Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na plaži našli ljudsku nogu

Autor: Mario Matana

08.10.2012. 22:00
Na plaži našli ljudsku nogu

Foto: Adam VIDAS



Potkoljenica se nalazila u najlonskoj vrećici, pa sada slijedi težak zadatak otkriti kome je pripadala


Dio ljudske noge, zapakiran u prozirnu plastičnu vrećicu, pronađen je u plićaku na jednoj od žnjanskih plaža! Stravično otkriće policiji je prijavio šetač nešto iza 9,30 sati u ponedjeljak ujutro, a taj dio obalnog pojasa odmah je zatvorila policija radi očevida. Dio noge – riječ je o potkoljenici – odmah je prebačen na Odjel patologije KBC-a Split, dok se na mjestu pronalaska očevid obavio prilično brzo što je i logično: taj dio splitske obale između Žnjana i Trstenika za praznika je pun šetača jer je riječ o pješačkoj zoni te ima nekoliko kafića, a mala je vjerojatost da je dio ljudske noge, potkoljenicu, netko odbacio upravo na tom mjestu. Puno je izglednije da su morske struje donijele vrećicu sa strašnim sadržajem. No, angažirana je i pomorska policija koja je svojim plovilom provjeravala okolni akvatorij ne bi li ostvarili slična otkrića.
Prvi korak u ovakvim slučajevima jest na – patologiji. Osim uzimanja DNK uzoraka koji će se usporediti s nestalim osobama, na patologiji trebaju utvrditi o kome je riječ. Okvirno naravno, dakle da li je riječ o muškoj ili ženskoj osobi, koliko je potkoljenica provela u moru (neslužbeno doznajemo kako je, unatoč vrećici, u poodmaklom stadiju raspadanja) odnosno eventualno procjena vremena od trenutka kada je odvojena od tijela. Također se na temelju kostiju može prilično točno odrediti starost te visina osobe.
Za sada postoje barem dvije teorije: kako je u pitanju kazneno djelo (moguće ubojstvo u krim-miljeu) te da je riječ o medicinskom otpadu. Posljednjih mjeseci pa i godina (neriješen je recimo već više od godinu i pol dana nestanak mladića iz Stobreča na području Duilova, a kojeg se dovodilo u vezu s podzemljem) na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježeni su deseci nestanaka, na nivou Hrvatske još i više. Ta teorija bi se ipak trebala relativno brzo razotkriti i utvrditi da li doista potkoljenica pripada nekome s popisa nestalih osoba. Varijanta po kojoj je dio ljudskog tijela pronađenog u plastičnoj vrećici zapravo ilegalno rješavanje medicinskog, biološkog otpada, također je prilično izgledna.


Morske struje




Nije isključeno da su morske struje donijele ovakav “sadržaj” s puno udaljenijih lokacija. Podsjetimo, prije dvije godine su akvatorij Mljeta te obala Pelješca, pa čak i neke plaže u Zadarskoj županije, osvanule zatrpane medicinskim, bolničkim otpadom iz Albanije.