Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Najčešće nalaze posao na Bahamima, Panami i Malti

Autor: Gabrijela Galić

08.10.2012. 22:00
Najčešće nalaze posao na Bahamima, Panami i Malti

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Preko privatnih tvrtki za posredovanje u zapošljavanju tijekom prvih šest mjeseci ove godine zaposleno je 388 radnika, od čega je većina posao pronašla u inozemstvu. Sudeći prema zemljama u koje su radnici odlazili uglavnom je riječ o sezonskom zapošljavanju u turizmu, mahom na kruzerima i drugim brodovima. Naime, na području Hrvatske preko agencija zaposleno je 167 radnika, dok su 222 radnika zaposlena u inozemstvu. Od tog broja, njih 107 ili 48,4 posto zaposleno je na Bahamima, 58 u Panami (26,2 posto), a 19,5 posto ili 43 radnika na Malti.
Prema izvještaju o rezultatima posredovanja pri zapošljavanju izvan Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), trenutno je u zemlji aktivno 29 privatnih agencija za zapošljavanje. Uz njihovu pomoć radnike je u prvom polugodištu ove godine pronašao 331 poslodavac, pri čemu je u slučaju 19 poslodavaca njihovo sjedište registrirano u inozemstvu. U istom vremenskom periodu, posredstvom državne burze za zapošljavanje, zaposleno je oko 108 tisuća radnika što pokazuje da su, unatoč činjenici da su privatni posrednici godinama aktivni na tržištu, poslodavci daleko više oslanjaju na državnu burzu u traženju radnika.
Od ukupno 388 radnika zaposlenih preko privatnih agencija u prvih šest mjeseci ove godine njih 221 ili 57 posto posao je pronašlo u inozemstvu, dok je 167 radnika ili 43 posto zaposleno u Hrvatskoj. Gledajući prema zanimanjima, najviše je zaposleno pomoćnih konobara (32,5 posto), dok su manje udjele u strukturi zapošljavanja zauzeli diplomirani ekonomisti (7,2 posto), hotelske sobarice (6,7 posto), fotografi (4,4 posto), ekonomist (3,1 posto), konobar (2,8 posto). Sva ostala zanimanja zaposlenih radnika preko agencija u ukupnoj strukturi zaposlenih sudjeluju s nižim udjelima. Više od polovine zaposlenih preko agencija, imaju srednjoškolsko obrazovanje. Visok je udio i radnika sa završenim sveučilišnim diplomskih studijem (24,2 posto), dok su ostale obrazovne skupine zastupljene u manjim udjelima.
Gotovo dvije četvrtine radnika zaposlenih preko privatnih posrednika potpisalo je ugovor na određeno vrijeme. Riječ je o 288 osoba ili 74,2 posto ukupno zaposlenih preko privatnih agencija. Četiri radnika, pritom, zaposlena su na nepuno radno vrijeme, a ostali na punu satnicu.