Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Makedonija u kockastim mislima

Autor: Davor Petrović

08.10.2012. 22:00
Makedonija u kockastim mislima

Foto: PIXELL



Svi smo svjesni težine zadatka jer znamo koliko su neugodni suparnik, teren i tradicija – kaže Igor Štimac


Točno mjesec dana nakon prve i, za sada, jedine pobjede u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, izbornik Igor Štimac ove je nedjelje okupio svoje štićenike u zagrebačkom hotelu As. Kao i početkom rujna, udarno mjesto na dnevnom redu zauzima Makedonija, a jedinu razliku predstavlja mjesto odigravanja. Prošlomjesečnu pobjedu u Zagrebu ovoga petka valja potvrditi na stadionu Arena Filip II Makedonski u Skoplju. Četiri dana kasnije, 16. listopada, na rasporedu je obračun s Walesom u Osijeku, no izbornik o tome ne želi pričati prije nego što apsolvira Makedoniju.
– Izuzetno smo sretni i zadovoljni što su posljednji dani prošli u znaku zapaženih nastupa naših reprezentativaca u klubovima. To je zalog našeg optimizma uoči utakmice u kojoj imamo maksimalna očekivanja. Igramo s Makedonijom i svi smo svjesni težine zadatka. Znamo koliko su neugodni suparnik, teren i tradicija, i baš zato smo koncentrirani isključivo na tu utakmicu. Ovaj dio priprema iskoristit ćemo za stvaranje atmosfere koja će nam omogućiti pobjedu – istaknuo je Štimac na početku press konferencije održane u ponedjeljak ujutro.
Do tog trenutka na raspolaganju su mu bili svi zdravi igrači s njegovog inicijalnog popisa, osim Danijela Subašića i Manuela Pamića. Naime, njih dvojica su jučer odrađivali klupske obaveze u Francuskoj,odnosno Češkoj.
Reprezentacija bi trebala biti kompletna danas popodne, a Štimac je već najavio da će se glavne taktičke finese vježbati i uigravati na treningu u srijedu. Naravno, detalje je zadržao za sebe i svoj stručni stožer.
– Poduzet ćemo sve što je u našoj moći kako bismo igračima vratili svježinu. Stalno slušamo priče o paklenoj atmosferi koja nas čeka u Skoplju, no time se ne opterećujemo. Koncentrirani smo isključivo na sebe, jer sve ovisi o nama. Zadovoljan sam defanzivnim dijelom igre koju smo pokazali prije mjesec dana. Protiv Makedonije i Belgije bili smo čvrsti u bloku i pokrivanju prostora, uz veliku dozu agresivnosti. Na tome ćemo inzistirati i sada, ali tražit ćemo još više u napadačkom dijelu, s jakim naglaskom na kreaciju – dodao je izbornik samouvjereno.
Suvišno je objašnjavati da su četiri osvojena boda na početku kvalifikacija imala značajan utjecaj na Štimčevo raspoloženje. Iz današnje perspektive, težak poraz u srazu sa Švicarskom sada je tek loša uspomena.
– Na tom prvom okupljanju imali smo problema fizičkom spremom igrača. Jedni su odigrali sedam do deset utakmica u trideset dana, a drugi nisu imali ni devedeset minuta u nogama. Nije nam bilo lako, ali sada svi imaju potrebnu minutažu i utakmice. Sada moramo pokušati do svježine za Makedoniju i Wales u Osijeku – objasnio je Štimac.
U tom segmentu najveći napredak je stigao kod ključnog igrača. Nakon skoro cijelog ljeta provedenog u natezanju s čelnicima Tottenhama, Luka Modrić diže se iz tjedna u tjedan i pokazuje da nije zalutao u Real Madrid.
Doduše, u nedjelju nije okusio teren na gostovanju kod Barcelone, no to ne bi smjelo nikoga zabrinuti. Naime, Štimac je, kako sam kaže, razgovarao s Joseom Mourinhom, koji mu je objasnio da je Modrić još uvijek u fazi prilagodbe na novu sredinu.
– Taj El Clasico je nešto posebno. Nakon njega, svaki derbi izgleda nekako sivo. Modrićev ostanak na klupi ni najmanje nas ne brine. Njegov trener već nam je objasnio situaciju, a nama je najvažnije to što je Luka potpuno spreman. Mislim da svi vrlo dobro znamo koliko je on važan za ovu reprezentaciju – rastumačio je izbornik.
Istu rolu kod Makedonaca ima Goran Pandev.
– O njemu se sve zna. Pandev je ušao u najbolje igračke godine. Sada može najviše pružiti, a iz utakmice u utakmicu potvrđuje svoju nogometnu raskoš. Njega ćemo morati ukrotiti, ali tek ćemo vidjeti hoće li to biti kroz striktno pokrivanje ili preuzimanje. Međutim, mi ćemo se u Skoplju više baviti našim napadačkim akcijama nego zaustavljanjem opasnosti od strane suparnika – zaključio je Štimac.


Otpao i Ivica Olić




Na inicijalnom popisu Igora Štimca našlo se 26 nogometaša, a ta je brojka u međuvremenu postala kraća za dva imena. Nakon Ive Iličevića, koji je zbog ozljede zadnje lože još prošlog tjedna morao otkazati dolazak na pripreme reprezentacije, definitivno je otpao i Ivica Olić. Za njega je kobno bilo gostovanje “Wolfsburga” kod “Schalkea 04” u Gelsenkirchenu, gdje je odigrao drugo poluvrijeme. Nakon utakmice Olić je osjetio bolove u tetivi, a u ponedjeljak je otkazao dolazak na pripreme za Makedoniju i Wales, nakon konzultacija s izbornikom i stručnim stožerom reprezentacije.


Rakitić: Nadam se udarnoj postavi


Prije mjesec dana Ivan Rakitić okusio je teren u prvom poluvremenu utakmice s Makedonijom, a potom mu je izbornik priuštio javnu kritiku zbog vrlo slabe igre. Tom prilikom Štimac je istaknuo da se Rakitić opet mora nametnuti za mjesto u početnoj jedanaestorci.
– Nisam došao na pripreme da budem samo dio momčadi. Kao i svi nogometaši koji brane boje Lijepe naše, nadam se da ću biti u udarnoj postavi na terenu. U ovih nekoliko dana dat ću sve od sebe da se osjeti moja energija na treninzima. Zadovoljan sam svojom formom u klubu, a nemam ni problema s nogom. Bogu hvala, šaraf stoji na svome mjestu – istaknuo je Rakitić.