Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ako ne napravi “grešku u koracima”, neće iza rešetaka!

Autor: Minja Gugić

08.10.2012. 22:00
Ako ne napravi “grešku u koracima”, neće iza rešetaka!

Foto: Filip BRALA



Krajem svibnja ove godine Mati Nemariću je izrečena uvjetna osuda od deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine. Iako mu je tužiteljstvo stavljalo na teret teži oblik kaznenog djela – posjed radi dilanja, to tijekom suđenja nije dokazano


Samo jedna “greška u koracima” bit će dovoljna da poznati zadarski barist i barmen Mate Nemarić završi iza rešetaka jer je Vrhovni sud RH u cijelosti potvrdio presudu koju je krajem svibnja ove godine izreklo Sudsko vijeće Dijane Grancarić.
Naime, on je na zadarskom sudu nepravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine zbog posjeda marihuane.
Iako je Nemariću tužiteljstvo stavljalo na teret teži oblik kaznenog djela, a to je posjed radi prodaje trave, to tijekom suđenja nije dokazano.
– Optuženiku je utvrđeno kazneno djelo posjeda marihuane, a i na vagi pronađenoj u njegovoj kući nađeni su tragovi, odnosno prisutnost marihuane. Sporno je bilo pitanje je li optuženi Nemarić nabavljao marihuanu radi daljnje preprodaje na zadarskom narkotržištu, međutim to nije utvrđeno. Zbog toga je ovo Vijeće izreklo uvjetnu osudu kao mjeru upozorenja – zaključila je pri okončanju sudskog postupka sutkinja Grancarić.
Vaga za koktele
Nemarić je, pak, u svojoj obrani na kraju suđenja priznao kako je marihuana bila njegova, a za vagu je pojasnio kako mu služi u poslu.
– Dugo godina pušim travu i ta je količina bila za moje potrebe. Tako upakiranu sam je kupio. Nikada nisam dilao. Do uhićenja sam radio i imao sam novca. Nisam ovisnik o teškim drogama, a nakon uhićenja više ne konzumiram ni marihuanu. Policija mi je išla u premetačinu jer mi je prethodno u autu pronašla joint. Što se tiče vage, nju koristim za mjerenje kave i sastojaka za koktele jer radim kao barist i barmen. I danas sam zaposlen u jednom zadarskom koktel baru – pojasnio je u svojoj obrani Nemarić što je Sudsko vijeće uzelo u obzir.
A optužnicom zadarskog tužiteljstva, on se teretio da je tijekom siječnja i veljače prošle godine nabavljao i prodavao marihuanu u Zadru. Riječ je o sveukupno 153,6 grama. Policija je premetačinom njegovog stana našla nekoliko paketića s “travom” te vagu za precizno mjerenje.
Nemarić se branio sa slobode uz pomoć branitelja Gordana Nižića iz Zadra.


Suđenje za pamćenje




Suđenje Mati Nemariću u novinarskim je krugovima ostalo upamćeno jer je bilo pomalo neobično. Naime, jedan od svjedoka, također koktel majstor otkrio je tajnu recepturu i način spravljanja koktela što je sve do u detalja uneseno, odnosno izdiktirano u sudski zapisnik. On je to objašnjavao upravo kako bi potvrdio Nemarićevu “priču” o preciznoj vagi koju je policija pronašla premetačinom njegove kuće, a za koju je i on rekao kako im je nužna u poslu i kako je svaki dobar barist i barmen mora imati u sklopu svoje “opreme”.