Nekić: Javno-privatno partnerstvo utrostručuje cijenu objekta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
U Osnovnu školu Zadarski otoci na Bilom brigu Grad Zadar uložio je 22 milijuna kuna, a država 28 milijuna kuna

Osnovnim i srednjim školama iz Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta kao rješenje nedostatka prostornih kapaciteta i time eliminiranja rada u smjenama nude model javno-privatnog partnerstva u izgradnji ili nadogradnji objekata. No, kad je u pitanju Grad Zadar, ovaj model izaziva oprez, dok iz Zadarske županije napominju kako su projekti prijavljeni Ministarstvu još prije negoli je bilo govora o sufinanciranju kroz model javno-privatnog partnerstva.

Investicijski okvir 6,2 milijarde kuna

Ministar Željko Jovanović sa suradnicima obišao je, naime, prvog dana školske godine 29 osnovnih i srednjih škola, pri čemu je napomenuto kako se radi o obilasku kojim započinje utvrđivanje potreba obrazovnih ustanova. Na upit je li i u kojoj mjeri Ministarstvo do sada upoznato s potrebama osnovnih i srednjih škola na prostoru Zadarske županije iz ureda Ministarstva za odnose s javnošću odgovoreno je kako je jedan od većih problema, detektiran ne samo u Zadarskoj županiji, nedostatak objekata i prostora u kojima se izvodi nastava.

- Vlada Republike Hrvatske je prepoznala važnost rješavanja ovog problema te je odlučila ponuditi jedinicama lokalne i regionalne samouprave njihovo financiranje preko modela javno-privatnog partnerstva. Potencijalni investicijski okvir za primjenu modela javno-privatnog partnerstva u osnovnom i srednjem školstvu iznosi 6.216.716.650 kuna. Okvir proizlazi iz 338 projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i opremanja osnovnih i srednjih škola, koje su prijavile županije, Grad Zagreb i 33 veća grada, a koji su nositelji financiranja rashoda za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora te opremanje školskih ustanova prema standardima i normativima koje propisuje ministar, u skladu s državnim pedagoškim standardom. Vjerujemo da će općine i gradovi te sama Zadarska županija pronaći svoj interes u ovom projektu i biti nam partner u stvaranju boljih infrastrukturnih preduvjeta za kvalitetnije provođenje nastave, stoji u odgovoru Ministarstva.

Za Grad Zadar javno-privatno partnerstvo u izgradnji škola ne predstavlja međutim osobito privlačno rješenje s obzirom na to da je, kako napominje pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, riječ o tri puta skupljoj izgradnji izraženoj kroz cijenu najma u odnosu na cijenu koju bi, kao investitor, platio Grad.

Model je kompleksan i vrlo skup

- Još je bivša Vlada željela eliminirati rad u smjenama, iako ne izgradnjom objekata po modelu javno-privatnog partnerstva, već kreditnim sredstvima uz ulaganja države i jedinica lokalne samouprave. U jednom takvom projektu izgradili smo Osnovnu školu Zadarski otoci na Bilom brigu u što je Grad Zadar uložio 22 milijuna kuna, a država 28 milijuna kuna. Pored toga smo, ulaganjem u iznosu od 12 milijuna kuna, potpuno obnovili OŠ Krune Krstića koja je bila derutna. Tadašnjem Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa prijavili smo projekte izgradnje osnovnih škola na Novom Bokanjcu i u Crvenim kućama čime namjeravamo eliminirati rad u tri smjene u OŠ Šimuna Kožičića Benje i u OŠ Smiljevac. Ministarstvo je prihvatilo tu kandidaturu i mi smo priskrbili ugovor o izradi projektne dokumentacije i taj će posao biti gotov do konca godine. Sada se nalazimo u malom raskoraku jer po modelu javno-privatnog partnerstva privatnom partneru nije potrebna takva razina dokumentacije već je dovoljan idejni projekt, ali to neće biti zapreka ako se ide u realizaciju projekta po tom modelu. Bili smo na sastanku u Vladinoj agenciji za javno-privatno partnerstvo gdje nam je izložen model javno-privatnog partnerstva, kao i na sastanku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta gdje je taj model izložen predstavnicima lokalne samouprave. Ako je javno-privatno partnerstvo jedini način da mi u Gradu Zadru izgradimo te škole, mi smo spremni o tome s Ministarstvom i dalje razgovarati, ali taj model je vrlo kompleksan i u konačnici vrlo skup, kazao je pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić.

Izgradnja svake od dvije spomenute škole zajedno sa sportskom dvoranom i opremom koštala bi, procjenjuje Nekić, između 30 i 40 milijuna kuna, no u konačnici bi ukupno bilo plaćeno između 96 i 128 milijuna kuna s obzirom na to da se, kako pojašnjava Nekić, cijena izgradnje objekata množi sa 3,2 kako bi se dobio iznos ukupne cijene najma koje se kroz 25 ili 30 godina treba platiti privatnom partneru.

 - Također, jedinica lokalne samouprave nema objekt u vlasništvu već u najmu što nije dobro ako se odnosi između jedinica lokalne samouprave i privatnog partnera iz bilo kojega razloga naruše, istaknuo je Nekić.

Prijavljeno 49 projekata

- Zadarska županija nikad nije prijavila projekte na program javno-privatnog partnerstva, jer to nikada nije ni zatraženo, već je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta upotrijebilo podatke koji su 2009. godine uneseni u aplikaciju 'Škologradnja', kada su se prijavljivali projekti za sufinanciranje kapitalnih projekata u osnovnim i srednjim školama iz udruženih sredstava državnog proračuna i dodatnog zajma Svjetske banke, napomenuo je Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije. Šimunić je naveo kako je još u ožujku 2009. Zadarska županija Ministarstvu prijavila ukupno 49 projekta izgradnje, rekonstrukcije, dogradnje ili sanacije školskih objekata za potrebe osnovnih i srednjih škola. Od toga se 41 projekt odnosio na školske zgrade, a osam projekata na školske sportske dvorane.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno