Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Set damo, pobjedu ne

Autor: Andrija Prović

08.10.2012. 22:00
Set damo, pobjedu ne

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nije to bilo idealno izdanje Zadrana. Favoriziranu ulogu u susretu prvog kola Prve A odbojkaške lige domaća je momčad mogla potvrditi još uvjerljivijim rezultatom i s manje oscilacija, no u subotu se na Višnjiku ionako nije igralo za dojam. U srazu sa Šibenikom izabranici Marina Masnića upisali su prvo slavlje u sezoni te tako uspješno apsolvirali imperativom označenu premijeru.
– Imali smo problema s prijemom servisa tijekom cijele utakmice, bili smo dekoncentrirani u napadu, dok je jedino blok bio na željenom nivou. Podcijenili smo Šibenik, koji nije došao u kompletnom sastavu, no na kraju je najvažnije da smo pobijedili i osvojili prva tri boda. S te strane moram biti zadovoljan – kazao je Marin Masnić, trener Zadra.
Njegov je sastav bolje otvorio susret. Nadmoć u svim segmentima igre “plavi” su preko raspoloženih Šestana, Grubišića, Frlete i Viduke kapitalizirali vodstvom 13:5 u prvom setu, koje je bilo plod pet uzastopnih poena. Tako se uvodna dionica prelomila u korist domaćih, a sve što su Šibenčani u preostalom vremenu uspjeli napraviti bila je 4-0 serija za smanjenje rezultata na 21:17.
Ponajviše zaslugama agilnog bloka Zadar je najavio nastavak u istom, visokom ritmu. No, drugi set ponudio je drugačiji odnos snaga. Nakon početne inicijative Zadrani su zaredali s pogreškama, što je Šibenik znao iskoristiti za prvo vodstvo (13:14). Bio je to znak Masniću da pozove minutu odmora, međutim ona nije imala željeni učinak te je semafor uskoro pokazao 17:21. Silaznom putanjom domaći su nastavili povezavši nekoliko neuspjelih napada, no i Šibenčani će uzvratiti istom mjerom. Blok Suraća i Viduke donio je “plavima” izjednačenje kod rezultata 22:22, dok je Šestan do 28:26 i drugog seta u korist Zadra zaradio već zaradio epitet najkorisnijeg napadača.
Demoraliziran završnicom i gubitkom seta Šibenik je bio idealna mušterija za glatkih 3:0, a “plavi” su, ponovno prebacivši u brzinu više, do 20:15 održavali konstantnu prednost od četiri do šest poena. Ali, kada je trebalo staviti točku na i, Zadar je ponovno stao te dopustio gostujućima potpuni preokret u trećem razdoblju. Sve ljući Masnić gledao je kako se njegovi igrači ne snalaze u prijemu lopte, a još manje kada je trebalo organizirati kvalitetan napad. Uz takvo izdanje gubitak seta bio je neminovan, pa je Šibenik 4:1 serijom najprije stigao do 21:20, odnosno do indikativnih 23:25. Mišura, Ninić, Vrcić i Dellorco nisu ponudili ništa spektakularno, no kada je Zadar mahao neočekivanim darom znali su, poput pravih rutinera, ispružiti ruke.
– Pad koncentracije posljedica je malog broja pripremnih susreta. Nadam se da ćemo taj nedostatak nadomjestiti kroz uvodne utakmice s nešto lakšim suparnicima – pojasnit će trener domaćih.
A kako i oslabljeni Šibenik spada u tu kategoriju, Zadar je priželjkivana tri boda upisao prizvavši tek nešto više koncentracije i agilnosti u posljednjem setu. Lucidni Vidukini potezi na mreži, kvalitetna dizanja Grubišića te ubojiti napadi Suraća i Šestana, momčadi s Višnjika omogućili su da još jednom poveže svoje redova i da utakmicu privede kraju rezultatom identičnim onom u finišu prve dionice.


Rezultati 1. kola


Skupina I: Rijeka – Centrometal 2:3, Rovinj – Mladost 3:2, Vukovar – Sisak 0:3, Mursa Osijek slobodna.
Raspored 2. kola (13./14. listopada): Centrometal – Sisak, Mladost – Vukovar, Mursa Osijek – Rovinj, Rijeka slobodan.
Skupina II: Zadar – Šibenik 3:1, Karlovac – Gornja Vežica 3:0, Daruvar – Zagreb 3:2, Split – Opatija 0:3.
Raspored 2. kola (13./14. listopada): Gornja Vežica – Zadar, Opatija – Šibenik, Zagreb – Karlovac, Split – Daruvar.




ZADAR – ŠIBENIK 3:1


(25:19, 28:26, 23:25, 25:19)
ZADAR – Dvorana 4 ŠC Višnjik. Gledatelja: 50. Suci: Zdravko Hranić i Tomislav Adamek (oba Zagreb).
ZADAR: Burčul, Viduka, Frleta, Surać, Karamarko, Radošević, Škara, Grubišić, Šestan, Buterin, Belić, Zorić. Trener: Marin Masnić.
ŠIBENIK: Rak, Vrcić, Skelin, Ninić, Dellorco, Čogelja, Jakoliš, Mišura, Jurlin. Trener: Paskval Skelin.


Danas uzvrat Kupa protiv Mladosti


Uzvratna utakmica 1. kola Kupa između Mladosti MK i Zagrea odigrat će se danas u 18.30 sati. Utakmica se trebala igrati prošli četvrtak, no odgođena je zbog Dana žalosti. U prvoj utakmici u Zadru Kaštelani su slavili sa 3:0.