Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Leko: Branitelji su duša Hrvatske

Autor: Branko Podgornik

08.10.2012. 22:00
Leko: Branitelji su duša Hrvatske


Uvjeren sam da ćemo samopouzdanjem i zajedništvom, kakvo smo pokazali u borbi za samostalnost i neovisnost, uspjeti sanirati i današnje stanje u gospodarstvu i državi, poručio je Josip Leko


Uvjeren sam da ćemo samopouzdanjem i zajedništvom, kakvo smo pokazali u borbi za samostalnost i neovisnost, uspjeti sanirati i današnje složeno stanje u gospodarstvu i državi, poručio je jučer građanima Josip Leko, obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora, čestitajući im Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Od nas to očekuju naša djeca i buduće generacije, dodao je Leko na sjednici Predsjedništva Sabora.
Dan neovisnosti Sabor je kanio obilježiti svečanom sjednicom svih zastupnika, ali je zbog smrti njegova predsjednika Borisa Šprema vodstvo parlamenta odlučilo je državni bagdan obilježiti sjednicom Predsjedništva. “Molio bih vas da to uzmete u obzir”, kazao je Leko te se osvrnuo na prekretnički događaj 8. listopada 1991. godine, kojim je Sabor raskinuo državno-pravne sveze s bivšom SFRJ i proglasio državnu neovisnost Republike Hrvatske.
– Svoju samostalnost, neovisnost i slobodu Hrvatska najviše duguje hrvatskim braniteljima koji su podnijeli i najveći teret pravednog, oslobodilačkog i obrambenog Domovinskog rata. Hrvatske je bez svojih branitelja kao tijelo bez duše, istaknuo je Leko, odavši im posebnu zahvalnost na njihovu bezrezervnom domoljublju i požrtvovnosti.
Leko je podsjetio kako je u proteklu 21 godinu Hrvatska sagrađena kao država hrvatskog naroda i svih njezinih građana, kao zemlja parlamentarne demokracije, vladavine prava i tržišnog gospodarstva, koja se temelji na vrijednostima antifašizma i antitotalitarizma. “Enormno puno napravili smo u državno-pravnoj i političkoj izgradnji”, ocijenio je Leko, ali je upozorio kako je “potrebno više generacija da bi se država potpuno sagradila i funkcionirala u skladu s potrebama njezinih građana”. Leko je građane pozvao na zajedništvo kako bi Hrvatska uspjela u svom naumu da iduće godine, kad uđe u EU, bude ravnopravna i uspješna, onako kako je sebi zacrtala.