Vikali su da nadiru tisuće ustaša, a bilo nas je 225 hrvatskih vojnika

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Planirali su u Zadar ući pravcem preko Križa, Babinduba, Dračevca i Ploče - Milan Perković

Sjećanje na dane obrane grada obnovio je i zapovjednik 1. bojne 4. GBR brigadir u mirovini Milan Perković. Perkovićeva 1. bojna 4. GBR branila je područje od Jadranske magistrale kod Bibinja do izlaska iz Zadra prema Bokanjcu.

- Splet okolnosti je bio da se baš mi nalazimo na njihovom glavnom pravcu napada. Prema dokumentima zapovjednika Kninskog korpusa JNA generala Milana Vukovića, kojima raspolažemo danas, vidljivo je da su namjeravali ući u Zadar. Planirali su to pravcem preko Križa, Babinduba, Dračevca i Ploče, a cilj je bio s istim postrojbama izbiti u Gaženicu. Srećom da smo mi imali obranu zasnovanu na starim talijanskim bunkerima iz Drugog svjetskog rata. Uz pripadnike 4. GBR tu su nam pri ruci bili i domaći ljudi, što moramo uvijek istaknuti, jer velika većina nije ni napustila ovo područje.

U jednom trenutku Srbi su probili crtu tenkovima T-55. Nešto dalje izbili su i sa tri tenka M-84 koji su već tukli po gradu. Skupina neprijateljskih specijalaca se probila do repetitora na Dračevcu.

- Od 25-26 ljudi iz moje bojne, organizirao sam grupu za protunapad. Jedna grupa u kojoj su bili Željko Vujić i Jozo Šerić pogodila je jedan tenk i onesposobila drugi. Točnije, odbili smo im puškomitraljez PKT s kupole. Nažalost, zbog naše neorganiziranosti taj su tenk Srbi sutradan izvukli. No, posade oba tenka su pobjegle. To je bila prva točka obrane. Druga točka bila je kod repetitora, kad je zapovjednik voda Andrija Bartulić, koji je tad bio teško ranjen, sa skupinom vojnika potukao njihove pješake. Kad smo to odradili, mogli smo na neprijateljskim radiofrekvencijama čuti kako je kod njih zavladala panika. Prvo su im počeli bježati ročni vojnici i to odmah kad smo pogodili tenkove. Javljali su tad generalu Vukoviću da se moraju povući jer tisuće ustaša nadiru od grada i Bibinja. To nije imalo veze sa zdravom pameću jer je ukupno na crti bilo 225 hrvatskih vojnika, ističe Perković.

U samom protunapadu sudjelovalo je 30-40 ljudi.

- Još kad smo ih počeli gađati maljutkama, možete zamisliti kako im je bilo.

Na težištu napada koje je branila 1. bojna nastupala je jedna oklopna bojna JNA iz Benkovca sa 27 tenkova, 17 na mjestu obilježavanja Dana obrane i 10 na pravcu prema Šepurinama, uključujući u to i oklopne transportere. No, u napad je bila uključena kompletna podrška Kninskog korpusa koja je bila raspoređena od Debelog Brda do Zemunika Gornjeg.

- Ukupno brojno stanje neprijatelja koji je navaljivao na Zadar bilo je oko 3.000 vojnika. Njima se suprotstavilo maksimalno 600 hrvatskih branitelja. Iako sam ja bio u 4. GBR, moja je obitelj živjela u Zadru. Znao sam, a to su znali i moji vojnici, da mi zapravo i nemamo izbora jer da su probili Dračevac, Zadar bi sigurno pao.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika grozni
Prijatelju, posta si teža kategorija od mene !!! Ne bi te prepozna, pitanje da li bi i Benetu ! Teorija je jedno a praksa drugo ! Na Bokanjcu nisam imao osječaj da idu samo 10 tenkova... Briševo...Mrkić stan.. Baričevići...a ni 4. GBR nije bila na nivou, neki poručnik sa satnijom osiguravao me kilometar iza mene,kad sam mu rekao da toga nema nigdi i dok on dođe svi ćemo izginuti branio se da 4. može čuda, kad je zagustilo nestao,nitko nije zauzeo položaje i Grad je bio nebranjen, general Jelić mi je rekao da ih je morao odmoriti tj. povući u toku napada jer da su umorni...tia sam ga ubiti ali spriječili su me...mi bi se na Dračevcu dogovorili i to je to...ovdi nije bilo karaktera...tj. pravih zapovjednika 4. GBR...dok sam živ pamtiću tebe, Benetu i Kaplara, po dobru...