći prihodi od putovanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
turisti_turizam
PIXELL

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih šest mjeseci 2012. godine prihodi od putovanja su iznosili 2,1 milijardu eura, što je iz Ministarstva turizma proslijeđeno i svim medijima.

Ministar turizma Veljko Ostojić kazao je na početku mandata da očekuje rast i budno će pratiti prihode od turizma. Ministarstvo je do sad slalo podatke iz Porezne uprave, odnosno Ministarstva financija, kao i Državnog zavoda za statistiku o kretanju prihoda u segmentu ugostiteljstva i turizma. Sada su u prilici baratati s relevantnim i ključnim podatkom iz Hrvatske narodne banke. Istina za prvih šest mjeseci, dok su kada su u pitanju kretanja broja turista i noćenja (fizički promet) pobrojeni već i kolovoški gosti, a ovih će dana i rujanski. Kako je to preko 90 posto turizma tada ćemo moći i zaključiti godinu. Same prihode doznat će se nekoliko mjeseci potom. No svi dosadašnji indikatori govore da se ispunjavaju želje Ministarstva turizma, HTZ-a i turističkih djelatnika da prihodi porastu tri do pet posto. Do sada je to i bitno više.

Dakle 2,1 milijardu eura, uprihodovano u prvom polugodištu je 10,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U istom je razdoblju udio prihoda od putovanja u ukupnom BDP-u iznosio 9,9 posto, što je 1,3 posto više nego godinu prije, potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). U drugom su tromjesečju ove godine prihodi od putovanja iznosili 1,8 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 9,1 posto, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Udio prihoda od putovanja u ukupnom BDP-u u tom je razdoblju iznosio 15,9 posto, odnosno 1,6 posto više nego prošle godine. Jasno je da će ključni prihodi od industrije putovanja oni za treći kvartal segnuti i na preko 25 posto hrvatskog BDP-a. No kod njih se naravno teško nadati tako velikom (dvoznamenkastom) skoku jer su vrhunci sezone i do sada bili prilično berićetni.

Navedeni podaci potvrđuju da je trend porasta turističkih noćenja, kojih je prema podacima DZS-a u prvih šest mjeseci zabilježeno 13,6 milijuna, odnosno četiri posto više u odnosu na godinu prije, pratio i ubrzani rast prihoda od putovanja u odnosu na ukupne prihode, ističu u Ministarstvu turizma. Dakle da je rast prihoda bio i znatno veći od rasta broja gostiju. To se može pripisati boljoj potrošnji ali i većim cijenama.

 Kako je i za prvih osam mjeseci u Hrvatskoj zabilježen gotovo petpostotni rast broja turista i noćenja nada je da će se takav rezultat nastaviti i s prihodima.

 Inače s prvim projekcijama i planovima Ministarstva planirnao je da prihod od turizma segne do sedam milijardi eura. Taj je prihod inače bio najveći 2008. godine, kada je kriza u EU i svijetu tek eruptirala s okončanjem ljeta. Potom su dvije godine prihodi od turizma padali iako smo u Hrvatskoj imali rast broja gostiju i noćenja. No lani se rast vratio pa su prihodi segnuli preko 6,5 milijardi.

Ako bi sadašnji trend rasta prihoda bio nastavljen, konačna bi računica mogla i premašiti sedam milijardi eura.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno